КОМП’ЮТЕР І ЗІР

Запровадження комп’ютерів у всі сфери діяльності сучасної людини дозволяє значно підвищити рівень виробництва, наукових досліджень, освіти, прикрасити дозвілля. Сучасний етап науково-технічного прогресу можна з впевненістю назвати «ерою користувача». У теперішній час багато спеціалістів, які займаються дослідженням впливу комп’ютера на стан здоров’я користувача, ставлять на одне із перших місць його негативний вплив на здорову систему. До несприятливих проявів впливу комп’ютера на організм користувача слід віднести значне зорове навантаження, психологічний дискомфорт, явища гіпокінезії (обмеження рухів), порушення в опорно-руховій, нервовій, серцево-судинній системах.
На організм користувача комп’ютера впливають два види факторів. Це фізичні фактори (електромагнітне випромінювання широкого діапазону, статична електроенергія, аеропонний склад повітря і, особливо, мікроклімат приміщення, в якому працюють комп’ютери) і ергономічні фактори (вид зорового навантаження, умови і спосіб її пред’явлення, вимушене робоче положення, специфіка роботи з екраном і клавіатурою). Частину цих проблем можна вирішити шляхом оптимізації умов праці, застосування захисних екранів до моніторів, використання рідкокристалічних моніторів, регламентації робочого часу, оздоровлення користувача.
Але при будь-яких засобах профілактики, що можуть бути впроваджені на виробництві і в побуті, монітор має певний набір характеристик, які негативно впливають на зорову систему. Це і самосвітіння екрана, що створює незначні умови для сприйняття зорової інформації, дискретний спосіб формування зображення миготіння екрана, яке сприймається рефлекторно, недостатній контраст зображення і фону екрана, незвична кольоропередача.
У процесі професійної діяльності користувачі комп’ютером пред’являють велику кількість скарг, об’єднаних терміном «комп’ютерний зоровий синдром» (КЗС). Всі скарги із запропонованої Ю.З.Розеблюмом (2000 р.) класифікації, розділені на дві групи: «зорові» і «очні».
Проведені дослідження показали, що, крім вищеназваних скарг, мають місце скарги загального характеру, пов’язані із загальною втомою в процесі роботи. Анкетування більше 150 професійних користувачів достовірно підтвердило наявність всіх трьох видів скарг.
«Очні» скарги – різь, печія в очах, відчуття «піску» під повіками, болі в орбітах, почервоніння очних яблук, пов’язані з впливом фізичних факторів (наприклад, ультрафіолетове випромінювання) на тканини ока; такі симптоми в подальшому формують і призводять до виникнення так званого синдрому сухого ока, який потребує більш тривалого, а інколи, й постійного комфортного лікування.
«Зорові» скарги – затуманювання, сповільнене перефокусування з ближніх об’єктів на дальні, двоїння, швидка втома при читанні, неможливість роздивлятись дрібні деталі після роботи на комп’ютері – зумовлені самим характером зорової праці і пов’язані з процесом акомодації (можливість бачити на різних відстанях), з її постійним напруженням, що в подальшому призводять до виникнення спазмів акомозації, з переходом у сформовану короткозорість. А це – соціальна і медична проблема, що потребує вирішення за допомогою окулярів, контактних лінз, оперативних втручань, соціальної орієнтації при виборі професії, адаптації в оточуючому середовищі, а інколи і втрати працездатності.
«Загальні» скарги – головний біль, біль всіх відділів хребта, найбільше — в шийно – грудному, колючі болі в серці, сповільнена реакція на подразнення, апатія, нерідко депресія, швидка втома. Помічено, що протягом робочого тижня всі ці симптоми наростають, за ніч не проходять і до кінця тижня різко впливають на виконання професійних і навчальних завдань.
Чому ми сьогодні акцентуємо нашу увагу на цій темі. Тому, що активними користувачами комп’ютера є діти різних вікових категорій. І саме в них виникають найчастіше вищевказані скарги. І саме в них, особливо, в молодому шкільному віці, найшвидше виникає і розвивається короткозорість. У сучасному світі неможливий процес розвитку і навчання дітей без використання ПК. Але тут потрібно дотримання обов’язкових правил, для уникнення можливих проблем.
Правило перше: комп’ютер — це не іграшка, а робочий інструмент, дітям його потрібно використовувати тільки для навчального процесу з дотриманням режиму роботи і відпочинку рівними частинами, наприклад, 20 хв. роботи і стільки ж відпочинку.
Правило друге: дотримуватись безпечної відстані від монітора 50-70 см., з розміщенням його під прямим кутом по відношенню до ока.
Правило третє: використання захисних окулярів для роботи з ПК, які пропонують наші магазини – оптика, та використання очних крапель для покращення живлення і відновних процесів, що призначає лікар – офтальмолог.
Правило четверте: регулярне і тривале провітрювання кімнат, де працюють з ПК, достатнє озеленення робочих місць.
Правило п’ятє: все корисне і потрібне — добре, якщо воно має міру. Пам’ятайте, про альтернативу – спортивні і тренажерні зали, прогулянки на свіжому повітрі, а також візит до офтальмолога один раз на рік.
С.ДАНИЛЮК, міськрайофтальмолог