Жертви ожеледиці: незадовільна робота комунальників додає роботи травматологам

Жертви ожеледиці: незадовільна робота комунальників додає роботи травматологам

За декілька днів значно збільшилася кількість звернень до травмпункту КНП «Новоград-Волинське міськрайТМО». Цими днями зареєстровано 107 травм, зокрема 5 важких. Йдеться про переломи шийки стегна та ребер, складні переломи нижніх кінцівок, черепно-мозкові травми, переломи верхніх кінцівок, вивихи, забої тощо.


Як кажуть травматологи, ожеледиця в холодну пору року — явище традиційне. Тим паче, із таким станом справ у комунальній галузі, коли дороги й тротуари без належного посипання піщано-сольовою сумішшю стали схожими на скло, а містяни не були належним чином убезпечені.
Спасіння «потопаючих» у нашій державі вже звично стало справою рук самих «потопаючих», тож лікарі нагадують громадянам про необхідність узимку бути особливо уважними. Ризик травмування, коли під ногами слизько, є надто високим.
Переважають забиття і переломи кісток, вивихи. Головні причини травм — не лише падіння на слизькій дорозі, тротуарі, сходах чи пересування на велосипеді під час ожеледиці. Значна частина травм пов’язана з громадським транспортом. Сковзаються і падають люди як при вході в автобус, так і при виході з нього.
Головною причиною травматизму взимку є банальний поспіх.
Найпоширеніші травми — переломи кінцівок — виникають, коли людина під час падіння інстинктивно виставляє вперед руку й валиться на неї вагою тіла. Аналогічно й виставлена нога ламається в ділянці гомілки. У жінок цьому сприяє взуття на високих підборах із непристосованою підошвою. Літні люди через вікові особливості скелета (підвищена крихкість, менша еластичність зв’язок і м’язів) отримують дуже серйозні ушкодження. Вони частіше ламають хребет, шийку стегна. У такому віці навіть невеликий удар може викликати перелом. У 95% випадків страждають жінки.
Щоб убезпечити себе від згаданих травм узимку, необхідно бути обережними, дотримуватися принципів безпечної життєдіяльності та правил дорожнього руху.
Далі — декілька сезонних порад від завідувача травматологічного відділення міськрайТМО Анатолія Благодиря:

  1. Якщо ви відчуваєте, що падаєте, то постарайтеся присісти: таким чином зменшиться висота, із якої ви падаєте. У момент падіння потрібно згрупуватися. Притягніть підборіддя до грудей, притисніть кисті рук до живота, а лікті — до боків.

  2. Підслизнувшись, у жодному разі не приземляйтеся на випростані руки!

  3. При падінні зі слизьких сходів дуже важливо захистити голову — постарайтеся прикрити її руками. Не намагайтеся загальмувати падіння, розводити руки та ноги в сторони, бо це збільшить кількість переломів.


Для попередження зимового травматизму необхідно дотримуватися таких правил:

  • носити взуття на плоскій підошві або низькому квадратному підборі. Краще, якщо підошва буде з великою ребристістю, що не ковзає. Рекомендується прикріплювати на підошву взуття спеціальні «протиожеледні» накладки;

  • йти бажано якомога повільніше, а без потреби не виходити на вулицю. Особливо це стосується людей похилого віку;

  • дотримуйтеся правил дорожнього руху, не виїжджайте на непристосованій гумі.


Травматологи нагадують комунальникам, які разом із несприятливою погодою щороку додають їм роботи, слідкувати за посипанням слизьких доріг. Аналогічне звернення — до господарів приватного сектору на прилеглих територіях.
Юлія КЛИМЧУК