СВЯТО В МУЗЕЇ

Традиційно, кожного року, під час проведення Міжнародного свята літератури і мистецтва «Лесині джерела», протягом кількох днів у залах музею родини Косачів відбувається низка різнопланових заходів, у будинку вирує життя.
Оселю Косачів відвідують делегації, які приїжджають на свято у наше місто з багатьох куточків України та країн світу, музей відвідують гості та мешканці Новограда-Волинського.
У літературно-музичній вітальні відвідувачів дивують власними виступами артисти.
У різні роки в залах Музею лунали голоси видатних виконавців Лесиного слова, глядачі, затамувавши подих, насолоджувались артистичною грою: лауреата літературно-мистецької премії ім.Василя Стуса Галини Стефанової, заслуженої артистки України Галини Кажан, лауреата міжнародних та всеукраїнських конкурсів з художнього читання Андрія Бурлуцького.
Серед різнобарв’я заходів, що проходять у Музеї родини Косачів, є і такі, без проведення яких свято втратить свій неповторний колорит, заходи, що цікавлять як учасників, так і гостей свята, мають власного глядача. Цей рік не буде винятком, організатори свята пропонують до вашої уваги, шановні земляки, ряд різноманітних заходів, що привертають до себе велику увагу.
Вже втретє відбудеться Всеукраїнський конкурс виконавців художнього слова ім.Лесі Українки, учасниками якого є професійні артисти, викладачі та студенти учбових закладів різних регіонів країни. Вперше конкурс відбувся у 2006 році в рамках ювілейного, двадцятого Міжнародного свята літератури і мистецтва «Лесині джерела». Засновником цього конкурсу є заслужений працівник культури України М.І.Мартинюк. Режисер, організатор та ведуча конкурсної програми О.Завгородня. Як і попередні, конкурс цього року відбудеться у перший день свята, в п’ятницю, 22 серпня.
Традиційно у залі музею звучить класична музика у виконанні юних учасників свята — учнів міської дитячої музичної школи. У виконанні музикантів пролунають твори як українських, так і світових композиторів. Виступ учнів музичної школи привертає увагу різного за віком глядача, у залі можна зустріти і зовсім юних шанувальників, і людей старшого віку. Познайомитьися з творчістю кращих вихованців музичної школи запрошуємо у суботу, 23 серпня.
Всеукраїнський конкурс автентичного солоспіву започатковано у рамках Міжнародного свята в 1996 році. П’ятий рік поспіль конкурс проходитиме у залі музею. У глядача конкурсу є можливість не тільки почути старовинний обрядовий спів, але ознайомиться з кращими зразками етнічного костюма, народними традиціями різних регіонів. Режисер, організатор, ведуча конкурсу Г.Кучинська запрошує на зустріч з піснею у суботу, 23 серпня.
Виступ ансамблю камерної музики «Класік» міської музичної школи завжди привертає до себе увагу шанувальників класичної музики. Репертуар ансамблю складається з кращих творів вітчизняної та світової музики. Високий рівень виконання, блискуче володіння музичними інструментами, виконавчі здібності колективу давно оцінені знавцями. Ансамбль «Класік» — постійний учасник всіх культурних подій нашого міста. Традиційно у дні свята «Лесині джерела» лунають музичні композиції у виконанні цього чудового колективу.
На концерт камерної музики ми запрошуємо бажаючих у суботу, 23 серпня.
Запрошуємо всіх бажаючих відвідати Музей родини Косачів у дні Міжнародного свята літератури і мистецтва «Лесині джерела» 22, 23, 24 серпня. Ми працюємо для Вас!
С.КУЦЕНКО,
директор Музею родини Косачів