Бібліотеці імені Лесі Українки збережуть життя

На позачерговій сесії міської ради, 6 січня, депутати прийняли в комунальну власність міської територіальної громади комунальне майно району та приєднаних сіл. Зокрема, приміщення, активи та матеріальні цінності Новоград-Волинської районної бібліотеки ім.Лесі Українки, що розташована по вул.Героїв Майдану, 13, та медичних амбулаторій і пунктів здоров’я сіл Пилиповичі, Наталівка, Великий Молодьків, Борисівка, Дідовичі, Городище, Олександрівка.
Отже, бібліотека ім.Лесі Українки — культурний заклад із понад сторічною історією — невдовзі продовжить роботу.

Нагадаємо, 4 січня цього року бібліотека припинила прийом відвідувачів. Заклад «завис» у невизначеному стані, оскільки після завершення адміністративно-територіальної реформи всі комунальні заклади, що мали статус районних, повинні бути передані на баланси громад, на території яких вони знаходяться. Процес передачі бібліотеки наштовхнувся на підводні камені — у деяких чиновницьких кабінетах визріла думка про недоцільність подальшого утримання закладу.
Але на захист бібліотеки активно стали її відвідувачі. Питання набуло широкого розголосу, який дійшов аж до столиці. Підтримали заклик зберегти бібліотеку ім.Лесі Українки (особливо — у рік відзначення 150-річчя з дня народження поетеси) навіть у Національній спілці письменників України.
6 січня на сесії міської ради позитивне рішення з цього приводу ухвалено. Далі — технічні моменти: затвердження положення, структури, які, маємо надію, найближчим часом будуть вирішені, й бібліотека відновить роботу.
Депутати міської ради на позачерговій сесії також підтримали пропозицію Петра Литвина про звернення до Президента України, Прем’єр-міністра й Голови Верховної Ради щодо недопущення підвищення тарифів на енергоносії та комунальні послуги для населення.
У розділі «Різне» до колег звернувся депутат Олександр Широкопояс. Він закликав міського голову, секретаря міської ради, начальників відділів та управлінь спільно систематизувати й рішенням сесії міської ради вже в лютому офіційно узаконити в статусі паркових, відпочинкових чи рекреаційних зон вільні земельні ділянки на території громади, які громада вважає такими. Пропозиція має на меті унеможливити подальшу передачу в приватну власність земель на берегах річок, у парках та скверах. Попередньо, Микола Боровець ідею підтримав.
Олег БРЮХАНОВ