ОСТЕРІГАЙСЯ: МАЛЯРІЯ

Останні роки характеризуються погіршенням епідемічної ситуації з паразитарних хвороб. У сучасних умовах, коли спостерігається завіз малярії на територію України, в тому числі триденної малярії vivax, має особливе епідемічне значення реєстрація її в сезон передачі малярії. У Житомирській області в 2007 році був зафіксований один випадок захворювання на малярію в селі Вертокиївка Житомирського району.
Зараження на малярію відбувається від хворої людини до здорової через укус малярійного комара. Захворювання на малярію зустрічається тільки там, де є хворі на малярію або паразитоносії. Переносники хвороби — малярійні комарі і відповідні температурні умови.
Джерелом інфекції є хворий. При укусі разом з кров’ю хворого в шлунок комара потрапляє збудник хвороби — малярійний плазмодій. При сприятливих умовах проходить розвиток плазмодіїв, і через 7-45 днів вони накопичуються в слинних залозах комара. Зрозуміло, що коли такий комар кусає здорову людину, то в його кров разом зі слиною комахи потрапляють збудники малярії.
Можливі три шляхи передавання малярії: через комара, від матері до плоду чи немовляти, при парентеральному введенні інфікованої крові.
Малярія — сезонна інфекція. Передавання її припадає на сезон активності комарів, тобто на теплий період року. У районах з помірним кліматом сезон передачі обмежується періодом із стійкою середньодобовою температурою, вищою 16 °С. У зимовий період передачі малярії не відбувається. Осередком малярії вважаються населені пункти з прилеглими до них анофелогенними водоймищами (в радіусі З км), де відбувається розмноження личинок комарів.
Серед основних симптомів, найбільш характерні періодичні напади, що починаються раптово: з’являється головний біль, озноб, піднімається температура тіла, через декілька годин напад закінчується — у хворого знижується температура, він сильно потіє, відчуває слабкість. Такі напади лихоманки повторюються через 1-2 дні.
У Новоград-Волинському районі передача малярії можлива від осіб, які побували в країнах ендемічних по малярії: військовослужбовців, які виконують миротворчі місії в тропічних країнах та туристів. За останні три роки серед військових Новоград-Волинського району, які були за кордоном, з 69 осіб перехворіло на малярію 34 особи. Тому необхідно постійно проводити протималярійні заходи, оскільки існує небезпека розповсюдження малярії, особливо в тих місцях, де є неглибокі стоячі водойми, копанки, калюжі, зарослі рослинністю канави, струмки, ріки, що є місцями розмноження комарів. Необхідно щорічно очищувати існуючі водойми від мулу та водоростей, засипати піском, щебенем, землею неглибокі калюжі, ями, канави, обробляти водоймища бактицидом.
У населених пунктах проводити обробку приміщень інсектицидами. Дуже важливо уберегти людину від нападу комарів. Для цього вікна затягують сіткою, в місцях масового відпочинку людей застосовують засоби індивідуального захисту, відлякуючі засоби — репеленти (ДЕТА-крем, антикомарин, моспілан).
Індивідуальна профілактика також включає хіміопрофілактику. Консультативну допомогу та безкоштовну хіміопрофілактику малярії громадянам, які виїжджають в ендемічні країни та повертаються в район, надається в кабінеті інфекційних захворювань міськрайТМО.

А.ПАСІЧНИК,
ентомолог Новоград-Волинської райСЕС