Хроніка 37/2020

Хроніка 37/2020

ЛІКВІДУВАЛИ НЕЗАКОННІ НАРКОВМІСНІ ПОСІВИ
Нарковмісні рослини виявили правоохоронці Новоград-Волинського відділу поліції на присадибній ділянці жителя райцентру. Рослини коноплі поліцейські вилучили. Розпочато кримінальне провадження.
3 вересня під час виїзду на повідомлення про крадіжку в райцентрі поліцейський помітив на сусідній присадибній ділянці рослини, зовні подібні до коноплі.
У результаті огляду на території домоволодіння 43-річного звягельчанина дільничні офіцери поліції виявили 113 нарковмісних рослин. Вилучене направлено на дослідження до Науково-дослідного експертно-криміналістичного центру МВС.
Відповідні відомості внесені до Єдиного реєстру досудових розслідувань за ч.1 ст.310 (Посів або вирощування снотворного маку чи конопель) КК України. Чоловікові може загрожувати покарання у вигляді штрафу, піврічного арешту або обмеження волі строком до 3 років.
ПОЛІЦІЯ ВИКРИЛА ГРУПУ ПРОДАВЦІВ ЗБРОЇ
3 вересня в ході санкціонованих обшуків оперативники Управління карного розшуку ГУНП спільно зі слідчими Житомирського ВП вилучили в жителів Житомира та району 20 одиниць зброї, кілька сотень набоїв та інші свідчення їх протиправної діяльності. Усе виявлене направлено на експертне дослідження. Триває досудове розслідування.
Заходи поліції проводилися в межах кримінального провадження, розпочатого за ч.1 ст.263 (Незаконне поводження зі зброєю, бойовими припасами або вибуховими речовинами) та ст.263-1 (Незаконне виготовлення, переробка чи ремонт вогнепальної зброї або фальсифікація, незаконне видалення чи зміна її маркування, або незаконне виготовлення бойових припасів, вибухових речовин чи вибухових пристроїв) КК України.
Поліцейські провели понад 10 обшуків за місцем проживання жителів обласного центру та Житомирського району. У приміщеннях виявили 20 одиниць зброї, у тому числі — нарізну та перероблену, та близько трьох сотень набоїв до неї.
— Ми розуміємо, що йдеться про злочинну групу, члени якої перетворили захоплення зброєю в нелегальний бізнес, який цілком реально може обернутись для них роками ув’язнення, — прокоментував подію начальник ГУНП Житомирщини Юрій Олійник.
Попередньо, фігуранти провадження, віком від 30 до 50 років, мають навички поводження зі зброєю. Упродовж певного періоду вони займалися скуповуванням зброї часів Другої світової війни, а також її пошуком у місцях запеклих боїв. У подальшому пістолети, рушниці та автомати ремонтувалися, приводилися до бойового стану з метою продажу зацікавленим особам.
Усе виявлене слідчі вилучили та направили на дослідження до Науково-дослідного експертно-криміналістичного центру при МВС.
Чинним законодавством такі протиправні дії караються позбавленням волі строком до 10 років.
У ПЕРШІ ДНІ ВЕРЕСНЯ ПОЛІЦЕЙСЬКІ ВСТАНОВЛЮВАЛИ МІСЦЕ ПЕРЕБУВАННЯ ЧОТИРЬОХ ШКОЛЯРІВ
Підлітки з різних причин утікали з дому або не з’являлися в навчальному закладі, тож рідні та педагоги зверталися по допомогу до поліції. Відтак правоохоронці закликають батьків та опікунів приділити більше уваги дітям, які через тривалу перерву в навчанні потребують підтримки та адаптації до змін у звичному житті.
Із 1 вересня навчальні заклади Житомирщини розпочали роботу. І хоча нині навчальний процес організований із певними змінами, пов’язаними з необхідністю запобігання поширенню коронавірусної інфекції, учні можуть отримувати знання в школах, ліцеях, училищах тощо.
Утім у ці дні не обійшлося без надзвичайних ситуацій.
У Житомирі одна з учениць місцевих шкіл не з’явилася на навчання. Педагоги, знаючи, що родина 11-річної дівчинки знаходиться в складних життєвих обставинах, навідали дитину вдома. Як з’ясувалося, школярка вже кілька днів там не з’являлася. Поліцейські розшукали її в родичів та роз’яснили опікунам обов’язок забезпечити дівчинку необхідними умовами для навчання.
Ще одна з учениць житомирського ліцею вирішила уроки замінити розвагами. Дівчина прихопила з собою гроші, виділені на поточні потреби, та поїхала до подружки в гості в один із райцентрів області. Там 16-річну юнку й розшукали інспектори ювенальної превенції.
У Баранівському районі 13-річний підліток, посварившись із батьками, прихопив декілька сотень гривень та пішов із дому. На щастя, з ним не сталося нічого лихого, за кілька годин хлопця, який гуляв селом, повернули додому.
14-річний житомирянин примусив похвилюватися маму. Жінка, уночі повернувшись із роботи додому, не застала сина та забила на сполох. Виявилося, що хлопець забув попередити, що зі школи піде до родичів, де й залишиться на ніч.
Відтак поліцейські закликають батьків нагадати дітям правила безпеки, зокрема, і навчити необхідним навичкам для запобігання поширенню коронавірусної інфекції (використання засобів захисту та дезінфекції, дотримання встановлених правил). Також варто цікавитись інтересами дітей, знати їх друзів та де вони проводять дозвілля, домовлятися про плани на день та зв’язок із ними.
РОЗПОЧАТО КРИМІНАЛЬНЕ ПРОВАДЖЕННЯ ЗА ФАКТОМ ЗАБРУДНЕННЯ ЗЕМЕЛЬ У ЄМІЛЬЧИНСЬКОМУ РАЙОНІ
1 вересня до поліції надійшло повідомлення про виявлення нелегального викиду побутових відходів на сміттєзвалищі поблизу с.Сербо-Слобідки. Поліцейські відкрили кримінальне провадження та з’ясовують обставини і причетних осіб.
Про несанкціонований викид сміття повідомив сільський голова. На місце події виїжджали працівники слідчо-оперативної групи та екологічної служби для документування обставин події. Попередньо з’ясовано, що відвантаження відбулося упродовж останнього тижня.
31 серпня неподалік с. Рихальського цього ж району також було зафіксовано викид побутових відходів на території недіючого овочесховища.
Відомості про обидві події внесені до Єдиного реєстру досудових розслідувань за ст.239 (Забруднення або псування земель) КК України. Триває встановлення всіх обставин та причетних осіб.
Відділ комунікації поліції Житомирської області

ПІД ЧАС ГАСІННЯ СІННИКА ТРАВМУВАВСЯ 7-РІЧНИЙ ХЛОПЧИК
5 вересня, о 17:50, до Служби порятунку «101» надійшло повідомлення про загоряння господарчої споруди в с.Закутенцях Бердичівського району. По прибуттю на місце події було встановлено, що горить дерев’яний сінник. Велику пожежну навантаженість також складало тюковане сіно, що зберігалося всередині будівлі.
Насамперед бійці 39-го пожежно-рятувального посту відбили вогонь від поруч розташованого сараю та не допустили поширення вогню на більшу площу.
О 18:40 пожежу локалізували, а о 00:10 — ліквідували. У ході гасіння вогнеборцям довелося здійснити 4 підвози води з місцевого ставка. Окрім того, під час самостійного гасіння пожежі травмувався 7-річний хлопчик, якого з діагнозом: отруєння продуктами горіння та опіками верхніх і нижніх кінцівок — госпіталізовано до районної лікарні. Наразі його стан здоров’я задовільний.
Унаслідок надзвичайної події вогнем знищено сінник та 10 тонн сіна. Причину займання встановлюють фахівці.
РЯТУВАЛЬНИКИ ПРОВОДЯТЬ ЗАХОДИ, СПРЯМОВАНІ НА ЗАПОБІГАННЯ ПОШИРЕННЮ COVID-19
Із метою запобігання поширення коронавірусної інфекції на території області, рятувальники постійно залучаються до проведення комплексу протиепідемічних заходів.
Так, 6 вересня андрушівські фахівці ДСНС у складі 3 чоловік провели роботи зі знезараження об’єкту з масовим перебуванням людей, а саме: Червоненського ринку в селищі Червоному Андрушівського району. Цей профілактичний захід був зумовлений зверненням керівника ринку, адже саме на цьому об’єкті найбільше перебуває людей і навіть іноді без дотримання вимог карантину. Перебуваючи в засобах індивідуального захисту та використовуючи спеціальний розчин, рятувальники продезінфікували прилеглу територію до ринку та безпосередньо в середині.
Також упродовж доби рятувальники області продезінфікували шість об’єктів різного призначення.
Зокрема, малинські фахівці ДСНС проводили такі роботи в с.Українці Малинського району. Там в однієї з місцевих мешканок було підтверджено зазначене захворювання. У засобах індивідуального захисту та використовуючи спеціальний розчин, рятувальники продезінфікували будівлі школи, сільради, будинку культури та церкви.
З аналогічних причин коростишівські фахівці ДСНС здійснили обробку спеціальним дезінфікувальним розчином під’їзду однієї з багатоповерхівок райцентру.
РЯТУВАЛЬНИКИ ДІСТАЛИ ПСА ІЗ ЗАКИНУТОГО КОЛОДЯЗЯ
4 вересня, о 13:45, до Служби порятунку «101» надійшло повідомлення про те, що необхідна допомога рятувальників, аби дістати собаку з колодязя, що в центрі Новограда-Волинського. На місце пригоди виїхали фахівці 10-ї Державної пожежно-рятувальної частини в складі 4 чоловік особового складу.
По їх прибуттю з’ясувалося, що безпритульний старий пес потрапив у закинутий без води колодязь, глибиною близько 2,5 м. На скавчання тварини звернув увагу випадковий перехожий, який і викликав рятувальників.
За допомогою драбини один із рятувальників спустився всередину колодязя і дістав пса. Собака був зляканий та виснажений і своєму порятунку не пручався.
За зовнішніми ознаками пес був неушкоджений. Тварину оглянули та відпустили.
ЗНИЩИЛИ ШІСТЬ БОЄПРИПАСІВ ЧАСІВ ДРУГОЇ СВІТОВОЇ ВІЙНИ
4 вересня піротехніки Управління ДСНС України в Житомирській області знешкодили шість боєприпасів часів Другої світової війни. Усі небезпечні знахідки були виявлені поблизу двох сільських населених пунктів Малинського району.
Так, на полі, що біля с.Різні, «мисливці» за металобрухтом натрапили на небезпечне відлуння війни. Фахівці ДСНС, яких вони сповістили про знахідки, ідентифікували їх як п’ять мінометних мін калібром 50 мм.
Ще один 152 мм артснаряд був виявлений лісівниками в лісосмузі, що поблизу с. Ворсівки, під час проведення земляних робіт.
Рятувальники застерігають! При виявленні невідомих металевих предметів, схожих на боєприпаси, у жодному разі не торкайтеся їх, а звертайтеся за номерами екстрених служб: «101» або «102».
УДСНС України в Житомирській області