БАРАНІВСЬКИЙ МАЙСТЕР ВИШИВАННЯ ПЛАНУЄ ПЕРЕНЕСТИ НА ПОЛОТНО ФОТОГРАФІЮ ДІТЕЙ

БАРАНІВСЬКИЙ МАЙСТЕР ВИШИВАННЯ ПЛАНУЄ ПЕРЕНЕСТИ НА ПОЛОТНО ФОТОГРАФІЮ ДІТЕЙ

У кожній людині є талант, і він рано чи пізно має розкритися. Зрідка людина усвідомлює своє покликання ще з дитинства, та буває, потрібен певний час, щоб пізнати себе, відшукати ту єдину стежечку, що виведе на шлях. Микола Майструк відкрив свій талант у 40-річному віці. Будучи на проводах сина до армії у міському Будинку культури, він побачив ікону Миколи Чудотворця і вирішив: щоб краще служилося синові Юрі, — потрібно вишити оберіг — ікону. Взявся за цю справу, і відбулося те, що мало рано чи пізно статися: розкрився талант. Він почав вишивати ікони. — Довгими зимовими вечорами сиджу і вишиваю, — говорить Микола Іванович. Дуже багато є задумів, багато, що хотілося б вишити, але, як завше, бракує часу. Лише коли настає зима, — можу творити. У інший час не вдається цього робити. А ось, коли сідаю за вишивання, сходяться усі: і дружина і діти. Усі допомагають. За сімейним столом підбираємо необхідні кольори, радимося, як краще зробити, і все вдається.
На даний момент у баранівського майстра з вишивання у доробку налічується 11 ікон. Серед них: «Таємна вечеря», «Народження Ісуса», «Пресвята Богородиця», «Різдвяна зірка» та інші. Дивишся на його роботи і дивуєшся: як так можна вишити? Хіба так може вишивати людина? Можливо, це все фабричне? Та ні, усе-таки, це його власні роботи.
До копіткої праці на цій ниві причетна також і донька Ольга. Вона вже береться за вишивання. Вишиває картини про природу. Її картини є такими ж гарними, як і у батька. Вона також відчуває потяг до цієї справи, але, щоправда, він не такий великий, як у Миколи Івановича. Допомагає творити і син Юрій — власноруч виготовляє рамки для картин.
У планах майстра є досить цікава задумка — вишити весільне фото сина Юрія з дружиною Оксаною. І з цією справою він впорається, адже у Миколи Івановича великий талант. Його витвори вражають своєю красою не лише відвідувачів міського музею, де розміщені фото з роботами вишивальника, а й милуються у Києво-Печерській лаврі. Саме там у подарунок отцю Алєксію було залишено одну із ікон створених майстром.
Микола ГУЗЬ