«МІСТЕЧКО МАЙСТРІВ» ЗАПРОШУЄ НА МАЙСТЕР-КЛАСИ

Щороку яскравою стрічкою крізь програму міжнародного свята літератури і мистецтва «Лесині джерела» проходить творчість народних умільців, що з’їжджаються зі святкової нагоди до Новограда-Волинського. Адже «Містечко майстрів» працює з першого року заснування свята та збирає щороку велику кількість людей.
Мені, як організатору «Містечка майстрів», приємно, що заздалегідь до свята жителі міста цікавляться, чи приїде той чи інший майстер. Це говорить про визнання таланту цих майстрів та велике бажання придбати речі, виготовлені їх талановитими руками. Чимало робіт умільців залишаються у нашому місті та зберігаються у колекціях місцевих жителів.
Цього року на свято до нас завітають майстри різних видів декоративно-ужиткового мистецтва з усієї України. Більшість, звичайно, з сусідніх регіонів, але відстань не заважає відстань тим, хто творить у віддалених областях.
За 22 роки свята в місті зі своїми роботами побувало понад 1000 майстрів. Цього року у святі погодилися взяти участь майстри декоративно-ужиткового мистецтва з Рівненської, Тернопільської, Львівської, Івано-Франківської, Волинської, Запорізької, Полтавської, Київської, Дніпропетровської, Кіровоградської, Чернігівської та Хмельницької областей – 59 народних умільців завітають до нас на свято.
Вже 20 років із року в рік беруть участь у святі Микола Огородник (соломоплетіння, м.Здолбунов Рівненської області) та Михайло Грицаюк (живопис, м.Тернопіль). П’ять років поспіль приїздять з м.Мелітопіль Н.М.Денисюк (майстер народної творчості), І.І.Стояч та Л.Г.Тимошенко (майстрині вишивання). Утретє цього року завітає до нас творче об’єднання «Берегиня» (м.Тернопіль). А творче об’єднання «Цвіт калини» (м.Запоріжжя) вперше відкриє для себе «Лесині джерела».
Традиційно беруть участь у святі майстри Житомирської області. 25 майстрів з різних міст і сіл області привезуть на свято свої цікаві витвори мистецтв.
Особливу гордість викликають роботи місцевих майстрів. Кожна з робіт наших земляків по-своєму цікава та привертає увагу. Ми пишаємося тим, що в нашому місті живуть і творять такі майстри, як І.І.Баранський (дерев’яна скульптура), І.І.Голеня (кераміка), А.Г.Щур (стародавня вишивка), Л.О.Лобанов (різьба по дереву), О.П.Куцеволова (вишивка), С.М.Собко-Борисюк (вишивка), І.О.Пінкусевич (флористика), О.Б.Лашевич (живопис) та Л.В.Лашевич (вишивка).
Цього року вдруге ми пропонуємо для всіх бажаючих доторкнутись до таємниці створення шедеврів своїми руками. Запрошуємо до участі в майстер-класах, які будуть працювати на території містечка, на окремо оформленій галявині.
Народні умільці поділяться з вами своїм вмінням створювати настрій у виробах з дерева, соломки, бісеру, вишиванки, розпису.
Усіх шанувальників народної творчості запрошуємо відвідати «Містечко майстрів», яке 23 серпня 2008 року традиційно розміститься під тінистими деревами міського Парку культури і відпочинку.
Т.МУЗИКА, методист-організатор Палацу культури ім.Лесі Українки, режисер фрагменту «Містечко майстрів» міжнародного літературно-мистецького свята «Лесині джерела»