Соціальний захист ветеранів Другої світової війни — один із пріоритетних напрямків діяльності нашої громади

Із кожним роком ветеранів Другої світової війни, на жаль, стає дедалі менше. Як повідомляє департамент праці та соціального захисту населення міської ради, на сьогодні в місті Новограді-Волинському проживає 471 ветеран, а саме: особи з інвалідністю внаслідок війни — 36; учасники бойових дій — 15; учасники війни — 262; члени сімей загиблих — 158.
Турбота про кожного з них — одне з пріоритетних завдань у сфері соціального захисту населення.
Законодавчі акти України спрямовані на розв’язання найгостріших соціальних проблем цієї категорії громадян і покликані шляхом посилення соціальних гарантій, збільшення компенсаційних виплат, підвищити рівень життя ветеранів війни, поліпшити забезпечення їх засобами реабілітації та санаторно-курортним лікуванням.
Так, згідно з державними програмами, ветерани мають пільги на оплату житлово-комунальних послуг. Для осіб з інвалідністю внаслідок війни вона складає 100% у межах соціальних норм, учасники бойових дій отримують пільги в розмірі 75%, учасники війни та члени сімей загиблих у Великій Вітчизняній війні — 50% у межах соціальних норм.
Одним із напрямків державної підтримки ветеранів є виплата одноразової допомоги до 9 травня. У 2020 році в місті таку допомогу отримали понад 471 ветеран війни на суму — майже 409,0 тис. грн.
Крім того, ветерани мають право на отримання засобів реабілітації. У 2020 році 16 ветеранів отримали засоби реабілітації, 2 особи з інвалідністю були забезпечені інвалідними візками.
Важливим напрямком соціального захисту ветеранів є оздоровлення. На обліку для забезпечення путівками на санаторно-курортне лікування перебуває 22 ветерани війни, із яких оздоровлено 17 осіб, на яких поширюється чинність Закону України «Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту». Грошову компенсацію отримали 74 інваліди на суму 40,5 тис. грн.
Компенсацію на бензин, ремонт та транспортне обслуговування виплачено 26 ветеранам — 12 тис. грн.
Із метою посилення уваги до ветеранів війни місцевими органами виконавчої влади та місцевого самоврядування, 90-95-річним ювілярам виплачується матеріальна допомога до ювілею в розмірі 500 грн, так, у цьому році 84 з них отримали таку допомогу на суму 42 тис. грн.
Рішенням міської ради забезпечено безоплатний проїзд пільгових категорій громадян у міському пасажирському транспорті та безоплатний проїзд залізничним приміським транспортом, на що в бюджеті Новоград-Волинської територіальної громади було передбачено кошти в сумі 4279,2 тис. грн.
Ветеранам війни постійно надається кваліфікована допомога в питаннях оформлення різних видів державних соціальних допомог, пільг та субсидій.
Соціальний захист ветеранів війни є невід’ємною частиною соціальної політики держави та, зокрема, Новоград-Волинської міської територіальної громади.
Відділ інформації та зв’язків із громадськістю міської ради