ЗМІЦНЮЮЧИ МАТЕРІАЛЬНО-ТЕХНІЧНУ БАЗУ

ЗМІЦНЮЮЧИ МАТЕРІАЛЬНО-ТЕХНІЧНУ БАЗУ

\"ЗМІЦНЮЮЧИЦілеспрямована робота здійснюється і в напрямку соціального захисту педпрацівників, зміцнення матеріально-технічної та методичної бази навчальних закладів.
На виконання обласної програми забезпечення загальноосвітніх навчальних закладів області та обласного інституту післядипломної педагогічної освіти сучасними технічними засобами навчання з природничо-математичних і технологічних дисциплін на 2005-2011 роки у навчальні заклади та установи міста Новограда-Волинського з 2005 по 01.07.2008 рік придбано 50 комп’ютерів та комплектуючих частин до них на суму 181021 грн.
У 2007-2008 навчальному році 4 навчальні заклади закупили мультимедійні центри (СШ №4, ЗОШ №7, 10, колегіум). У інформаційно-методичному центрі управління освіти і науки міської ради створена медіатека, що містить понад 200 екземплярів програмно-методичного забезпечення.
Однією з болісних проблем освітян є забезпечення шкіл міста новими якісними підручниками і програмами. Учні 1,3-7 класів навчаються за новими підручниками. Учні 2, 8 класів повинні отримати нові підручники. Замовлення на підручники ІМЦ відправлено вчасно, але через затримку друку підручників школи отримали їх з великим запізненням, тому семикласники майже до Нового року з деяких предметів навчались за старими підручниками. Учні 9-11 класів навчатимуться за підручниками, випущеними в попередні роки. В цьому навчальному році отримано підручників на 250 тисяч гривень.
Майже кожен рік ми говоримо про недосконалий методичний апарат підручників з англійської мови (2-4 класи), які не підтримані робочими зошитами, методичними посібниками, аудіо-відеотеками, наочними посібниками. Викликає нарікання вчителів те, що підручники проходять апробацію після того, як їх масово завезли в школи, що автори недостатньо співпрацюють з вчителями — практиками. Потрібна державна програма, яка б дала змогу вчасно проводити апробацію підручників та через навчально — методичний центр розподіляти дидактичні комплекси засобів навчання.
У навчальних закладах міста накопичено позитивний досвід залучення громадських організацій до управління навчальним закладом, зокрема, участь у програмі ПРООН. Цей досвід був поширений і у цьому навчальному році. ДНЗ №2 долучився до цієї програми, створивши свою громадську організацію. В цілому за два роки 10 навчальних закладів долучилися до цієї програми.
Підготовка матеріально-технічної бази навчальних закладів до нового навчального року є важливим чинником якісної освіти.
На фінансування капітальних ремонтів закладів освіти в 2008 році з бюджету розвитку виділено понад 710,7 тис. гривень та 2 млн. 750 тис. гривень на будівництво ЗОШ №8.
Середня заробітна плата педагогічного працівника по галузі на сьогодні становить: у загальноосвітніх закладах — 1438 грн., у дошкільних — 1065 грн., у позашкільних — 1012 грн.
Упродовж 2008 року заробітна плата підвищувалася тричі, наступне підвищення планується 1 вересня поточного року. В повному обсязі виплачено відпускні й матеріальна допомога на оздоровлення, на яку з бюджету направлено 955 тис. грн.
У ході підготовки закладів освіти міста до нового навчального року й до роботи в осінньо-зимовий період, за планом соціально-економічного розвитку галузі освіти проводяться ремонтні роботи на 10 об’єктах. Основні ремонтні роботи в закладах освіти будуть завершені до початку нового навчального року. В закладах освіти виконуються першочергові ремонти, на які вже використано 177 тис. грн.
Проведено ремонт системи опалення, водопостачання й каналізації ЗНВО, ДНЗ № 14, ДНЗ№ 16 на суму 157,5 тис.гривень; реконструкція приміщень ЗНВО, ЗОШ№2, ДНЗ №8 на суму 183,9 тис. грн.; реконструкція фасаду ДНЗ №8 на суму 48,0 тис. грн.; капітальний ремонт даху ДНЗ №6, ДНЗ №2, ЗОШ №3, ЗОШ №5 на суму 311,3 тис. грн.
Станом на 1 серпня 2008 року придбано меблів на суму 327,8 тис. гривень; електрообладнання на харчоблоки на суму 87,7 тис. грн.; м’якого інвентарю на суму 28,8 тис. грн.; комп’ютерів на суму 35,0 тис. грн.; посуду на суму 23,5 тис. грн.