До уваги виборців: як змінити місце голосування на виборах

З 1 липня 2020 року набрали чинності постанови Центральної виборчої комісії від 18 травня 2020 року №88 «Про Порядок розгляду звернення виборця щодо зміни виборчої адреси» відповідно до частини третьої статті 8 Закону України, «Про Державний реєстр виборців» (зі змінами постанова Центральної виборчої комісії від 24 липня 2020 року №145 «Про внесення змін до деяких постанов Центральної виборчої комісії») та від 11 червня 2020 року №103 «Про Порядок визначення виборчої адреси виборця, який не має зареєстрованого місця проживання».
Згідно з постановами, за зверненням виборця, відділ ведення Державного реєстру виборців (далі — Відділ) може:

  • визначити іншу виборчу адресу, ніж ту, за якою зареєстровано місце проживання;

  • визначити виборчу адресу особі, яка не має зареєстрованого місцяпроживання.


Також мають право змінити виборчу адресу та взяти участь у місцевих виборах внутрішньо переміщені особи.
Для зміни виборчої адреси або визначення виборчої адреси виборцю, який не має зареєстрованого місця проживання, а також внутрішньо переміщеним особам, необхідно подати заяву до Відділу в паперовій або електронній формі.
Заява в паперовій формі може бути подана виборцем особисто або через уповноважену особу, повноваження якої оформлено відповідно до законодавства.
Заява в електронній формі може бути надіслана виборцем за підписом, прирівняним до власноручного підпису, згідно із Законом України «Про електронні довірчі послуги» (кваліфікований електронний підпис), із використанням мережі Інтернет. Заява повинна містити адресу електронної пошти, на яку виборцю буде надіслано повідомлення про результати розгляду заяви.
Така заява на місцеві вибори 25 жовтня 2020 року може бути подана в будь-який час, але не пізніше 10 вересня 2020 року. Окрім того, виборець може звернутися до Відділу з новою заявою, не раніше ніж через один рік після дати внесення до реєстру виборців останньої зміни виборчої адреси.
Слід відмітити, що мова йде не про заяви щодо тимчасової зміни місця голосування.
Заяву в електронній формі можна заповнити на сайті Державного реєстру виборців у мережі Інтернет (www.drv.gov.ua), у сервісі «Кабінет виборців».
Заява в паперовій формі подається безпосередньо у відділ ведення Державного реєстру виборців за місцем фактичного проживання (за адресою, на яку змінюватиметься поточна виборча адреса виборця).
Відділ ведення Державного реєстру виборців Новоград-Волинської міської ради знаходиться за адресою: вул.Шевченка, 16, перший поверх, каб.14, 18, тел.: (04141) 3-52-32, 2-13-10. З понеділка по четвер Відділ працює з 08:00 до 17:15, у п’ятницю — з 08:00 до 16:00 (обідня перерва — з 12:00 до 13:00).
Тетяна СОКОЛЮК, начальник відділу ведення Державного Реєстру виборців міської ради