ЩО ТАКЕ ЩАСТЯ?..

Відповісти на запитаня: що таке молодість — складно. Це — і стан душі, і спосіб життя, і законодавче визнання, і багато чого іншого.. Але відповісти на запитаня: чи легко бути молодим — ще складніше. Я погоджуюсь із тим, що вік вимірюється не роками, а станом душі, проте приклади вчать, що історію вершать люди молоді.
Молодість… напевно — це найкращі роки. Саме в цей період можна втілити в життя все задумане і намріяне.Це час,коли в голові є безліч ідей, якими так хочеться з кимось поділитися. Але з роками молодь змінюється, а разом з тим вже інші думки, погляди, переконання. Існує думка, що 21-ше століття — це криза молоді, що втратила цінності, заради яких варто жити. Це молодь, для якої кумирами, людьми для наслідування, є особи, які показують себе з гіршої сторони. Але чи варто робити такі заяви, не знаючи, що насправді думає молоде покоління.
Значна частина людей старшого віку оцінює сучасну українську молодь вкрай негативно. Хлопець із довгим волоссям для дідусів і бабусь є однозначно наркоманом, коротко підстрижений — бандюганом, симпатична і гарно вдягнена дівчина — «легкої поведінки». При цьому, на думку старших, всі підлітки та молодь є погано вихованими, надто нахабними, не знають ціни грошам, і, що зовсім не заперечно, не поважають старших. Але я гадаю, якщо б старше покоління дізналося, про що думає молодь, то зрозуміло б її і почало ставитись по-іншому…
Є такий стан людської душі, коли хочеться сміятися і співати, дарувати свою радість усім, хто поряд. Таке почуття називають щастям. Люди прагнуть бути щасливими і споконвіку намагаються зрозуміти, як цього досягти. Справа в тому, що щастя для кожного різне, в залежності від людини, її світогляду, думок. Я поцікавилася у молоді різного віку про їх думки — що ж таке щастя...
Женя, 14 років, школярка:
— Зовсім недавно я зрозуміла, що саме те велике людське щастя є лише сукупністю тих приємних моментів, які заставляють нас посміхнутися, а щаслива людина — та, котра помічає ці моменти. Мене може зробити щасливою будь-яка дрібниця — сонечко, діти, мої рідні, які посміхаються, друзі, книга, музика… о, так, музика) вона суттєво впливає на мій внутрішній стан... Я щаслива людина!
Марта, 15 років, ліцеїстка:
— Щастя — це коли в тебе душевна рівновага, грошей вистачає, щоб задовольнити всі свої потреби, є кохана людина і хоча б один вірний друг.
Михайло, 21 рік, студент:
— Щастя — це тоді, коли тебе люблять, і, звичайно, коли любиш ти. Щастя — це коли у тебе є справжні друзі, які завжди готові допомогти тобі у скрутні хвилини.
Щастя — це сім’я і затишок. Гроші — це теж щастя. Хоч і кажуть, що гроші — це зло, але коли їх немає, то не будеш повністю щасливий.
Всі ми знаємо таку істину: до старших, особливо близьких, треба завжди ставитися зі щирою любов’ю та повагою. Тим самим ми забезпечуємо їм щасливе життя, щоб їхня старість ніколи не знала горя. Багатьох цікавить думка, чи можна поважати старість, коли вона не поважає молодість. І я знову попросила молоді поділитися своїми думками:
Юлія, 24 роки, медсестра:
— А може нема за що поважати молодь… Може старі люди праві, що не поважають. І чи можемо ми говорити про повагу від них, коли самі не поважаємо їх? Зрозуміло, що вони знають більше за нас і бачили більше за нас. І хто взагалі то дав нам право судити? Років через 30-40 зрозумієте....
Павло, 18 років, студент:
— Чому я маю поважати когось, коли він не поважає мене? В більшості випадків старі люди не люблять молодих лише за те,що вони молоді. Їм не подобається, що молоді люди сміються, жарту-ють, цілуються, обнімаються і т.д. Вони не пам'ятають, що коли були молодими, то були практично такими ж. Повагу потрібно заслужити — і вік тут ні до чого. Що ж, скільки людей — стільки думок. А ми рухаємося далі. Люди всі різні,інакші уподобання, смаки. А методи відпочинку однакові?
Настя, 14 років, школярка:
— Переважно всі відпочивають у барах, які замінили їм книги, кіно та саме бажання до навчання.
Володимир, 21 рік, працівник банку:
— Мабуть, я став старим і чогось уже не розумію. Те, що сучасна молодь чомусь називає відпочинком, раніше називалося інакше. Відпочинок — це не випивка в барі, а щось інше. Наприклад, заняття спортом, музикою, фото чи, нарешті, комп’ютером. І «бідненькі» дітки плачуть: немає куди піти, немає чим зайнятися. А може просто не хочуть? Цікаво, адже кожна думка має право на існування. Старші люди часто говорять, що сучасній молоді нічого не цікаво, крім самих себе та розваг. А що ж скаже молоде покоління?
Василь, 20 років, студент:
— Я думаю, що для мене зараз найважливіше навчання. Адже ніхто не буде за мене вчитися, працювати!І якщо ти хочеш чогось добитися, то потрібно це зробити самому і не думати, що за тебе це зробить хтось інший. Така моя думка!
Ганна, 18 років, студентка:
— Так, молодь зараз, на жаль, цікавлять лише розваги і їх зовнішність. Просто ми нове покоління, і нас не може цікавити те, що цікавило наших батьків....тоді більшість людей поняття не мали про форуми, «мобільні», інтернет чи щось подібне. Я б не змогла так жити!
* * *

Ось ми і дізналися про думки молоді. Я впевнена, що всі відповідали щиро і правдиво. Мені дуже хотілося б, щоб це опитування стало корисним для зближення молодого і старого покоління. Адже молодість потрібно прожити так, щоб не було болісно боляче…Ні,не за безцільно прожиті роки. А за упущені можливості стати собою, а не одним з тих, інших. Щоб потім не виявилося, що й молодість вийшла якась... без молодості.
Людмила ПЕТРУК, студентка 2 курсу факультету журналістики ЛНУ ім.І.Франка, випускниця Чижівської ЗОШ