ДОВІРЕНІСТЬ

Я — громадянин Росії. У спадщину від батьків мені залишився житловий будинок у місті, який я не встигаю продати за час своєї відпустки. Чи не ризикую я, якщо залишу довіреність на продаж належного мені житлового будинку?
На запитання відповідає приватний нотаріус Вікторія КАЧАН:

— Майже кожному другому з нас доводилось бачити такий документ як довіреність. Комусь рідше, комусь частіше, але кожен знає, що довіреністю надається можливість вчиняти якісь дії або розпоряджатись майном, однак не кожен до кінця розуміє, які іноді наслідки їх чекають. Відповідно до законодавства України відносини, що пов’язані з видачею довіреності та вчиненням дій, передбачених у самій довіреності, називаються «представництвом».
Отже, відповідно до діючого Цивільного кодексу України, довіреністю є письмовий документ, що видається однією особою іншій особі для представництва перед третіми особами. Таким чином, можна сказати, що основною метою видачі довіреності є надання довірителем (той, хто видає довіреність) довіреній особі або повіреному (тому, на чиє ім’я видається довіреність) прав на вчинення певних дій від імені довірителя.
Найпоширенішим видом довіреностей можна назвати довіреність на право розпорядження та експлуатації транспортним засобом, довіреність на представлення інтересів особи в суді, довіреність на продаж майна і т.д. Взагалі, довіреності можуть видаватись на вчинення будь-яких дій, якщо в законі прямо не передбачено заборону щодо вчинення дій через представника. Так, наприклад, за довіреністю не можна подавати заяву про вступ до шлюбу або на усиновлення дитини, або подавати заяву до нотаріуса про прийняття спадщини тощо.
Які ж права та обов’язки створює довіреність? У ЦК зазначено, що правочин (тобто юридично значуща дія), вчинений представником, створює, змінює, припиняє права та обов’язки особи, яку він представляє (тобто довірителя). Якщо ви видаєте довіреність, то прочитайте уважно її текст, і якщо у Вас виникли питання, — виясніть все до підписання довіреності.
Що потрібно знати, коли видаєш довіреність? Як показує практика, часто трапляються випадки, коли люди, які видають довіреність, до кінця не розуміють, які можуть бути наслідки.. Досить часто люди, які стали жертвами шахрайства (частіше всього це стосується продажу нерухомого майна, транспортних засобів) з боку своїх повірених, розповідають про те, що вони не приділяли особливої уваги довіреності, так як не володіють достатніми знаннями в галузі права, щоб оцінити її зміст. У даному випадку я б радила все ж таки бути уважними і не боятися ставити запитання щодо незрозумілих виразів чи слів, що містяться в самій довіреності. Адже через те, що ви запитаєте, нічого страшного не трапиться. І майте на увазі, що хороший юрист, так само, як і хороший нотаріус, повинен сам запропонувати роз’яснити положення того документа, на якому вам пропонується поставити підпис. Не треба також боятися показати комусь, що ви не знаєте того, під чим підписуєтесь. Навіть досвідчені юристи постійно звертаються до своїх колег за порадою, тому що неможливо одній людині знати так багато, щоб знати все. А тим більше, варто задуматись, чи не краще запитати ще разі, таким чином, зменшити можливість недобросовісного поводження з вами, ніж потім задавати собі питання «чому ж я не з’ясував цього в момент видачі довіреності?» Раджу при видачі довіреності завжди брати у нотаріуса звичайну ксерокопію довіреності, яку ви видаєте повіреному, і тримати її в себе. Таким чином ви матимете нагоду завжди швидко скасувати видану довіреність.
У даному конкретному випадку раджу підписати офіційну угоду з агентством нерухомості на продаж належного Вам нерухомого майна і приїхати особисто, коли агентство знайде Вам покупця та візьме завдаток.
Особисто моя думка така, що довіреність на продаж нерухомого майна мало знайомій людині можна видавати лише у випадку, якщо відразу після підписання довіреності, Ви отримуєте гроші за це майно.
Пам’ятайте! Нам завжди здається, що ми розумніші, обережніші, далекоглядніші, а чужий досвід і кримінальні історії — це банальні байки. Але все це до тієї миті, коли не починаємо усвідомлювати, що МИ самі — жертви, і що потяг вже давно пішов, і наздогнати його немає можливості.