До шкіл — у масках: навчання «на прицілі» у COVID-19

До шкіл — у масках: навчання «на прицілі» у COVID-19

Учасників освітнього процесу минулий навчальний рік змусив жити в непростих умовах дистанційного навчання. Довелося озброїтися гаджетами, опанувати нові освітні платформи й «гризти» граніт науки вдома. Опитування батьків у нашому місті засвідчило: 95% вважають, що дистанційне навчання не може стати повноцінною заміною очної освіти, а 14% учнів не мають для цього відповідних технічних засобів. Слабка соціалізація дитини — головна причина, через яку діти не повинні навчатися вдома, — зійшлися на думці й освітяни, і батьки.
Коронавірус продовжує тримати світ «під прицілом». Питання організації навчання напередодні 1 вересня — серед найбільш актуальних. Із цього приводу відбулася конференція управління освіти і науки для директорів шкіл та батьківських комітетів міської ОТГ.
Головна теза зібрання — форма навчання залежатиме від епідеміологічної ситуації в регіоні. Нині міська ОТГ належить до «зеленої зони». Утім ситуація, як свідчить статистика, нестабільна.
Змішаний сценарій — найбільш вірогідний у новому навчальному році. У школах скасовано масові заходи та екскурсії, збори педколективів мають проводитися в дистанційній формі. Заборонено скупчення великої кількості людей, тож учнів ділитимуть на потоки, залежно від віку (для кожного потоку — окремий вхід). Деякі уроки проводитимуть на свіжому повітрі в «зелених класах», а школярам із груп ризику рекомендуватимуть навчатися у формі екстернату або дистанційно (за рішенням батьків).
«Для учнів початкової школи повністю дистанційної форми навчання бути не може», — запевнила Тетяна Ващук. Групи подовженого дня і гуртки працюватимуть із дотриманням карантинних норм. Збільшується кількість класів із інклюзивним навчанням. Усіх дітей, у яких є відповідний висновок спеціалістів, відповідно до заяви батьків, забезпечать педагогами-асистентами. Лише дітей із особливими освітніми потребами буде дозволено супроводжувати до класу, решті батькам — тільки до порога школи.
Учителям не робитимуть щотижня тести на COVID-19, натомість щодня перевірятимуть температуру. Чи відшкодовуватиме держава лікування освітянам у разі захворювання, — вирішуватиме комісія від Фонду соцстрахування.
Заклади дошкільної освіти в місті відновили роботу на початку літа. За словами очільниці управління, вони забезпечені в повному обсязі всім необхідним. Із нового тижня перевірка відбудеться в закладах загальної середньої освіти.
— 125 тисяч гривень перерозподілено, щоб до початку навчання всі школи придбали засоби захисту й дезінфекції на вересень: рідке мило, паперові рушники, дезінфектори для поверхонь. Забезпечимо індивідуальними засобами захисту (масками) лише педагогів, учнів мають забезпечити батьки. Із медсестрами в школах проведуть відповідні заняття. Зокрема, щодо дії в разі виявлення хворих із підозрою на COVID-19. Для цього в кожному закладі має бути кімната-ізолятор.
Навчання проведуть і для підприємців, які забезпечують школи харчуванням. Йдеться, зокрема, про облаштування їдалень: відстань між столами — 1,5 метра, за столом — до 4-х людей, уся продукція в буфеті — фасована.
За приблизними підрахунками міського управління освіти, до кінця календарного року потреба в засобах захисту для шкіл складає 558 тисяч. Вересень буде показовим щодо кількості витратних матеріалів. За умови часткового дистанційного навчання, управління освіти має намір забезпечити профільні класи ноутбуками і відеокамерами, щоб учні могли дивитися уроки вдома.
Окрім директорів, на плечі яких лягає відповідальність за дотримання карантинних норм у школах, посилений контроль за станом здоров’я мають вести батьки учнів. Щоранку проходитимуть «5-хвилинки здоров’я», під час яких учителі цікавитимуться фізичним станом школярів. До школи учні мають приходити в масках, лише в класі її дозволено знімати.
Зрозумілий ажіотаж викликала потреба проходження медичних оглядів учнями та педагогами. Медичний директор КНП «Центр первинної медико-санітарної допомоги» Галина Барашовець зазначила, що до 1 вересня медичний огляд є обов’язковим лише для першокласників. Решта дітей у нинішніх умовах може пройти медичний огляд пізніше. Поглибленому медогляду також підлягають учні 5-х класів 2020-2021 навчального року; юнаки 2005, 2006 р.н., дівчата 2004, 2005 р.н. Учні 2-4 та 6-8 класів оглядаються педіатрами.
«Від усіх нас залежить, як ми організуємо навчальний процес, — наголосила начальник управління освіти. — Батьки мають стати прикладом для дітей щодо дотримання правил, зокрема перебування в масках у громадських місцях. Лише за умов партнерського підходу зможемо уникнути спалахів захворювання в навчальному процесі».
Юлія КЛИМЧУК