Інформація щодо карантинних обмежень, які запроваджуються з 19.12.2020 до 28.02.2021 у сфері торгівлі, ресторанного господарства, побутового обслуговування населення та транспорту

Постановою КМУ від 09.12.2020 р. №1236 «Про встановлення карантину та запровадження обмежувальних протиепідемічних заходів з метою запобігання поширенню на території України гострої респіраторної хвороби COVID-19, спричиненої коронавірусом SARS-CoV-2», з 19.12.2020 р. до 28.02.2021 р. на території України запроваджуються обмежувальні протиепідемічні заходи.
РОЗВАЖАЛЬНІ ЗАКЛАДИ ТА ЗАКЛАДИ ГРОМАДСЬКОГО ХАРЧУВАННЯ

  1. Забороняється проведення дискотек, робота розважальних закладів (нічних клубів), діяльність закладів громадського харчування (ресторанів, кафе, барів, закусочних, їдалень, кафетеріїв, буфетів тощо) з організацією дозвілля, у тому числі — проведення святкових заходів, банкетів, майстер-класів, публічних подій;

  2. Забороняється робота після 23-ї та до 7-ї години, із забороною проведення розрахункових операцій після 22-ї години, суб’єктів господарювання з надання послуг громадського харчування (ресторанів, кафе, барів, закусочних, їдалень, кафетеріїв, буфетів тощо), крім діяльності з надання послуг громадського харчування із здійсненням адресної доставки замовлень та замовлень на винос.


Як виняток, дозволено діяльність суб’єктів господарювання з надання послуг громадського харчування з 23-ї години 31.12.2020 р. до 1-ї години 01.01.2021 р.
Відвідувачі в закладах громадського харчування розміщуються на відстані не меншій, ніж 2 метри між місцями для сидіння за сусідніми столиками та не більше, як чотири особи за одним столом (без урахування дітей віком до 18 років). Відвідувачі заходять до закладу і пересуваються по ньому з одягненими засобами індивідуального захисту, зокрема респіраторами або захисними масками, що закривають ніс та рот, у тому числі — виготовленими самостійно (крім часу сидіння за столом для прийому їжі та/або напоїв).
З 8 січня 2021 року до 25 січня 2021 року:

  • забороняється прийом відвідувачів суб’єктами господарювання, які провадять діяльність у сфері громадського харчування (барів, ресторанів, кафе тощо), крім діяльності з надання послуг громадського харчування із здійсненням адресної доставки замовлень, замовлень на винос та закладів громадського харчування в аеропортах;

  • забороняється робота закладів громадського харчування та місць для харчування в готелях з 11-ї години до 6-ї години наступної доби, крім надання послуг із харчування в готельному номері за замовленням клієнтів.


ЗАКЛАДИ ТОРГІВЛІ ТА ПОБУТОВОГО ОБСЛУГОВУВАННЯ
З 8 січня 2021 року до 25 січня 2021 року:

  • забороняється прийом відвідувачів у торговельно-розважальних центрах;

  • забороняється прийом відвідувачів суб’єктами господарювання, які провадять діяльність у сфері торговельного та побутового обслуговування населення, крім:

  • торгівлі винятково товарами, що належать до продуктів харчування, на торговельних площах не менш, як 60 відсотків яких призначено для торгівлі продуктами харчування, лікарськими засобами, виробами медичного призначення, засобами гігієни, засобами зв’язку, ветеринарними препаратами, кормами, насінням, засобами захисту рослин. Торговельна діяльність іншими групами товарів може відбуватися лише із здійсненням адресної доставки замовлень;



  • торгівлі пальним;

  • провадження діяльності з надання фінансових послуг, діяльності фінансових установ і діяльності з інкасації та перевезення валютних цінностей, діяльності операторів поштового зв’язку, а також медичної практики, ветеринарної практики, діяльності автозаправних комплексів (без зон харчування), діяльності з технічного обслуговування та ремонту транспортних засобів, перукарень та салонів краси за попереднім записом;

  • забороняється діяльність непродовольчих ринків.


ЗАКЛАДИ, ЩО НАДАЮТЬ ПОСЛУГИ РОЗМІЩЕННЯ
Забороняється діяльність закладів, що надають послуги з розміщення (крім готелів, санаторно-курортних закладів, установ і закладів, які надають соціальні послуги, реабілітаційних установ для осіб з інвалідністю та дітей з інвалідністю, а також стаціонарних відділень первинного та складного протезування протезно-ортопедичних підприємств, що належать до сфери управління Міністерства соціальної політики).
Діяльність усіх суб’єктів господарювання, які обслуговують відвідувачів, може здійснюватися лише за умов:

  • нанесення маркування для перебування в черзі з дотриманням дистанції між відвідувачами — не менш, як 1,5 метра;

  • забезпечення працівників засобами індивідуального захисту, зокрема захисними масками або респіраторами, що закривають ніс та рот, та здійснення належного контролю за їх використанням;

  • обслуговування покупців лише з одягнутими засобами індивідуального захисту, зокрема респіраторами або захисними масками, що закривають ніс та рот, у тому числі — виготовленими самостійно;

  • забезпечення централізованого збору використаних засобів індивідуального захисту в окремі контейнери (урни).


Головним державним санітарним лікарем України розробляються та затверджуються протиепідемічні заходи, які визначають особливості провадження діяльності суб’єктами господарювання на період карантину.
Рекомендуємо підприємствам, установам, організаціям, незалежно від форми власності, забезпечити:

  • на період дії карантину з метою обмеження скупчення осіб в транспорті та на шляхах прямування на роботу (з роботи) застосування, за можливості, гнучкого режиму робочого часу, який, зокрема, передбачає різний час початку і закінчення роботи для різних категорій працівників, позмінну роботу працівників, а за технічної можливості — також роботу в режимі реального часу через Інтернет із збереженням заробітної плати, дистанційну (надомну) роботу;

  • встановлення відстані в прикасовій та касовій зонах закладу торгівлі між особами (за винятком покупця і продавця) — не менше, ніж 1,5 метра та/або наявність між ними відповідних захисних екранів;

  • дотримання відстані — не менше, ніж 1,5 метра між відвідувачами, які очікують дозволу на вхід до приміщень.


Рекомендуємо суб’єктам господарювання на період дії карантину внести (у разі потреби) зміни до режимів роботи з метою встановлення початку роботи о 9-й, 10-й годині чи більш пізній час. Зокрема, встановити початок роботи о 10-й годині або більш пізній час та час пріоритетного обслуговування з 10-ї до 12-ї години або з більш пізнього часу протягом двох годин громадян похилого віку та осіб з інвалідністю для суб’єктів господарювання, які провадять свою діяльність у таких видах економічної діяльності: оптова та роздрібна торгівля; ремонт автотранспортних засобів і мотоциклів; поштова та кур’єрська діяльність; тимчасове розміщення та організація харчування.
ГРОМАДСЬКИЙ ТРАНСПОРТ
Робота громадського транспорту здійснюватиметься з урахуванням обмеження щодо перевезення пасажирів у кількості не більшій, ніж кількість місць для сидіння.
Забороняється перебування в громадському транспорті під час дії карантину без вдягнутих засобів індивідуального захисту, зокрема респіраторів або захисних масок, що закривають ніс та рот, у тому числі — виготовлених самостійно.
Перевізник несе відповідальність за забезпечення водіїв засобами індивідуального захисту та здійснює контроль за використанням засобів індивідуального захисту, зокрема респіраторів або захисних масок, що закривають ніс та рот, пасажирами під час перевезення.
Графіки руху залишаються без змін.
* * *

На виконання вимог чинного законодавства, на період дії карантину в місті діє мобільна група з питань запобігання занесенню й поширенню COVІD-19. За листопад та грудень 2020 року мобільною групою серед населення міської територіальної громади було проведено 627 перевірок, виявлено 54 порушення та складено 21 протокол.
Висловлюємо подяку кожному суб’єкту підприємницької діяльності, що діють на території Новоград-Волинської міської територіальної громади, за проявлене розуміння, свідомість та відповідальність при дотриманні карантинних вимог. Усе це разом у значній мірі допомогло знизити рівень розповсюдження небезпечної інфекції.
У новорічні та різдвяні свята просимо всіх суб’єктів господарювання та жителів громади відповідально ставитися до обмежувальних заходів, особливо — у період локдауну, уникати порушень та, у разі їх виявлення, повідомляти органи поліції.
Відділ підтримки муніципальних ініціатив і інвестицій, підприємницької діяльності, економічного аналізу та планування