ЄВРОПА ХОЧЕ СПОЖИВАТИ ЕКОЛОГІЧНО ЧИСТУ ПРОДУКЦІЮ

ЄВРОПА ХОЧЕ СПОЖИВАТИ ЕКОЛОГІЧНО ЧИСТУ ПРОДУКЦІЮ

Як ми вже повідомляли, 2 червня у Новоград-Волинському районі відбувся Всеукраїнський День органічного поля. Практична частина семінару пройшла на базі приватного сільськогосподарського підприємства «Галекс-Агро» (с.Стрієва). Учасники семінару, серед яких були представники всіх регіонів України, оглянули поля цього підприємства і відзначили, що варто очікувати на хороший урожай. Хоч у вирощуванні культур тут не застосовувалися хімічні засоби захисту та хімічні добрива, прогнозовано за сприятливих погодно-кліматичних умов жито може дати урожайність близько 50 центнерів із гектара. Це рекордна для Полісся урожайність, і вона свідчить про великі перспективи органічного землеробства.
Серед учасників наради були і представники інших країн. Зокрема з Польщі на семінар приїхали керівники фермерського господарства. Пан Славек відповів на наші запитання (захоплено і емоційно реагував на все, що відбувалося на семінарі):

— Пане Славеку, що саме викликало у вас стільки емоцій?
— Я просто вражений цим житом, яке нині, як на мене, дасть не менш, як 50 центнерів з гектара. Таких врожаїв нам у Польщі ніколи не досягнути. В найкращому випадку очікуємо 20-25 центнерів з гектара.
— Чому ж така різниця?
— Земля. У вас прекрасні землі. Їду Україною і з жалем спостерігаю, як блогує стільки землі у сільському господарстві. У нас же жодного шматка незайнятого вже не залишилося.
— Але ж поліські землі — не найкращі?
— Повірте, для нас вони дуже хороші. Ось я маю 200 га поля. А це — глина, камінь, який щороку доводиться виносити з поля і з кожним роком земля виштовхує на поверхню все більше. Вийти в поле до кінця квітня — взагалі неможливо — доки стоїть вода. Так що українцям нарікати нічого, треба тільки працювати. Я б із задоволенням працював на таких землях. Хоча фермерство для мене — це не єдиний вид бізнесу, але, мабуть, найважчий. Крім того, ми ще дороги будуємо, встановлюємо системи очистки води, каналізаційні системи.
— А як почали займатися сільським господарством?
— Свого часу працював землеміром. Міряв землю для інших людей і подумав: «А чому б собі не взяти ділянку?» Взяв — і з 2000 року почав займатися органічним землеробством.
— Чому саме в цій галузі?
— Розумів, що саме за органічним землеробством — майбутнє. Європа сьогодні хоче споживати екологічно чисту продукцію. І добре за неї платить. Ми довгий час продаємо вирощене жито (пшениця на наших землях врожаю не дасть) в Норвегію, Голландію. Мали непоганий зиск.
— Чи відчувається вплив фінансово-економічної кризи?
— Так. Цього року вже відчули її вплив. Дещо впав попит на нашу продукцію та й закупівельні ціни цього року впали десь на третину. Сподіваємося, що це ненадовго.
— Чи є проблема з нестачею робочої сили в сільському господарстві в Польщі?
— Ні, особливої проблеми немає. Навпаки — з приходом кризи починає дещо відчуватися проблема безробіття. Адже багато підприємств закривається. У нас господарство невелике. Займаємося виключно рослинництвом, де задіяно в сезон дев’ять робітників. Маємо достатньо сучасної техніки.
— Чи відчуваєте допомогу з боку держави?
— Так. На один гектар поля органічного землеробства держава платить близько 400 євро дотацій. Маємо деякі пільги по кредитах для сільського господарства.
— Пане Славеку, які враження у вас від господарства «Галекс-Агро» і Всеукраїнського Дня органічного поля, що проводився на теренах нашого району?
— З керівником «Галекс-Агро» Олександром Ющенком ми товаришуємо і маємо спільний бізнес уже декілька років. І хоч пан Олександр займається органічним землеробством лише другий рік, проте хотілося б відзначити, що вже є дуже добрі результати, я переконаний, що «Галекс-Агро» буде одним з найуспішніших господарств в регіоні.
А взагалі, я вперше приїхав в Україну і поки що так і не зрозумів, чому тут не засіяно стільки хорошої землі. Та якби все це робилося, якби вся земля використовувалася, то Україна мала б всі шанси бути ще однією житницею Європи, бути у цьому плані серйозним конкурентом для багатьох країн. Тож у вас є над чим працювати. А щодо самого семінару, то я познайомився тут з керівниками господарств із Харківщини, Дніпропетровщини, Львівщини. Всі вони тільки починають працювати в органічному землеробстві. І ми мали можливість домовитися про співпрацю. Отримали відповіді на свої запитання від науковців швейцарського інституту. Не зважаючи на кризу, Європа зацікавлена в розвитку цього виду бізнесу, і за ним — прекрасні перспективи. Тож, бажаю своїм друзям в Україні успіхів на цьому шляху.
Розмовляла Лариса ГЕМБАРСЬКА
Фото Віктора ТИМОЩУКА