Про проведення Міжнародного свята літератури і мистецтв «Лесині джерела»

Про проведення Міжнародного свята літератури і мистецтв «Лесині джерела»

У 2020 році вже 33 роки поспіль на батьківщині геніальної Лесі Українки в місті Новограді-Волинському 24-26 липня традиційно планувалося проведення Міжнародного свята літератури і мистецтв «Лесині джерела».
Пандемія коронавірусу вносить корективи не тільки в наше щоденне життя, але й у плани на рік. Тому змушені в цьому році змінити формат Міжнародного свята на локальний.
Цього року для містян та гостей свята планувався виступ відомого українського гурту «Kozak System», історико-культурний фестиваль «Жива історія. Древлянські Гради. Новоград-Волинський», театральна вистава за твором Лесі Українки «Йоганна, жінка Хусова», Всеукраїнські конкурси, свято Поліської вишиванки та української пісні, виступи відомих виконавців, костюмовані екскурсії, виставки, «Містечко майстрів» та ін.
Однак, зважаючи на епідемічну ситуацію, Міжнародне свято літератури і мистецтв «Лесині джерела» у 2020 році проводитиметься 25 липня без масових заходів, які передбачають залучення великої кількості гостей, а саме: онлайн-заходи, локальні заходи в музеях міста та екскурсії.
Опитування щодо проведення свята, яке проходило в мережі Інтернет із 17 по 26 червня, підтвердило свідоме ставлення громадян до проблеми поширення коронавірусної інфекції. За його результатами (224 відповіді) 24,1% висловили думку проводити свято в малому форматі (протягом одного дня із заходами літературно-мистецького спрямування), 56,3% — не проводити, перенести святкування на наступний рік, 19,6% — проводити в повномасштабному форматі (протягом трьох днів із усіма традиційними заходами).
Запрошуємо долучитися до святкування «Лесиних джерел» у новому онлайн-форматі, віддаючи шану геніальній Лесі Українці та популяризуючи її творчість.
2021 рік знаменний відзначенням 150-річчя від дня народження Лесі Українки. Маємо велику надію на те, що ситуація з коронавірусом стабілізується. Міська рада та організатори свята консолідують усі свої зусилля на підготовку та організацію гідного відзначення на високому рівні не лише ювілейної дати, але й традиційного Міжнародного свята літератури і мистецтв «Лесині джерела».
Оксана ГВОЗДЕНКО, голова організаційного комітету Міжнародного свята літератури і мистецтв «Лесині джерела»