З 1 січня 2021 року фізичні особи-платники єдиного податку будуть вести облік діяльності в довільній формі

З наступного року, відповідно до Закону України від 14.07.2020 року №786 «Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо функціонування Електронного кабінету та спрощення роботи фізичних осіб-підприємців», скасовується вимога обов’язкової реєстрації книги обліку доходів та витрат, а також обов’язок ведення книги обліку доходів для фізичних осіб-підприємців, платників єдиного податку І-ІІІ груп. При цьому вони будуть зобов’язані вести облік діяльності в довільній формі в паперовому чи електронному вигляді. Про це інформують у Головному управлінні ДПС у Житомирській області.
Зокрема, з 1 січня 2021 року фізичні особи-платники єдиного податку І і ІІ груп та ІІІ групи — неплатники ПДВ — вестимуть облік діяльності в довільній формі шляхом помісячного відображення отриманих доходів, а підприємці ІІІ групи — платники ПДВ — у довільній формі шляхом помісячного відображення доходів та витрат.
Водночас фізичні особи-підприємці на загальній системі оподаткування та фізичні особи, які провадять незалежну професійну діяльність, зобов’язані будуть вести облік доходів і витрат від такої діяльності за встановленою формою в паперовому та/або електронному вигляді, зокрема через Електронний кабінет. Типова форма такого обліку та порядок його ведення визначається Міністерством фінансів України.
Звертаємо увагу, що до 31 грудня 2020 року, згідно з вимогами Податкового кодексу, фізичні особи-підприємці — платники єдиного податку I, II та III груп, які не є платниками ПДВ, ведуть за встановленою формою Книгу обліку доходів шляхом щоденного, за підсумками робочого дня, відображення отриманих доходів, а єдинники III групи — платники ПДВ — ведуть Книгу обліку доходів та витрат. Такі Книги мають бути зареєстрованими в податкових інспекціях за місцем обліку.
Слід зазначити, що Книги обліку, які ведуть фізичні особи-підприємці, необхідно зберігати в платника податку протягом 3 років після закінчення звітного періоду, у якому здійснено останній запис. Тобто, фізичні особи-підприємці, які не вестимуть Книгу з 1 січня 2021 року у зв’язку з запровадженням ведення обліку доходу в довільній формі, мають її зберігати ще 3 роки.
Крім цього, відповідно до норм п.44.1 Податкового кодексу, платники податків зобов’язані вести облік доходів, витрат та інших показників, пов’язаних із визначенням об’єктів оподаткування та/або податкових зобов’язань, на підставі первинних документів, регістрів бухгалтерського обліку, фінансової звітності, інших документів, пов’язаних із обчисленням і сплатою податків і зборів, ведення яких передбачено законодавством. Такі первинні документи зберігають не менше 1095 днів із дня подання податкової звітності, для складення якої використовуються зазначені документи.
Новоград-Волинське управління ГУДПС у Житомирській області