У краєзнавчому музеї відкрито нову експозицію

У краєзнавчому музеї відкрито нову експозицію

У День Незалежності України, 24 серпня, відбулося урочисте відкриття нової експозиції в краєзнавчому музеї. Участь в урочистостях узяли в.о. міського голови Оксана Гвозденко, посадовці, представники творчої інтелігенції та небайдужі громадяни міста. Гостей у новому приміщенні музею вітали камерний ансамбль «Классік», а також берегиня закладу — директор краєзнавчого музею Олена Жовтюк.
Історія закладу — непроста. Рішення про створення в місті краєзнавчого музею було прийнято в 2005 році. Однак, власного приміщення музей не мав, і в 2006 році розпочав роботу на базі народного музею бойової слави в приміщенні міського Палацу культури ім.Лесі Українки. Протягом 12 років Новоград-Волинський був єдиним містом у Житомирській області, який не мав окремого приміщення для краєзнавчого музею.
У жовтні 2018 року за сприяння куратора галузі культури в Новограді-Волинському Оксани Гвозденко було прийнято історичне рішення: під краєзнавчий музей було передано окреме приміщення в центрі міста за адресою: вул.Соборності, 24. Уже сьогодні кожен охочий може відвідати краєзнавчий музей та ознайомитися з експонатами. Почесну місію перерізання червоної стрічки до нового приміщення краєзнавчого музею виконали в.о. міського голови Оксана Гвозденко та директор краєзнавчого музею Олена Жовтюк.
Вітаючи всіх причетних до відкриття, в.о. міського голови Оксана Гвозденко зазначила, що наразі завершено капітальний ремонт внутрішніх приміщень, ремонт фасаду ще попереду, а експозиція закладу — ще в стадії формування. Однак, найголовніше вже сталося — музей має власне гарне приміщення в центрі міста. Після переїзду до нового приміщення, зроблено багато: переплановано приміщення аптеки під краєзнавчий музей, облаштовано прилеглу територію, перевезено та відреставровано експонати, формується музейний фонд.
Варто зауважити, що сучасні музеї мають надавати громадськості інтерактивну, предметну та ідейну платформи для глибшого пізнання своєї етнічної ідентичності. Музеї — багатофункціональні заклади. Вони перетворюються на важливі осередки освіти і навчання, забезпечують доступ до національної культурної та природної спадщини людям різного фаху та віку. Новоград-Волинський краєзнавчий музей активно веде цей пошук.
Завдяки зусиллям очільниці закладу Олени Жовтюк, за підтримки міської влади та волонтерської і спонсорської допомоги жителів міста та підприємців, нове приміщення краєзнавчого музею переоблаштоване та активно приймає відвідувачів. У рамках урочистостей волонтерам та меценатам краєзнавчого музею були вручені подяки. Після чого для гостей свята було проведено коротку оглядову екскурсію.
Олена ОБУХ, головний спеціаліст відділу інформації та зв’язків із громадськістю міської ради