Триває підготовка до відзначення на державному рівні 150-річчя від дня народження Лесі Українки

Триває підготовка до відзначення на державному рівні 150-річчя від дня народження Лесі Українки

3 вересня в Міністерстві культури та інформаційної політики України відбулося засідання організаційного комітету з підготовки та відзначення 150-річчя з дня народження Лесі Українки. Участь у засіданні взяли тимчасово виконувач повноважень міського голови, секретар міської ради Олена Пономаренко та заступник міського голови, куратор галузі культури Оксана Гвозденко.
Члени оргкомітету обговорили проєкт Плану заходів із відзначення в 2021 році на державному рівні ювілейної дати, яким передбачено низку заходів у місті Києві, Житомирській (м.Новоград-Волинський) та Волинській (м.Луцьк, м.Ковель, с.Колодяжне) областях, у Грузії, Білорусі, у штаб-квартирах ЮНЕСКО та Ради Європи.
Присутні обмінялися думками та пропозиціями. Зокрема, тимчасово виконувач обов’язків міського голови, секретар міської ради Олена Пономаренко ініціювала проведення в місті Новограді-Волинському наукової конференції із залученням науковців та лесезнавців, що було підтримано оргкомітетом.
Міністр культури та інформаційної політики України Олександр Ткаченко зазначив, що знайдено можливість виділити з державного бюджету кошти на здійснення реконструкції і розширення площі Новоград-Волинського літературно-меморіального музею Лесі Українки. Для цього Житомирська обласна державна адміністрація має взяти участь у конкурсному відборі проєктів регіонального розвитку, які можуть реалізовуватися за рахунок коштів державного бюджету. Конкурс оголошено Міністерством розвитку громад та територій України з 3 вересня по 20 жовтня.
Заступник міського голови Оксана Гвозденко одразу в телефонній розмові обговорила це питання з начальником управління культури та туризму департаменту культури, молоді та спорту Житомирської ОДА. Відповідні документи для участі в конкурсному відборі готуються.
Нагадаємо, що у 2019 році було виготовлено проєктно-кошторисну документацію та проведено експертизу щодо реконструкції і розширення площі музею. У березні 2020 року з обласного бюджету було виділено 3 млн грн на проведення ремонтно-реставраційних робіт у меморіальній частині музею та оновлення його експозиції. Житомирським обласним краєзнавчим музеєм оголошено тендер на проведення відповідних робіт, відкриття тендерних пропозицій відбудеться 18 вересня.
Також із державного бюджету виділено кошти та наразі проводиться капітальний ремонт вулиць, які ведуть до будиночка, де побачила світ всесвітньо відома поетеса (нині — Літературно-меморіальний музей Лесі Українки) — вул.Соборності та вул.Надслучанська, а також доріг навколо площі в центрі міста, названої на честь геніальної землячки.
25 липня Національний оператор поштового зв'язку «Укрпошта» до 150-річчя від дня народження Лесі Українки увів в обіг тематичні поштові марки, на яких поєднано портрет Лесі Українки та ілюстрації від Софії Караффи-Корбут до драми-феєрії «Лісова пісня». Спецпогашення поштових марок відбулося в Лесиній оселі (Літературно-меморіальному музеї Лесі Українки) у межах відзначення Міжнародного свята літератури і мистецтв «Лесині джерела» в Новограді-Волинському.
Оксана ТАЛЬКО, начальник відділу інформації та зв’язків із громадськістю міської ради