МІНІ-БІЙНІ У ДВОРАХ — ЗАГРОЗА ЕКОЛОГІЇ МІСТА?

Основною темою розмови на минулому засіданні виконавчого комітету міської ради, яке відбулося 14 липня, стала порушена міським головою проблема функціонування та контролю приватних цехів забою тварин у місті. Від умов, у яких вони працюють, дотримання ними санітарних, екологічних норм, залежить якість м’ясної сировини, а, значить, і стан здоров’я новоград-волинців, чистота річок, струмків, грунтів.
Великі надії на впорядкування функціонування таких структур покладалось на прийняття у жовтні 2009 року Закону України, який вимагав забій тварин проводити лише у спеціально облаштованих, згідно санітарних норм, цехах. Другою вимогою був жорсткий контроль за цим з боку ветеринарної та санітарної служб.
Але, на жаль, Закон має вступити в дію лише з 2015 року. Тому міський голова М.П.Боровець доручив вивчити стан справ у цьому напрямку створеній робочій групі із числа посадовців міської ради та спеціалістів ветеринарної медицини та санітарної служби. Вивчення та аналіз діяльності місцевих подвірних цехів довів, що контролю за їх роботою ще не достатньо. На цьому акцентували увагу головний санітарний лікар Людмила Прохор, заступник міського голови С.Ю.Колотов. Адже функціонування жодного із 19 приватних забійних цехів на території міста не відповідає санітарно-екологічним нормам.
Члени робочої групи, за словами Олени Данилюк — начальника відділу підприємницької діяльності міської влади, на власні очі побачили заасфальтовані під навісом майданчики, оснащені водою, необхідним інструментом, холодильником, дезінфікуючими розчинами. Всі приватні підприємці удосконалюють свою справу, дбають про її розвиток. Але, як зазначила Людмила Миколаївна Прохор, всі цехи працюють на базі приватних господарств, не витримується санітарно-захисна зона (це від 100 до 500 м від сусідів, річки).
Неодноразово вказувалось працівниками СЕС на порушення санітарних норм на території забійного цеху «Заготпромторгу» (орендар О.В.Войцехівський), який розрахований на 4-5 тварин, а також підприємців з вул.Лянгуса, Гагаріна. Діяльність 3-х була призупинена. Проводяться ремонтні роботи забійного цеху на місцевому м’ясокомбінаті, де умови будуть відповідати нормативам. Висловлюючи занепокоєння тим, що приватні цехи не облаштовані всім необхідним, згідно санітарних вимог, Сергій Колотов — голова робочої групи — повідомив, що з їх власниками проведено відповідні бесіди, попереджено про необхідність дотримання норм, які гарантуватимуть високу якість продукту та безпечність для здоров’я людей.
Стурбованість присутніх викликав той факт, що невідомими є місця утилізації частин забитих у приватних цехах тварин, які підлягають довготривалому розкладанню, відсутність договорів з асенізаторами на вивезення вмісту вигрібних ям. Адже це наштовхує на думку, що такі відходи опиняються в річках, струмках та лісосмугах.
Чимало нарікань щодо контролю за діяльністю приватних цехів Микола Петрович Боровець, інші члени виконавчого комітету висловили на ім’я заступника начальника державної ветеринарної інспекції району Олени Григорівни Кравчук. На жаль, не був присутній на засіданні виконавчого комітету очільник цієї служби. Фактично робота управління зводиться до видачі довідок, а необхідного контролю за якістю продукції немає.
Прийняте на засіданні виконавчого комітету рішення вимагає від ветеринарної та санітарної служби району забезпечити посилений контроль за роботою подвірних забійних пунктів міста, керівництву забійного цеху комунального підприємства «Заготпромторг», необхідно виконати цілий комплекс робіт для приведення своїх приміщень до санітарних норм.
Відділ інформації та зв’язків з громадськістю міської ради