Кандидат на посаду міського голови Сергій ЛИТВИНЧУК: «Служити людям і розвивати громаду!»

Кандидат на посаду міського голови Сергій ЛИТВИНЧУК: «Служити людям і розвивати громаду!»

«Не хочемо голосувати за колишніх», — часто можна почути під час виборів. Як і про те, що люди втомилися від суперечок, популізму, лицемірства та корупції. Ось чому на попередніх виборах Володимир Зеленський і партія «Слуга Народу» отримали безпрецедентну кількість голосів — в Україні досі ніколи не було Президента, якого підтримали 3/4 виборців, а в парламенті — партії, яка здобула монобільшість.
Потужна підтримка виборців стала майданчиком для гідних людей, з якого вони йдуть на місцеві вибори-2020 від партії «Слуга народу». Серед чесних і професійних — кандидат на посаду Новоград-Волинського міського голови Сергій Литвинчук: «Новоград-Волинський — це моя домівка, де я проживаю, яку хочу зробити кращою. Я побував у різних країнах і побачив досвід, який має бути нарешті застосований у нас!».

— Сергію Анатолійовичу, чому Ви йдете на місцеві вибори?
— Моє кредо — «Служити людям і розвивати громаду!» Я прагну створювати й об’єднувати. У центрі моєї передвиборчої програми — людина, її життя, її інтереси, її добробут. Я йду на вибори, щоб розвивати успішну громаду, з якої не поїдуть у пошуках роботи за кордон наші діти, у якій усім буде комфортно жити й працювати, де будуть захищено почуватися наші батьки.
Ми з командою маємо намір очистити владу від нечесних посадовців, які розглядають бюджет як спосіб збагачення, від знищення економічного та природного потенціалу наших територій, від старих політиків, хабарників і крадіїв. Ми з вами — прості люди, які прагнуть справедливості і змін.
— Якою буде стратегія розвитку Новоград-Волинської ОТГ та як зміниться життя мешканців громади з вашим приходом?
— Головні завдання — гарантувати людям соціальний захист, якісні послуги та гідний рівень життя. Розвиток громади та її інфраструктури неможливий без сучасного підходу до управління. Маємо намір змінити стереотипи в управлінні владою. Методи роботи мають стати нарешті справді прозорими та ефективними. Хто не зможе підтримувати наші темпи й методи, буде змушений покинути нашу команду.
Залучимо до ефективної роботи нових, перспективних спеціалістів.
Припинимо вимагання грошей від бізнесу, тендери під «свої компанії», заробляння на неякісному будівництві доріг, розкрадання коштів через комунальні підприємства, вирубку лісів, забруднення води й повітря, засмічення територій.
Вважаю, що пріоритетними напрямками вирішення проблем громади є:

  • створення умов для надання житлово-комунальних послуг, які відповідають санітарно-технічним вимогам та всебічний контроль тарифної політики;

  • визначення питань екологічного характеру першочерговими;

  • впровадження заходів енергозбереження та енергоефективності у всіх галузях;

  • участь у спільних міжнародних програмах, державних та місцевих проєктах;

  • суворий контроль фінансово-господарської діяльності;

  • забезпечення та контроль соціальних видатків, гарантованих державою.


— Виборці не хочуть більше голосувати за колишніх, а ви — представник нового покоління політиків. Наскільки важлива для Вас така риса, як відповідальність?
— Відповідальність — це перевірка людини на мужність. Не може бути інакше, коли йдеться про роботу в органах місцевого самоврядування. У такому разі неможливо ступити ані кроку, щоб не стикнутися з відповідальністю та обов’язком, який необхідно виконати. І це мають чітко усвідомлювати всі, хто балотується.
Я здобув важливий досвід роботи на державній посаді відтоді, як Президент призначив мене керувати Новоград-Волинською РДА. Отримані знання дадуть мені змогу ефективно працювати, раціонально використовувати спільні ресурси. Зібрав фахову команду, здатну виконувати поставлені завдання. Відповідальність у цій роботі — одна з головних умов.
— З якою командою Ви йдете на місцеві вибори?
— До моєї команди увійшли не просто активісти, а професіонали в різних галузях — дієві, принципові, сучасні люди, знавці своєї справи. У декого за плечима вже є політичний чи депутатський досвід, інші вперше вирішили спробувати себе в місцевому самоврядуванні. Усіх цих людей об’єднує бажання зробити життя нашої громади кращим і сучасним.
— Які проблеми вирішуватимете насамперед?
— Наша мета — створення комфортних умов у всіх сферах життєдіяльності ОТГ. Вважаю, що всі проблеми є важливими. Немає значення, про що йдеться: залучення інвестицій, екологія, соціальна сфера або інше. Коли я активніше почав зустрічатися з виборцями, то зробив висновок, що передвиборчу програму необхідно доповнювати і розширювати. Люди чітко окреслюють коло завдань, потрібно чути їх і дослухатися. Є проблема? Вирішимо це разом!
Поетапна заміна застарілої мережі водопостачання та водовідведення, очищення річки Случ, дієві методи експлуатації полігону ТПВ, надання якісних житлово-комунальних послуг, усебічний контроль тарифної політики та робота зі зменшення тарифів, будівництво муніципального житла для учасників АТО, ООС та інших категорій — ефективного рішення чекає кожна з цих важливих і нагальних проблем.
— Ви очолили Новоград-Волинську РДА в непростий період, ускладнений економічним занепадом через війну й коронавірус. Що вдалося зробити на посаді за таких непростих умов?
— Впровадження реформи децентралізації — нам вдалося створити Ярунську громаду, куди нині балотується шість кандидатів на посаду голови. За час моєї роботи скореговано та затверджено документацію з будівництва індустріального парку та сонячної електростанції. Першочерговим для мене стала розбудова освітньої і спортивної мережі. Зайнята і освічена молодь — наше майбутнє. З цього питання починалася кожна моя планерка.
Вдалося покращити умови дитячих будинків сімейного типу та завершити будівництво дитячого садочка в Гульську. Це був довгобуд, який допомагав попередній владі збагачуватися, як і всі інші довгобуди, тому його закінчення не планувалося в 2019 році. Моє ж кредо — не допустити до бюджету нечесних посадовців, тому з перших днів я організував процес засвоєння коштів — це майже 800 тис., які ледве не повернулися до держбюджету і які ми могли б втратити.
Виділено 15 мільйонів гривень на будівництво хірургічного корпусу. Він також не стане довгобудом, якщо суворо контролюватимемо кошти на спорудження. Вдалося здобути домовленості з інвесторами, які готові в нашій ОТГ зайнятися переробкою сміття. Таким чином вирішимо проблему завантаженості сміттєзвалища.
У межах Програми Президента «Велике будівництво» у Новограді-Волинському ремонтуються дороги, площа Лесі Українки, заплановано реконструкцію музею видатної поетеси. В Україні зараз це робиться в безпрецедентних обсягах. Таку ж стратегію матиме місцева влада. Також ми розробили проєкти сучасних рекреаційних зон відпочинку на Случі.
— У минулому ви — підприємець і знаєте «зсередини» проблеми, з якими доводиться стикатися бізнесу. Із вашим приходом підприємцям стане легше працювати?
— Це питання в мене на особливому контролі. Влада створила багато бюрократичних перепон, які не стимулюють бізнес. Переконаний, що органи місцевого самоврядування повинні не лише не заважати підприємцям, а й усіляко підтримувати! Створимо умови, де кожен відчуватиме себе захищеним, а правила будуть однакові для всіх. Якщо бізнес відчує себе потрібним, то він здатен підтримати владу в багатьох ініціативах! Цей принцип широко застосовують за кордоном.
Для моєї команди важливе завдання — реєстрація підприємців у найкоротший термін. Це означає збільшення фінансових надходжень у бюджет громади та нові робочі місця. У тому числі, для молоді, яка виїжджає на роботу за кордон. Водночас я — за відповідальний бізнес. Будь-який бізнес повинен сплачувати податки, наповнювати місцеву скарбницю, дбати про навколишнє середовище і збереження екології.
— Як відбуваються зараз Ваші зустрічі з виборцями?
— Я не очікував почути стільки цікавих думок, розуміння та підтримки від людей. Побутує думка, що сьогодні всі зневірилися, але люди вірять і сподіваються, що їх почують. Тому для мене рішення балотуватися на посаду голови ОТГ означає виправдати довіру. На інше просто не маю права.
— Що найбільше хвилює мешканців громади?
— Те, з чим вони стикаються у своєму повсякденному житті, — коло повсякденних проблем, які роблять життя некомфортним: нестача роботи, житла, погана якість доріг і води, відсутність освітлення. Мені часто говорять: «Пообіцяйте, що ви для нас це зробите». І виникає велика спокуса пообіцяти, що зроблю все, але обіцяю вирішити проблеми, які реально вирішити. Про інші — буду наполегливо шукати шляхи подолання. Мій принцип простий: «Зроблене — завжди краще, ніж гарно обіцяне».
— Що Ви робитимете, щоб у громаді залишалася молодь?
— Як я вже казав, усіляко сприятиму створенню нових робочих місць, залученню міжнародних інвестицій та грантів. Участь в усіх можливих і перспективних проєктах, тренінги для активних та цілеспрямованих мешканців громади, які націлені на розвиток. Будівництво муніципального житла для молодих учасників АТО, ООС та інших категорій.
Цікавий, але неприємний факт: освіта суттєво відстала від сучасних підприємств. А робота на них — це не лише важливий досвід для молодих спеціалістів, а й хороші зарплати! Натомість керівники кращих підприємств області, розміщені в нашому ОТГ (як, наприклад, «Галекс-Агро», «Органік Мілк») нарікають на відсутність сучасних підходів у здобутті освіти студентами. Робота є, а кваліфікованих кадрів — бракує!
Тож є необхідність у дуальній (подвійній) освіті, коли поєднується навчання в освітніх закладах із навчанням на робочих місцях. Слід серйозно підіймати це питання, щоб вирішити проблему безробіття серед нашої молоді.
— У чому бачите реальний шанс змінити життя людей?
— Головне, що можу пообіцяти, — бути на захисті ваших інтересів. Я виріс у Новограді-Волинському, знаю його проблеми і як їх вирішувати. Маю в цьому управлінський досвід. Наша громада має бути європейського типу, стати комфортною для кожного мешканця. Для цього має працювати фахова команда, об’єднана навколо розвитку і проблем ОТГ, а не навколо кулуарних домовленостей і дерибану. У цьому бачу реальний шанс змінити життя людей!
Влада МИРНА