Хроніка 34/2020

Хроніка 34/2020

УПРОДОВЖ ТИЖНЯ — 134 НАДЗВИЧАЙНІ ПОДІЇ
З 9 по 15 серпня по лінії «101» отримано 134 повідомлення про виникнення різного роду надзвичайних подій на території області. 16 осіб отримали травми, 6 загинуло та 1 врятовано.
Зокрема, ліквідовано 77 пожеж. Під час гасіння яких загиблих та травмованих не виявлено.
Підрозділами Управління здійснено 23 виїзди для проведення аварійно-рятувальних робіт, надання допомоги населенню та іншим службам: відкривання дверей — 6 виїздів; знищення шершнів — 2 виїзди; зрізання аварійних дерев — 2 виїзди; проведення аварійних робіт із знезараження об’єктів інфраструктури — 7 виїздів; реагування на інші повідомлення — 6 виїздів.
За минулий тиждень зареєстровано 2 повідомлення про пригоди на воді.
Так, 10 серпня в с.Стрижівці Коростишівського району внаслідок необережного поводження на воді в місцевому ставку втопився чоловік 1972 р.н. Водолазами обласної комунальної рятувальної служби на воді тіло вилучено з води.
А 13 серпня в с.Зарічанах Житомирського району відділенням рятувальників проводилися роботи з вилучення потопельника з р.Тетерева.
Групою піротехнічних робіт упродовж тижня здійснено 7 виїздів на знешкодження виявлених боєприпасів часів минулих війн. Загалом вилучено та знищено 7 різноманітних вибухонебезпечних предметів.
Рятувальники нагадують про необхідність дотримання правил безпеки як у побуті, так і на відпочинку, наголошують на необхідності подбати про безпечне дозвілля дітей під час канікул.
ДІСТАЛИ КОРОВУ З КОЛОДЯЗЯ
15 серпня, о 17:15, до Служби порятунку «101» надійшло повідомлення про те, що необхідна допомога рятувальників у вилученні великої рогатої худоби з ями. Пригода трапилася в с.Ришавці Коростенського району. Близько п’яти чоловіків намагалися виштовхати її з ями, але зусилля виявилися марними.
По прибуттю до місця виклику рятувальники встановили, що в пустий меліоративний колодязь, глибиною понад 2 м, потрапила корова. Її тулуб та голова знаходилися на поверхні. Аби витягти худобу на поверхню, бійці ДСНС прив’язали пожежні рукави до трактора, який надав місцевий мешканець, а з другого боку обв’язали ними тварину. Спільними зусиллями рятувальників та селян вдалося швидко вивільнити корову з пастки. Жодних ушкоджень тварина на зазнала.
ГОРИТЬ СУХА РОСЛИННІСТЬ
Лише за 16 серпня на Житомирщині виникло 10 пожеж в екосистемах загальною площею 15 га. Горіла суха трава на землях запасу сільських рад, місцевих громад і на відкритій території.
Зокрема, о 12:00 до Служби порятунку «101» надійшло повідомлення про загорання в с.Острові Овруцького району. На місці події встановлено, що на відкритій території горить суха трава та чагарники. Вогонь уже дійшов до приватних житлових будинків. До прибуття бійців ДСНС громадяни намагалися загасити суху рослинність підручними засобами, проте їм це не вдалося. Силами рятувальників пожежу площею в 2 га вдалося оперативно ліквідувати. Вогнеборці не допустили поширення загоряння на оселі.
Крім того, рятувальники виїжджали на гасіння сухої рослинності в село Велику Фосню. Про загорання їх сповістили місцеві жителі. Відстань від вогню до їхніх будинків становила лише 10 м. Бійцям ДСНС вдалося запобігти збільшенню масштабів загоряння та оперативно загасити палаючий сухостій на загальній площі 2 га.
Поблизу с.Лучанки Овруцького району зафіксовано загоряння торфу окремими осередками на загальній площі 2 га. Збільшенню площі горіння посприяла посушлива погода та сильні пориви вітру. Для гасіння рятувальники проклали магістральну рукавну лінію від штучного каналу, забезпечивши безперебійну подачу води. До ліквідації загоряння залучалося три чоловіки особового складу та одиниця пожежної техніки. Станом на 8:00 17 серпня площа горіння зменшилася до 1,3 га.
16 серпня сухостій горів також у Малинському, Чуднівському, Коростенському, Новоград-Волинському, Пулинському та Черняхівському районах області. Унаслідок усіх пожеж загиблих та травмованих не виявлено. Причини пожеж наразі встановлюють фахівці.
Рятувальники закликають громадян неухильно дотримуватися правил пожежної безпеки під час прибирання присадибних ділянок, не випалювати сухостій, не розводити багаття у вітряну погоду та не викидати недопалки в траву чи на узбіччя доріг. У випадку виникнення будь-яких надзвичайних подій чи ситуацій терміново звертайтеся до Служби порятунку за номером «101».
УДСНС України в Житомирській області

ЗАТРИМАЛИ ТЕРОРИСТА, ЯКОГО РОЗШУКУВАВ ІНТЕРПОЛ
У Житомирі 17 серпня СБУ затримала учасника міжнародної терористичної організації «Ісламська держава», який перебуває в міжнародному розшуку по лінії Інтерполу. Згідно з отриманими спецслужбою даними, мешканець однієї з країн Центральної Азії прибув на територію нашої держави для уникнення кримінальної відповідальності. У Житомирі іноземець намагався легалізуватися через одержання посвідки на тимчасове проживання.

Наразі до затриманого судом застосовано запобіжний захід у вигляді екстрадиційного арешту. Операція з розшуку і затримання зловмисника проводилася спільно з Управлінням Служби безпеки України в Житомирській області із залученням Національної поліції та прокуратури Житомирської області.
ВИКРАВ АВТІВКУ І ПОЇХАВ НА ЗАРОБІТКИ
Уранці до Радомишльського відділення поліції звернувся 21-річний житель села Лутівки з повідомленням про зникнення його автомобіля «Opel Astra». Зі слів чоловіка, напередодні ввечері він припаркував легковик на узбіччі дороги навпроти свого будинку, а вже вранці побачив, що автомобіля на місці немає. Тоді власник звернувся за допомогою до правоохоронців.
Працівники слідчо-оперативної групи оглянули територію, де вночі знаходився автомобіль, вилучили необхідну слідову інформацію та з’ясували коло осіб, які могли мати безперешкодний доступ до легковика. Одним з таких виявився знайомий заявника, 20-річний житель цієї ж територіальної громади. Зі слів власника іномарки, цей хлопець неодноразово позичав у нього транспортний засіб та міг мати запасні ключі до нього.
Того ж дня правоохоронці зібрали докази причетності парубка до правопорушення та вже ввечері розшукали його у Волинській області. Зі слів самого хлопця, близько 3-ї години ночі він скористався незачиненими дверцятами легковика, завів його та поїхав до м. Ковеля нібито на заробітки.
«Автомобіль поліцейські вилучили. Нині слідчі з’ясовують усі обставини події в рамках розпочатого за ст.289 (Незаконне заволодіння транспортним засобом) ККУ кримінального провадження. Санкція статті передбачає покарання від штрафу до 5 років позбавлення волі», — йдеться в повідомленні.
ВИЯВИЛИ НЕЗАКОННИЙ ВОЛЬЄР ІЗ ДИКИМИ ТВАРИНАМИ
Екологи перевірили ТОВ «Українське товариство мисливців і рибалок» і виявили вольєр, у якому утримувалися дикі тварини: олені, муфлони, лані. Про це 14 серпня повідомила прес-служба Держекоінспекції Поліського округу на своїй сторінці в соцмережі.
«Незаконно утримувані олені, лані та муфлони на Житомирщині конфісковані! Порушники зобов’язані сплатити штраф. Державна екологічна інспекція, провівши ще в червні позапланову перевірку ТОВ «УТМР» у Житомирській області, виявила вольєр із тваринами, площею 29 га. У ньому утримувалися 5 оленів благородних, 8 оленів плямистих, 17 муфлонів та 5 ланей. При цьому в товариства були відсутні документи, які б підтверджували набуття тварин у приватну власність.

Днями Богунський районний суд м.Житомира постановив, що ТОВ «УТМР» має сплатити штраф за незаконне утримання тварин. А олені, лані та муфлони будуть конфісковані. Сподіваємося, що в тварин уже невдовзі з’являться власники, які забезпечать для звірів достойні умови життя», — йдеться в повідомленні екологів.
У Єдиному державному реєстрі судових рішень оприлюднена постанова Богунського райсуду Житомира про притягнення до відповідальності директора ТОВ «УТМР», який допустив утримання диких тварин у вольєрі в напіввільних умовах без відповідного дозволу та документів.
Житомир.info

12 ОСІБ СТАЛИ ЖЕРТВАМИ ВОДНОЇ СТИХІЇ
Лічені дні залишаються до закінчення літа, але люди активно вирушають до водойм, щоб відпочити. На жаль, літо не обійшлося без пригод на воді в нашій області — 12 осіб стали жертвами водної стихії.
Тонуть переважно ті, хто вміє плавати. Нещасні випадки найчастіше трапляються при порушенні правил безпеки на воді. Більшість людей гине через купання в непристосованих для цього місцях. Ще один підступний ворог плавців — алкоголь. У стані алкогольного сп’яніння ризик пригод на воді збільшується в рази. Також досить сумно закінчується самовпевнене поводження на воді та хизування.
Зокрема, минулого тижня в с.Стрижівці Коростишівського району в ставку втопився чоловік. Як з’ясувалося, того дня біля місцевої водойми відпочивала компанія товаришів. Один із них, 48-річний, пішов купатися. Він активно пірнав у воду, але через кілька хвилин зник із поля зору. Товариші вирішили, що чоловік жартує й нібито виплив в іншому місці. У подальшому він так і не з’являвся, тому його знайомі забили на сполох. Вони обійшли водойму, гукали зниклого, але все безрезультатно.
Прислухайтеся до порад фахівців: для купання обирайте лише спеціально обладнані місця; уникайте водойм із швидкою течією та не плавайте наодинці. Купайтеся лише у світлу пору доби; не заходьте у воду в стані алкогольного сп’яніння; не залишайте без нагляду ритуальне багаття, щоб не спровокувати пожежу; не дозволяйте дітям самостійно відвідувати водойми. Дотримуйтеся соціальної дистанції та правил особистої гігієни.
Пам’ятайте, що найбільш дієвий превентивний метод — ваша власна обачність!
УДСНС України в Житомирській області