ДИТЯЧІ ОТРУЄННЯ

З початку року в відділенні анестезіології та інтенсивної терапії Новоград-Волинської міськрайТМО проліковано 37 дітей з приводу гострих отруєнь (медикаментозних, харчових, алкогольних, отруєнь грибами).
За останній рік відмічається ріст алкогольних отруєнь серед підлітків. З початку року у відділенні з алкогольними отруєннями проліковано 18 дітей, деякі з них доставлені з місць ДТП.
Тож, батьки, контролюйте своїх дітей, в якому стані вони повертаються з дискотек, вечірок, прогулянок – не залишайтеся осторонь.
Щодо медикаментозних отруєнь, то кількість випадків зменшилась у порівнянні з минулим роком, але все ж таки основна причина, що призводить до отруєння дітей, це недбалість батьків.
Гостре отруєння – це раптове захворювання внаслідок надходження в організм токсичної речовини (отрути, токсину). Причиною отруєння частіше всього є неправильне зберігання побутових хімічних речовин та медикаментозних засобів у місцях, доступних для дітей.
Отрута попадає в організм різними шляхами:

  1. через травний канал (частіше через рот);

  2. через дихальні шляхи (вдихання отруйних парів);

  3. безпосередньо в кров (через ін’єкції);

  4. через незахищену шкіру.


Дія на організм отрути та токсинів може проявлятись по-різному, в залежності від дози отруйної речовини і її властивостей, шляху надходження, індивідуальних особливостей організму, стану внутрішніх органів.
Діагностувати отруєння у дітей буває досить тяжко. Допомагає детально зібраний анамнез, де лікарі виясняють у батьків перелік доступних дитині лікарських засобів, хімічних речовин, в якому середовищі знаходилась дитина, які ліки приймала.
Підозра на гостре отруєння виникає, коли раптово розвивається захворювання, яке може супроводжуватися тяжкими розладами кровообігу, пригніченням свідомості, коматозним станом – без видимих причин і нормальній температурі тіла.
Невідкладна допомога під час отруєння включає заходи направлені на:

  • негайне припинення надходження отрути в організм;

  • специфічну дію з ціллю нейтралізації і видалення отрути, зменшення й всмоктування із кишок;

  • підтримання і регуляцію функцій дихання, кровообігу, печінки, нирок;

  • прискорення виведення отрути із організму.


Способи видалення отрути залежить від шляху її надходження і специфічності їх дії. Має значення і час, який пройшов з моменту отруєння.
Якщо отрута потрапила на шкіру, необхідно негайно мити шкіру великою кількістю проточної води. Якщо на шкіру потрапила концентрована кислота або фосфорорганічна сполука, — промийте шкіру 3-5% розчином соди.
Якщо отрута потрапила через рот, незалежно від її характеру, важливо відразу промити шлунок. Звичайно, краще, коли це зробить медпрацівник зондом. Якщо дитина в свідомості, — батьки можуть дати випити дитині воду, молоко, чай і, натиснувши на корінь язика шпателем (ложкою), викликати блювоту. Після цього дати дитині ентеросгель (активоване вугілля, смекта). І, звичайно, негайно доставити дитину в лікарню.
Шановні батьки, пам’ятайте, від того, де і як ви зберігаєте медичні засоби, побутові хімічні речовини, — залежить здоров’я і життя ваших діточок. Будьте уважні, не лишайте без нагляду малят, не займайтеся самолікуванням, чітко дотримуйтеся доз ліків, призначених лікарем (якщо дитина хворіє).
Т.ГОРДІЙЧУК, дитячий анестезіолог