ГАЗИФІКУВАЛИ ЗЕРНОСУШИЛЬНИЙ КОМПЛЕКС

Кожен житель району знає, про СТОВ «Птахівник» як про найбільшого виробника продукції птахівництва в Житомирській області.
У минулі роки підприємство виробляло у рік понад 50 млн. штук яєць — кожному українцю по яйцю. Наразі, під час економічних проблем у державі, коли галузь сільського господарства в занепаді, звичайно, це не змогло оминути і таке потужне підприємство — «урожай» птахівництва скоротився до 34 млн. штук яєць. Але у керівництва та засновників товариства руки не опустилися. Збільшення виробництва продукції відбулося за рахунок вкладання вітчизняних інвестицій.
Дякуючи наполегливій праці і бажанню підняти таку галузь як сільське господарство, засновник СТОВ «Птахівник» Андрій Марманюк запропонував побудувати потужний, і в той же час економний, зерносушильний комплекс на базі тракторного парку колишнього сільськогосподарського підприємства «Авангард» у селі Дідовичі.
Для того, аби зерносушарка запрацювала, необхідно було підключити обладнання до природного газопостачання. Очільник району Микола Іванюк завжди переймався проблемою газифікації населених пунктів району, і в цьому випадку посприяв та підтримав такий перспективний проект.
Підвідний газопровід прокладали по двох газорозподільчих мережах із сусіднього Корецького району. Це була досить кропітка робота, тому що всі процедури по прокладанню газопроводу потрібно було узгодити з Рівнегазом, створити просіку та встановити вузол обліку на території сусіднього району тощо. В результаті було прокладено майже 12 км газових мереж, в тому числі до сіл Пищів, Суховоля, Дідовичі.
І ось, нарешті, за участю керівництва району, керівництва СТОВ «Птахівник», представників управління по експлуатації газового господарства було запалено символічний газовий факел на побудованому зерносушильному комплексі.
Проектна потужність комплексу становитиме 5 тис. тонн зерна на рік, 500 тонн на добу. Для порівняння — на СТОВ «Птахівник» є зерносушарка, потужність якої становить 120 тонн на добу, і яка працює на дизпальному. Для того, аби висушити 1 тонну зерна на такій зерносушарці, потрібно витратити 160 грн. лише на дизпальне.
Зерносушарка змонтована із обладнання німецької компанії «RIELA», яке у порівнянні з вітчизняними зерносушарками у три рази економить споживання електроенергії та на 20% скорочує споживання газу. Витрати на встановлення та газифікацію комплексу склали понад 10 млн. грн.
— Те, що у нашому районі за 4 роки зуміли прокласти 580-кілометрів газових мереж, у 23-х селах та більше ніж у 5 тисяч дворів сільських жителів уже є природній газ, — є фактом. У цьому велика заслуга і сільської громади, і голів вуличних кооперативів, і працівників газового господарства. Газифікація — це важливий крок до зміцнення матеріального і соціального становища селян, адже тепер перед ними відкриваються нові можливості щодо розгортання господарської діяльності, — відмітив у своєму виступі очільник району Микола Іванюк.
Андрій Марманюк висловив щиру подяку за підтримку і розуміння у справі газифікації комплексу районній владі і газовикам, керівнику СТОВ «Птахівник» Валентині Гальчук та іншим помічникам.
Прес-служба РДА