СКУЛЬПТУРА ОРАНТИ СТАНЕ ОБЕРЕГОМ ГРОМАДИ СЕЛА ГІРКИ

СКУЛЬПТУРА ОРАНТИ СТАНЕ ОБЕРЕГОМ ГРОМАДИ СЕЛА ГІРКИ

\"СКУЛЬПТУРА9 жовтня, у день храмового свята Івана Богослова, у селі Гірки Новоград-Волинського району на місці демонтованого два роки тому пам’ятника Леніну було урочисто відкрито й освячено пам’ятний знак — скульптуру Божої матері Оранти.
Характерно, що колись у цій мальовничій місцині — на одному із пагорбів над річкою — стояла церква. У 30-х роках минулого століття тодішній тоталітарний режим церкву ліквідував. Є свідчення місцевих жителів, що купол і хрести по-варварськи було викинуто в річку. А приміщення храму переобладнано під клуб і бібліотеку. Дещо пізніше неподалік розмістили й пам’ятник Леніну. Але восени 1979-го клуб дощенту згорів. Як пригадують жителі села, пожежа сталася у неділю. Вогонь швидко зробив свою справу: зранку, коли люди поспішали на базар, клуб ще стояв, а ближче до обіду, як поверталися додому, — побачили лише згарище…
І ось тепер ми стали свідками відновлення історичної справедливості. На місці, яке колись, певно, не випадково було обрано під храм, нині стоятиме пам’ятник заступниці людей — християнській Богоматері.
\"СКУЛЬПТУРАІніціатива встановити в селі Гірки пам’ятник Оранті належить голові районної ради Віктору Гончаруку, який родом із цього села. На всі роботи, пов’язані із виготовленням і монтажем пам’ятника та благоустроєм навколишньої території, не було затрачено жодної копійки бюджетних грошей. Як стверджує районна влада, зокрема, й сам автор ідеї Віктор Гончарук, усе зроблено за рахунок меценатської допомоги. Заклик голови райради почули небайдужі земляки. До спільного діла долучилися і підприємці, і студенти ярунського технікуму, і навіть школярі. До речі, саму скульптуру на спецзамовлення було виготовлено аж у передмісті Львова.
На відкритті пам’ятника були присутні голова райдержадміністрації Микола Іванюк, голова районної ради Віктор Гончарук, ярунський сільський голова Микола Бовсунівський. Голова райради відзначив подяками та символічними подарунками тих, хто зробив свій посильний внесок у встановлення пам’ятника та облаштування території навколо нього.
Зображення Божої матері упродовж багатьох століть прикрашає нерушиму стіну Софії Київської. Тож, невипадково, що саме Оранта вважається одним із символів нескоренності, незнищенності України, є оберегом українського народу. Керманичі району у своїх виступах висловили сподівання, що й для села Гірки скульптура Оранти стане тим символом, що захищатиме територіальну громаду та сприятиме відродженню духовності.
Нагадаємо, що протягом двох років (у відповідності до принципової в даному питанні позиції районної влади) на території Новоград-Волинського району демонтовано всі пам’ятники та погруддя Леніна (єдиний, котрий ще зберігся, — у місті, перед адмінбудівлею). На їх місці поступово відкривають пам’ятники, що покликані зміцнювати національну свідомість населення. Так, раніше було встановлено погруддя Лесі Українки у селах Тупальці та Ярунь, погруддя Тараса Шевченка — у селі Великий Молодьків.
Олег БРЮХАНОВ
Фото Віктора ТИМОЩУКА