Хроніка 25/2020

Хроніка 25/2020

ІЗ ПОЧАТКУ РОКУ НА ЖИТОМИРЩИНІ ЧЕРЕЗ НЕТВЕРЕЗИХ ВОДІЇВ СТАЛОСЯ 65 ДТП
У кожній четвертій дорожньо-транспортній пригоді були травмовані. Водночас під час профілактичних заходів поліцейські Житомирщини виявили майже 2 тисячі керманичів транспортних засобів з ознаками алкогольного чи наркотичного сп’яніння. Наразі в області триває місячник безпеки дорожнього руху.
Загалом упродовж 5 місяців 2020 в області зареєстровано 1294 дорожньо-транспортні пригоди, 313 з яких — із постраждалими. При цьому 65 ДТП сталося через перебування водіїв у нетверезому стані, у 15 з них було травмовано 18 громадян.
Водночас поліцейські виявили та зафіксували 1980 фактів керування транспортними засобами в стані сп’яніння.
— Фактично, це майже 2 тисячі вчасно зупинених водіїв, чиї дії несли загрозу безпеці оточуючих, — прокоментував заступник начальника ГУНП Артем Лисогор. — Соціальна відповідальність, на жаль, — усе ще залишається фактором, яким нехтують чимало наших співгромадян.
Також поліцейські акцентують увагу на дорожньо-транспортних пригодах за участю дітей. Таких із початку року сталося 40, у 34 із них травмувалися 38 дітлахів та одна дівчинка загинула.
— Ми постійно аналізуємо причини та обставини, що призвели до фатальних наслідків і загибелі людей. А в ході заходів із безпеки дорожнього руху поліцейські сприяють мінімізації факторів, що негативно впливають на безпеку на дорозі, тому нетверезі водії або «шумахери» за кермом передусім потрапляють у поле зору інспекторів, — додав начальник Управління превентивної діяльності ГУНП Віталій Магалецький.
Нагадаємо, з 1 по 30 червня посилюють контроль за дотриманням учасниками дорожнього руху заходів безпеки на автошляхах області.
У ДТП НА ДОРОЗІ ДО ГОРОДНИЦІ ЗАГИНУЛА ЛЮДИНА, ЩЕ ТРОЄ — ТРАВМОВАНІ
Дорожньо-транспортна пригода сталася 11 червня, близько 13:00, на відрізку автошляху між с.Дубниками та селищем Городницею Новоград-Волинського району. У результаті зіткнення мікроавтобуса з деревом загинув один із пасажирів, ще троє — отримали травми. Поліція розпочала досудове розслідування.
Попередньо, водій автомобіля Volkswagen T-4, 45-річний житель району, рухаючись у напрямку Городниці, не впорався з керуванням та допустив зіткнення з деревом на узбіччі дороги.
Унаслідок ДТП пасажир транспортного засобу, 55-річний житель Новоград-Волинського району, загинув на місці події.
Ще троє пасажирів, двоє чоловіків віком 36 та 25 років та 21-річна жінка, усі жителі району, отримали тілесні ушкодження різного ступеня тяжкості та були доставлені до районної лікарні.
Поліцейські встановлюють усі причини та обставини події в рамках досудового розслідування, розпочатого за ч.2 ст.286 (Порушення правил безпеки дорожнього руху або експлуатації транспорту особами, які керують транспортними засобами) КК України.
Відділ комунікації поліції Житомирської області

ЗАСУДЖЕНО ЧОЛОВІКА, ЯКИЙ ВИСТРЕЛИВ ІЗ ПНЕВМАТИЧНОЇ ЗБРОЇ В ПІДЛІТКА
Житомирською місцевою прокуратурою забезпечено публічне обвинувачення в кримінальному провадженні за фактом спричинення жителем Житомирського району тяжкого тілесного ушкодження неповнолітньому.
Вироком Житомирського районного суду від 11.06.2020 р. чоловіка визнано винним у вчиненні злочину, передбаченого ч.1 ст.121 КК України, та призначено покарання у вигляді 5 років позбавлення волі.
За даними судового слідства, 38-річний житель одного із сіл Житомирського району під час розмови з 14-річним хлопцем замість того, щоб відповісти на його запитання, раптово вистрілив у нього з пневматичного пістолета.
Куля тяжко травмувала неповнолітнього, потрапивши в шию та створивши небезпеку для життя та здоров’я. У зв’язку з цим, аби врятувати хлопцеві життя та дістати кулю, у столичній клініці лікарі провели складну операцію.
У суді обвинувачений намагався себе виправдати, пояснюючи, що нібито стріляв у діжку, яка стояла за підлітком.
Однак суд, оцінивши сукупність усіх доказів, дійшов висновку про неправдивість показань обвинуваченого та призначив реальне покарання за скоєний злочин.
Прес-служба прокуратури Житомирської області

ПІРОТЕХНІКИ ЗНИЩИЛИ 12 БОЄПРИПАСІВ, СЕРЕД НИХ — МІНИ, СНАРЯДИ ТА ГРАНАТА
Піротехніки Управління ДСНС області знищили 12 різнокаліберних вибухонебезпечних предметів часів минулих війн, знайдених у двох селах Ємільчинського району.
Зокрема, одне з повідомлень на лінію «101» надійшло із с.Середи. Там працівники приватного сільськогосподарського підприємства під час оброблення поля знайшли 85-міліметрову мінометну міну та ручну гранату РГД-33. Після обстеження прилеглої території фахівці ДСНС виявили ще 5 аналогічних мін.
Інші 5 артснарядів у лісі на околиці села Руденька помітив місцевий грибник.
Рятувальники Житомирщини наголошують: якщо ви знайшли підозрілий предмет, — повідомте про це за номером «101» або «102». Опишіть фахівцям місце, де ви помітили небезпечну знахідку, та спробуйте її чимось обгородити. Подібні предмети забороняється брати до рук та здійснювати з ними різноманітні маніпуляції. Лише професійні піротехніки знають, як знешкодити вибухонебезпечні знахідки.
УДСНС України в Житомирській області

ПРАВООХОРОНЦІ ВИЛУЧИЛИ 18 КГ БУРШТИНУ ТА ОБЛАДНАННЯ ДЛЯ ЙОГО ОБРОБКИ
За процесуального керівництва прокуратури Житомирської області триває досудове розслідування в кримінальному провадженні за фактом незаконного видобування бурштину, що спричинило тяжкі наслідки (ч.4 ст.240, ч.3 ст.368, ч.3 ст.369 КК України).
11 червня у межах досудового розслідування слідчими слідчого відділу та співробітниками ВБКОЗ Управління СБУ в області проведено санкціонований обшук у житловому будинку жителя міста Коростеня.
У частині житлового будинку, яка була облаштована для обробки сонячного каменю, виявили та вилучили верстат, шліфувальну машинку для обробки бурштину, а також майже 18 кг частково обробленого каміння.
Вирішується питання щодо накладення арешту на вилучене майно та коштовне каміння.
Досудове розслідування проводять слідчі Управління СБУ в області. Прокуратура Житомирської області здійснює процесуальне керівництво.
Прес-служба прокуратури Житомирської області

У КАР’ЄРІ ПОТОНУВ МОЛОДИЙ ЧОЛОВІК
13 червня, близько другої години дня, на лінію «101» надійшло повідомлення про те, що в с.Вербівці Лугинського району в кар’єрі втопився хлопець. Фахівці Лугинського районного сектору повідомили про подію працівникам поліції та виїхали на водойму.
Зі слів очевидців, компанія молодиків відпочивала на березі. Після вживання алкоголю хлопець пішов плавати. Через деякий час друзі помітили, що його немає, та почали бити на сполох, однак хлопця ніде не було. Тоді відпочиваючі зателефонували рятувальникам.
Для пошуку зниклого фахівці ДСНС залучили водолазів обласної комунальної аварійно-рятувальної служби на воді. На відстані близько 10 м від берега на глибині 3 м вони дістали тіло загиблого, 2002 року народження.
Усі обставини надзвичайної події встановлюють правоохоронці.
УДСНС України у Житомирській області

СУДЯТЬ ПІДПРИЄМЦЯ, ЯКИЙ ВИСИПАВ В ОБЛИЧЧЯ СІЛЬСЬКОМУ ГОЛОВІ ПІСОК ЗІ ЩЕБЕНЕМ
Житомирська місцева прокуратура забезпечує підтримання публічного обвинувачення в справі щодо приватного підприємця, жителя села Житомирського району, який скоїв хуліганські дії стосовно сільського голови. 9 червня справу розпочав розглядати Житомирський районний суд.
Місцевого 55-річного підприємця обвинувачують у скоєнні злочину, передбаченого ч.1 ст.296 КК України (Хуліганство).
Інцидент стався у квітні цього року, безпосередньо на подвір’ї сільської ради, де мала розпочатися чергова сесія депутатів сільської ради.
За даними слідства, приватний підприємець того дня прийшов до будівлі сільської ради із відром, наповненим відсівом піску і дрібного каміння. Ігноруючи загальноприйняті норми поведінки в громадському місці та виявляючи особливу зухвалість, висипав вміст відра в обличчя голови сільської ради, спричинивши йому травму очей.
Також чоловік висловлював нецензурну лайку на адресу сільського голови та депутатів. Такими хуліганськими діями підприємець нібито висловив невдоволення ремонтом сільських доріг.
Санкцією зазначеної статті передбачено покарання, зокрема штраф до тисячі неоподатковуваних мінімумів доходів громадян, арешт до шести місяців або обмеження волі на строк до п’яти років.
Прес-служба прокуратури Житомирської області

У НОВОГРАДІ ЛЕГКОВИК ЗІТКНУВСЯ З МОТОЦИКЛОМ
Попередньо встановлено, що 9 червня, близько 11:30, водій автомобіля «Audi A6», 25-річний житель Ємільчинського району, рухаючись по вулиці Коростенській, здійснив зіткнення з мотоциклом «Spark» під керуванням 35-річного мешканця Новоград-Волинського району, який рухався в попутному напрямку.
У результаті дорожньо-транспортної пригоди мотоцикліст був травмований та доставлений до Новоград-Волинської лікарні.
Поліцейські встановлюють усі причини та обставини події в рамках досудового розслідування кримінального провадження.
Відділ комунікації поліції Житомирської області

12 РОКІВ ПОЗБАВЛЕННЯ ВОЛІ — ВИРОК УЧАСНИКУ ТЕРОРИСТИЧНОЇ ОРГАНІЗАЦІЇ «ДНР» ВЕРХОВНИЙ СУД ЗАЛИШИВ У СИЛІ
Верховний Суд погодився з позицією прокуратури Житомирської області та Офісу Генерального прокурора, залишивши в силі вирок суду першої інстанції та ухвалу апеляційного суду, якими громадянина України, жителя Донецької області, засуджено до 12 років позбавлення волі з конфіскацією майна.
Таке покарання особі призначено за участь у діяльності незаконних збройних формувань терористичної організації «ДНР» (скоєння злочинів, передбачених ч.1 ст.258-3, ч.2 ст.260 КК України).
Прокуратура Житомирської області, підтримуючи публічне обвинувачення в судах різних інстанцій, на підставі зібраної досудовим слідством доказової бази, довела тяжкість скоєного особою злочину та необхідність призначення співмірного покарання — позбавлення волі строком на 12 років із конфіскацією майна.
Натомість стороні захисту постановою Верховного Суду від 27.05.2020 р. у задоволенні вимог повністю відмовлено.
У зв’язку з ухиленням особи від кримінальної відповідальності на тимчасово окупованій території України, а також на території Російської Федерації, його оголошено в розшук, досудове розслідування та судовий розгляд проведено у формі in absentia, тобто, за безпосередньої відсутності обвинуваченого в судових засіданнях, однак з обов’язковою участю захисника.
Такий вид кримінального процесу, відповідно до практики Європейського суду з прав людини, не порушує право особи на захист.
Постанови Верховного Суду набирають законної сили з моменту проголошення, є остаточними та подальшому оскарженню не підлягають.
Для забезпечення реального виконання покарання розшук засудженого триває.
Прес-служба прокуратури Житомирської області

ПОЛІЦЕЙСЬКІ, РЯТУВАЛЬНИКИ ТА ГРОМАДА ЗА КІЛЬКА ГОДИН РОЗШУКАЛИ МАЛЮКА-МАНДРІВНИКА
Близько 9 вечора, 12 червня, до Андрушівського відділення поліції звернулася жінка з повідомленням про зникнення її 3-річного сина. За її словами, упродовж дня вона з малолітніми дітьми та родичами відпочивали на березі місцевої водойми. Увечері, поки жінка збирала речі, троє дітлахів піднялись на пагорб, а за деякий час повернулись двоє з них. На відсутність свого 3-річного сина мати не одразу звернула увагу. Коли ж згодом побачила, що його немає в компанії, почала самостійні пошуки, а тоді звернулася до поліції.
— Ми одразу ж підняли по тривозі особовий склад нашого відділення, були сповіщені рятувальники. До пошукових груп приєднались і представники місцевої громади. Не гаючи часу, почали відпрацьовувати водойму і навколишню територію, — розповів начальник Андрушівського ВП ГУНП Олександр Прокопчук.
За кілька годин, уже після півночі, розшукуваного хлопчика одна з пошукових груп виявила на шляху до с.Старої Котельні. Він спав просто неба на узбіччі дороги. На щастя, з ним нічого лихого не трапилося. Дитину оглянули медики і повернули матері.
Поліцейські провели із молодою жінкою серйозну профілактичну роботу. На вихованні в неї — троє малолітніх дітлахів, знайдений мандрівник — найстарший із них.
ПОЛІЦІЯ З’ЯСОВУЄ ОБСТАВИНИ СМЕРТЕЛЬНОГО ТРАВМУВАННЯ ПІДЛІТКА В ЛІСІ
Уночі 12 червня до Андрушівського відділення поліції надійшло повідомлення з місцевої лікарні про смерть 16-річного юнака в реанімації.
Поліцейські слідчо-оперативної групи з’ясували, що хлопця до медзакладу доставила «швидка» із Івницького лісництва надвечір цього ж дня. Попередньо відомо, що юнак зі своїм дідусем перебував у частині лісу, де проводилася санітарна вирубка дерев. Раптово на хлопця упав сухостій, за свідченнями очевидців, від пориву вітру.
Унаслідок удару юнак отримав тяжку черепно-мозкову травму. Незважаючи на зусилля медиків, врятувати життя постраждалому не вдалося. Причину смерті встановлюють фахівці.
З’ясування всіх обставин та причин, що призвели до загибелі неповнолітнього, триває.
У РОМАНІВСЬКОМУ РАЙОНІ ПОЛІЦЕЙСЬКІ ВРЯТУВАЛИ ЖІНКУ З ДИТИНОЮ З-ПІД ПОТЯГА
14 червня на спецлінію «102» надійшло повідомлення від чоловіка про намір його сестри вчинити самогубство разом із 5-річною донькою. Заявник просив поліцейських їх врятувати, оскільки сам фізично не встигав дістатися до них. На щастя, правоохоронці були неподалік і вчасно вихопили жінку з дитиною з-під потяга.
Відомо, що 45-річна жінка, жителька Романівського району, через непорозуміння з родичами вирішила вкоротити віку собі та маленькій донечці. У телефонній розмові з братом вона сказала про свій намір і поклала слухавку. Скільки чоловік не намагався знову зв’язатися з нею, жінка більше не відповідала. Згодом стане зрозуміло, що вона просто покинула телефон у будинку, а сама вирушила в напрямку колій. Схвильований заявник зателефонував на «102» та розповів про ситуацію, повідомивши орієнтовні координати та можливий маршрут сестри.
Цей виклик диспетчери терміново переадресували на поліцейських сектору реагування ПП Романівського відділення.
— На щастя, ми були неподалік, усього за декілька кілометрів і одразу вирушили туди. Жінку з дитиною ми помітили далеченько від станції, вони рухалися по колії, — розповідає поліцейський Віталій Ришівський. — Ми відразу побігли до них.
Поліцейський Михайло Пясківський першим домчав до обох і виштовхав їх із колії. За мить там промчав потяг.
— Уже потому ми поговорили з жінкою, яка мала явні ознаки сп’яніння. І вона не стала заперечувати очевидне та підтвердила, що збиралася вбити себе і дитину, — каже Михайло.
І матір, і дитину оглянули лікарі. Дівчинку передали родичам, доки соціальні служби вирішуватимуть питання її подальшого безпечного виховання. А відносно жінки поліцейські оформили адміністративні матеріали за кількома статтями Кодексу України про адміністративні правопорушення. Триває подальша перевірка.
Відділ комунікації поліції Житомирської області