І МАЙСТРАМИ СПОРТУ СТАЛИ, І ДО СКЛАДУ ЗБІРНОЇ ПОТРАПИЛИ

Травневі змагання з вільної боротьби місцеві тренери і спортсмени можуть сміливо собі записати в актив — з обох чемпіонатів України (серед молоді та серед кадетів), що пройшли в цьому місяці, борці з міста Новограда-Волинського і району повернулися з медалями.
5-8 травня у місті Коломия (Івано-Франківська область) відбувся чемпіонат України з вільної боротьби серед молоді (1988-90 роки народження). Житомирська область на цих змаганнях була представлена п’ятьма учасниками, четверо з яких — вихованці новоград-волинських тренерів.
Призове місце на чемпіонаті України саме по собі — безсумнівний успіх. Але була у звітного турніру ще одна особливість — переможці та другі призери отримували звання майстрів спорту з вільної боротьби. За підсумками змагань у ранг майстрів спорту були переведені вихованки тренера Юрія Мірзабекяна Оксана Дмитришина і Світлана Рижикова (обидві — представниці районної дитячо-юнацької спортивної школи). Результати дівчат в особистому заліку — другі місця. Але спортсменки з приводу програних фіналів аж надто не засмучувалися, оскільки дуже довго, за їхніми словами, йшли саме до звання майстра спорту.
Першу медаль у рамках чемпіонатів України виборов ще один вихованець Юрія Мірзабекяна Віталій Зінкевич. Віталій, котрий виступав у ваговій категорії 120 кілограмів, завершив всеукраїнську першість на третій сходинці п’єдесталу.
За підсумками змагань тренерський штаб збірної України остаточно визначився зі складом національної команди, що вирушить на чемпіонат світу з вільної боротьби в Анталію (Туреччина). Обидві призерки (Оксана Дмитришина і Світлана Рижикова) продемонстрували результат, що дає право на включення до лав збірної. Однак на чемпіонат світу, що відбудеться в липні, вирушить лише Рижикова, оскільки Дмитришина не проходить за віковим критерієм (на звітному турнірі дівчина боролася у старшій віковій групі).
І все ж, незабаром Оксана Дмитришина таки вирушить у складі збірної України на міжнародний турнір — на чемпіонат Європи у молодшій віковій групі, що пройде у Латвії наприкінці червня. Це право дівчина виборола на наступному травневому турнірі – першості України з вільної боротьби серед кадетів (Хмельницький, 20-23 травня). Оксана впевнено провела турнір і здобула цілком заслужене перше місце. Підтримали почин Дмитришиної й інші дівчата з Новограда-Волинського і району, які були включені до складу збірної Житомирської області. Призові місця (треті) в активі Олександри Тимошенко, Руслани Ігнатюк, Тетяни Лавренчук (районна ДЮСШ) та Ольги Прохор (усі тренуються під керівництвом Сергія Мельника та Анатолія Ясиневича). Лише Наталія Перепьолкіна залишилася на цьому турнірі без медалі. Вигравши два двобої, дівчина поступилася у сутичці за вихід у півфінал.
Аби взяти участь у чемпіонаті України, дівчатам не потрібно проходити попередні відбірні раунди. Тому на змагання вирушають всі, хто, на думку тренерів, добре до цього підготувався. Кардинально протилежний підхід щодо юнаків — їм потрібно здолати не один попередній етап, аби вибороти право мірятися силами з суперниками вже у рамках заключного етапу першості України. Із таким завданням із новоград-волинців справився лише Данило Мірошников (тренер Анатолій Ясиневич). Зрештою Данило непогано виступив і на завершальному етапі, здобувши підсумкове п’яте місце на чемпіонаті України в Хмельницькому. Як розповів тренер Юрій Мірзабекян, юнак теоретично міг претендувати й на вище місце, однак йому дещо не пощастило з жеребом – на шляху до півфіналу довелося боротися з дуже сильним супротивником. Як наслідок, поразка і, як вже згадувалося, п’яте місце.
Вже традиційно місцеві тренери висловлюють подяку спонсорам, котрі підтримують розвиток вільної боротьби у місті й районі. Серед них — Олександр Прокопов (директор ВАТ «Новоград-Волинське ремонтно-транспортне підприємство), Ігор Гриценко (ПП «Фламінго») та Сергій Усенко (ТД «Звягель»).

Олег БРЮХАНОВ