ВАСИЛЬ МИХАЛЬЧУК: «РОЗПОЧАТА РОБОТА ЗІ ВСТАНОВЛЕННЯ НОВИХ МЕЖ МІСТА»

ВАСИЛЬ МИХАЛЬЧУК: «РОЗПОЧАТА РОБОТА ЗІ ВСТАНОВЛЕННЯ НОВИХ МЕЖ МІСТА»

\"ВАСИЛЬОдним з найактуальніших завдань, що стоять нині як перед державою, так і перед громадою міста Новограда-Волинського, є впорядкування земельних відносин. Саме реалізацією державної політики у сфері регулювання земельних відносин у Новограді-Волинському займаються спеціалісти відділу земельних ресурсів. Наша наступна розмова з начальником цього відділу — В.І.МИХАЛЬЧУКОМ:
— Василю Івановичу, розпочнім нашу розмову одним із найбільш актуальних питань — як можна отримати земельну ділянку в Новограді-Волинському?
— На даний час ця процедура, на жаль, громіздка, але стараємось дещо спростити. Громадянам, які зацікавлені в отриманні земельної ділянки для будівництва і обслуговування житлового будинку, господарських будівель і споруд, необхідно подати такі документи:

  • заяву на ім’я міського голови, де зазначаються бажані розміри та місце розташування земельної ділянки;

  • довідку про склад сім’ї, місце проживання та займану житлову площу;

  • довідку з Новоград-Волинського міжміського бюро технічної інвентаризації про наявність житла в межах міста;

  • копію паспорта та копію ідентифікаційного коду.


Заява з вищеперерахованими документами і резолюцією міського голови або його заступника рєєструється в загальному відділі та з питань контролю міської ради та передається уповноваженому органу міської ради. Посадова особа цього органу роз’яснює заявнику порядок надання земельної ділянки у власність за умови укладання договору про обмеження права на земельну ділянку.
— Що це за обмеження?
— Згідно з положенням, що буде затверджене на наступному пленарному засіданні міської ради (воно має відбутися 11 вересня), існують обмеження, яких потрібно дотримуватися, отримавши земельну ділянку. Це:

  • заборона на продаж ділянки протягом п’яти років, або до введення будинку в експлуатацію;

  • заборона передавати в оренду цю земельну ділянку;

  • якщо протягом двох років не розпочати будівництво, то ділянка може бути вилучена за рішенням суду.


— Скільки на сьогодні є вільних земельних ділянок у межах міста і в яких мікрорайонах вони знаходяться?
— Вільних земельних ділянок залишилося небагато. Це землі поблизу об’їзної дороги та в мікрорайоні «Дружба» — там близько сімдесяти ділянок, більшу половину з яких потрібно осушувати, проводити меліорацію та поліпшення. За об’їзною дорогою також виникає маса питань — там потрібно проводити серйозне обстеження та облаштування. В інших масивах вже немає на сьогодні вільних ділянок.
— Чи можуть з’явитися ще земельні ділянки для індивідуальної забудови в межах міста в найближчому майбутньому?
— Така перспектива існує. В стадії свого завершення перебуває Генеральний план міста. Після його затвердження, більш інтенсивно, маючи грунтовні підстави, можна буде розпочати роботу зі встановлення нових меж міста. Тоді з’являться додаткові резерви. Ще є шлях — отримати додаткові земельні ділянки за рахунок тих, що перевищують нормативну площу, яка може становити до 10 соток, а також вивільнення деяких виробничих територій.
— Чи проводиться вже робота з розширення меж міста?
— Так, у відповідності до ст.173 Земельного Кодексу України з метою обгрунтування проведення такої важливої роботи у місті розроблено стратегічний план розвитку міста до 2030 року, в стадії завершення Генеральний план розвитку міста до 2030 року, затвердження якого планується на вересень 2008 року. Укладено угоду на виконання таких робіт із землевпорядною організацією «Амалком».
Є проблеми невикористання земель згідно їх цільового призначення. Має бути більш дієвий будівельний контроль за тим, чому людина, отримавши ділянку, не будується. Потрібно активізувати роботу також і комісії міської ради з цільового використання земельних ділянок, яка створена згідно з розпорядженням міського голови.
— Яка черга існує на отримання земельних ділянок в місті?
— На даний час маємо 80 заяв, які чекають розгляду на депутатській комісії. Відповідно до згаданого мною положення, ці заяви повинна розглянути депутатська комісія з питань земельних відносин та будівництва.
— Хто має позачергове право на отримання земельної ділянки у Новограді-Волинському?
— Переважне право мають сім’ї, які не забезпечені житлом, а також громадяни, які проживають у старих аварійних будинках комунальної власності, що не підлягають капітальному ремонту. А ще — громадяни, земельні ділянки яких, згідно із Генеральним планом міста, підлягають вилученню для розташування інших видів забудов та які виявили бажання будуватися в іншому місці, за умови передачі земельної ділянки до земель запасу.
Також право на земельну ділянку мають сім’ї, житлова площа яких менша за норму, встановлену житловим кодексом, а саме — 13,6 квадратних метрів на кожного з членів сім’ї. Як на мене, це соціально справедливо. До речі, часто із заявами про виділення земельних ділянок до нас звертаються жителі навколишніх сіл та інших міст. Але обов’язкова умова надання земельної ділянки — це проживання у Новограді-Волинському не менше трьох років. Таке обмеження було введене у зв’язку з дефіцитом земельних ділянок у місті.
— Василю Івановичу, з кожним роком у місті стає все більше автомобільного транспорту, тож чимало водіїв, зацікавлених у будівництві гаражів. Як можна отримати земельну ділянку для будівництва гаража?
— Потрібно написати заяву на ім’я міського голови, до якої додати копію ідентифікаційного коду, копію паспорта, та технічного паспорта на транспортний засіб, а ще довідку з БТІ про відсутність права власності на гараж у м.Новоград-Волинський.
— До редакції досить часто звертаються наші читачі з питанням, чи можна ще приватизувати земельну ділянку і що для цього потрібно?
— Так, звичайно, можна і треба це робити. Зацікавлені у приватизації земельної ділянки для обслуговування житлового будинку, якщо ділянка вже перебуває у користуванні та освоєна на території міста, подають заяву до міської ради. До цієї заяви додаються копія правовстановлюючого документа на будинок (нотаріально завірена), рішення про надання земельної ділянки, технічні матеріали та документи, що підтверджують розмір земельної ділянки. А також матеріали інвентарної справи та технічний паспорт на домоволодіння, копія паспорта та ідентифікаційного коду заявника. Технічна документація із землеустрою щодо встановлення меж земельної ділянки для передачі у власність, виготовляється за рішенням міської ради суб’єктом господарювання, який отримав ліцензії на провадження господарської діяльності. Після виготовлення технічної документації міська рада приймає рішення про передачу у власність земельної ділянки.
— Досить часто виникають конфлікти при погодженні меж земельних ділянок при приватизації. Як вони вирішуються?
— Справді, такі випадки трапляються. Сторона, зацікавлена у погодженні меж земельної ділянки, доводить землевпорядній організації, яка виготовляє технічну документацію із землеустрою, про відсутність суміжних власників житлових будинків. Тоді землевпорядна організація складає акт про таку відсутність або безпідставну відмову від погодження меж земельної ділянки за підписом комісії у складі заступника міського голови, голови або члена профільної постійної комісії міської ради, представника земельних ресурсів, безпосереднього виконавця технічної документації із землеустрою.
— Скільки коштів отримав міський бюджет від продажу землі державної та комунальної власності?
— Варто зазначити, що у Новограді-Волинському зроблено важливі кроки щодо продовження створення ринку землі несільськогосподарського призначення. Протягом 2007 року передано у власність шляхом продажу 38 земельних ділянок несільськогосподарського призначення на загальну суму 1,8 млн. гривень, в тому числі на земельних аукціонах — 23 ділянки на суму 1,23 млн. гривень. Середня ціна продажу 1 кв. метра землі у місті становить 37,7 гривень. А за сім місяців цього року вже продано 16 ділянок на суму 3 млн. 626 тис. гривень. Станом на 10.08.08 р. підготовлено до продажу ще 5 ділянок несільськогосподарського призначення та готується 4 ділянки для продажу їх на відкритих торгах.
З третього червня цього року значні корективи в питаннях надання земельних ділянок в оренду вніс Закон України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України», яким визначено, що набуття права оренди земельних ділянок, що перебувають у державній або комунальній власності, здійснюється виключно на аукціонах. Звичайно, це позитивна форма, але й виникло чимало проблем, досі є багато юридично невирішених аспектів саме в цьому питанні.
Проведено відповідну роботу щодо подальшої земельно-кадастрової інвентаризації земель міста, посвідчення права користування, створено реєстр орендарів. У місті проінвентаризовано 72% земель, нараховується 583 орендарі, як юридичні, так і фізичні особи.
— Чи існує на сьогодні електронний реєстр землевласників?
— Так, відділом земельних ресурсів створена електронна база землевласників та землекористувачів на території міста, яка постійно оновлюється.
У даний період відділом земельних ресурсів у тісній співпраці з міською радою формується перелік земельних ділянок, що можуть бути в 2008 році передані у власність, в оренду на аукціонах, готуються акти вибору земельних ділянок, проводиться їх погодження з відповідними службами. Проводиться робота з коригування базової вартості грошової оцінки земель міста.
— Чи буде коригуватися грошова оцінка земель міста? Яка ціна землі у Новограді-Волинському на сьогодні, і чи залишатиметься така ціна стабільною до кінця року?
— Грошова оцінка земель міста впроваджена в 2002 році. Враховуючи значні поліпшення облаштування інфраструктури міста, рівня благоустрою, розвитку сфери обслуговування та керуючись статтею 18 Закону України «Про грошову оцінку», відділом зініційовано проведення в 2008 році коригування базової вартості грошової оцінки земель міста, яка на сьогодні становить 41,94 грн. і значною мірою не відповідає сьогоднішнім вимогам. Бюджетом виділено в 2008 році 34 тисячі гривень та укладено договір з державним інститутом «Діпромісто» на виконання таких робіт. Скоригована базова вартість, яка, швидше всього, буде введена в дію з 2009 року, і вона перевищить нинішню на 30-35%.
Вартість землі в місті досить висока, і вона буде об’єктивно зростати. Ціна 1 квадратного метра землі під об’єктами нерухомості на сьогодні складає від 30 до 80 гривень — в залежності від функціонального призначення, розміщення, облаштування та інших факторів.
— Василю Івановичу, які ще завдання на найближче майбутнє стоять перед відділом земельних ресурсів?
— Актуальним є питання розробки проекту землеустрою щодо організації та встановлення прибережних захисних смуг та водоохоронних зон уздовж річок Случ та Смолка. На ці роботи з міського бюджету в 2008 році виділено 21 тисячу гривень. Зараз вирішується питання щодо укладання договору із землевпорядною організацією на розробку цього проекту.
Необхідно створити електронну базу кожної земельної ділянки, на яку є правовстановлюючі документи. Це об’ємна, але вкрай необхідна робота.
У місті нараховується 50 га земель, ненаданих у власність або користування. Згідно з Генеральним планом забудови міста та стратегічного плану його розвитку, ці земельні ділянки будуть використані для залучення в місто інвестиційних проектів, а також будівництва індивідуального та багатоповерхового житла, в тому числі — для вирішення соціальних проектів.
Розмовляла Лариса ГЕМБАРСЬКА
Фото Віктора ТИМОЩУКА