РАЙОН ВІДЗНАЧИВ КРАЩИХ ПІДПРИЄМЦІВ

РАЙОН ВІДЗНАЧИВ КРАЩИХ ПІДПРИЄМЦІВ

З підприємництвом держава пов’язує надії на швидкі і позитивні зміни в економіці — про це йшлося у численних вітальних промовах на заходах до Дня підприємця, що відбулися у місті 3 вересня. А от на що розраховувати підприємцям, з огляду на реальну державну «підтримку», — про це говорили мало. Констатація проблем у галузі поступилася місцем традиційному святковому пафосу — не прийнято у нас говорити про проблеми на урочистих заходах. Серед низки проблем, характерних для підприємництва, ­йшлося хіба що про недосконалу систему кредитування малого бізнесу, інертність молодіжного районного підприємництва, неповну відповідність підприємницької галузі району його реальним можливостям та потребам…
Втім, свято є свято — з цієї нагоди вирішили відзначити здобутки кращих підприємців Новоград-Волинського району. На сьогодні тут зареєстровано 403 юридичних та 1061 фізична особа. З початку року кількість юридичних осіб зросла на
7 суб’єктів підприємницької діяльності, а фізичних — на 78 осіб. До зведеного бюджету району у поточному році надійшло понад 323 тисячі гривень. У порівнянні з торішніми показниками — це на 22 відсотки більше.
Найкращими платниками податків нині у районі є «Новоград-Волинське досвідне лісомисливське господарство» та «Городницький лісгосп», товариства з обмеженою відповідальністю «Церсаніт Інвест» та «Труд», а також приватні підприємці Наталія Самойлюк (с.Ярунь), Валерій Кириєнко (смт.Городниця), Петро Осінський (с.Сусли), Вадим Вакульський (смт.Городниця).
Як розповів заступник голови РДА Андрій Поліщук, розвиток підприємництва у районі сприяє відродженню важливих сільськогосподарських галузей. У Тупальцях фермерське господарство «Аделаїда» відроджує картоплярство, свинарством у Наталівці опікується «Хлібороб», у Великому Молодькові — господарство «Баур М.М.», розвивають цю галузь й окремі підприємці.
Молочним скотарством у Стриєвій успішно займається ПП «Галекс Агро». Реалізація цього інвестиційного проекту посприяла запровадженню у районі органічного землеробства, що дбає про екологічно чисту продукцію.
Малий бізнес забезпечує роботою понад тисячу селян. Йдеться, зокрема, про відродження цегельного виробництва у Немильні та налагодження випуску будівельних блоків підприємством «Крона» у Яруні. На урочистостях говорили про вагомий внесок у районну економіку як з боку керівників підприємств малого та середнього бізнесу, так і з боку підприємців, про збільшення надходжень до бюджетів усіх рівнів та залучення інвестицій у різних напрямках господарської діяльності.
Серед тих, кому вдалося продемонструвати талант менеджерів, ефективність роботи в умовах ринкової економіки, було названо відомі не лише у Новоград-Волинському районі імена керівників. Це — Валентина Гальчук (с.Токарів, СТОВ «Птахівник»), Юрій Борецький (с.Орепи, СТОВ «Агросоюз»), Олександр Ющенко (с.Стриєва, ПП «Галекс Агро»), Степан Нусбаум (ДП «Новоград-Во­линське досвідне лісомисливське господарство»), Олександр Басов (ВАТ «Чижівська паперова фабрика»), приватні підприємці Раїса Дубчак (с.Брониця), Петро Марчук (смт.Городниця), Тетяна Барановська­ (с.Наталівка), Віктор Литвинчук (с.Пищів), Алла Томчук (с.Ярунь) та багато інших, як було сказано у промові заступника голови РДА Андрія Поліщука. Невипадково чимало з цих людей традиційно є лідерами галузевих конкурсів, чимало з них стали переможцями й цьогорічного конкурсу професіоналів у дванадцяти номінаціях.
Середній бізнес. «Кращий керівник року» — Олександр Басов, голова правління ВАТ «Чижівська паперова фабрика».
Підприємство у період фінансово-економічної кризи відновило роботу і нарощує темпи виробництва. У першому півріччі на фабриці вироблено та реалізовано продукції на суму 12 мільйонів гривень. До зведеного бюджету сплачено 754,2 тис. гривень, що на 120 тис. більше, аніж за увесь минулий рік.
Малий бізнес у промисловості — ТОВ «Виробничо-комерційна фірма «Смолка», директор Валерій Вайцеховський.­
Підприємство є лідером з вироблення фруктових та овочевих соків, що користуються попитом як на Житомирщині, так і поза її межами. За успішну діяльність фірма відзначена Торгово-промисловою Палатою України як «Лідер галузі».
Малий бізнес у торгівлі та наданні послуг — ПП Сергій Іванчук.
У кінці 2007-го за рахунок кредитування підприємцем придбано 20 нових автомобілів «МАН» та створено більше 20 нових робочих місць. У с.Наталівка побудовано сучасний комплекс, що включає ремонтну майстерню, автомийку європейського зразка, шиномонтаж.
Кращий аграрій року — Житомирська філія фермерського господарства «Аделаїда» (с.Тупальці), керуючий Андрій Курчинський.
Вдалий проект у галузі рослинництва району, основна візитівка — щорічне розширення площ посадки картоплі, її обягів за сучасними технологіями. Сертифіковане підприємство з виробництва елітного та репродукційного посадкового матеріалу забезпечує картоплею населення не лише нашого району, а й далеко за його межами. Вкладено понад 1,2 мільйони гривень інвестицій на переоснащення та реконструкцію картоплесховища.
Кращий суб’єкт зовнішнього ринку — ДП «Городницький лісгосп», директор Віктор Мельник.
Налагоджено випуск промислової продукції: лісоматеріали круглі та розпилена деревина. Обсяги реалізації за перше півріччя становлять близько 22 мільйонів гривень. Продукцію на суму 14 млн. гривень (64%) експортовано в Італію, Австрію, Туреччину, Німеччину. До зведеного бюджету у першому півріччі сплачено понад 2 млн.103 тис. гривень.
Виробник найякіснішої продукції — ТОВ «Церсаніт» (с.Чижівка), генеральний директор Павел Шевчик.
У квітні 2010 року запущено в дію другу чергу заводу керамічної плитки та сантехніки, що дало змогу підприємству збільшити виробничу потужність до 1 млн. кв.м. керамічної плитки та 120 тис. штук сантехнічних виробів за місяць. Технологічний процес, починаючи від завантаження сировини до пакування готової продукції, — повністю автоматизований. Продукція користується високим попитом не лише в Україні та Польщі, а й в багатьох країнах близького та далекого зарубіжжя.
Кращий молодий підприємець — приватний підприємець Володимир Литвинчук.
Підприємцем проведено модернізацію технологічного процесу, закуплене сучасне обладнання, що дало змогу розширити асортимент продукції до 30 видів. У 2009-му обсяг реалізації становив 670 тис. гривень, у першому півріччі поточного року — 700 тисяч.
Успішна бізнес-леді — Валентина Гальчук, директор сільськогосподарського товариства «Птахівник», с.Токарів.
Валентина Дмитрівна — кавалер ордена «За заслуги» третього та другого ступеня, нагороджена відзнакою «За заслуги перед Новоград-Волинським районом». Їй вдалося сформувати та очолити команду справжніх фахівців своєї справи, підприємство, яке є лідером галузі. Депутат районної ради сумлінно працює, захищаючи інтереси громади села та району, активно займається наданням благодійної та спонсорської допомоги.
За благодійність та меценатство — ТОВ «Труд», с.Сусли, директор Віктор Кушков.
Підприємство займається благодійною діяльністю на території району, шляхом безкоштовної реалізації щебеневої продукції на благоустрій, будівництво пам’ятників, ремонт автодоріг та фасадів об’єктів соціальної сфери, є одним з найбільших бюджетоформуючих підприємств району. До зведеного бюджету за перше півріччя цього року сплачено 1 млн. 160 тис. гривень. Обсяги реалізації у 2008-2009 роках становили 22,5-28,3 млн. гривень. У квітні-червні поточного року реалізовано щебеневої продукції на суму 6,6 мільйонів гривень.
Сумлінний платник податків — ПСП «Граніт», директор Степан Сидорчук.
Керівник впродовж багатьох років забезпечує успішну фінансово-господарську діяльність підприємства. Сума сплачених коштів до зведеного бюджету щорічно збільшується, за перше півріччя 2010 року — 531 тис. гривень.
Кращий роботодавець — ДП «Новоград-Волинське ДЛМГ», директор Степан Нусбаум.
Підприємство забезпечує роботою 656 працівників, цьогоріч тут створено 12 нових робочих місць. Середня заробітна плата щороку зростає, за перше півріччя 2010 року становить 2278 гривень.
За інновації у малому бізнесі — ПП «Галекс Агро», директор Олександр Ющенко.
Кращий інвестиційний проект у сфері агропромислового комплексу району. Діяльність спрямована на виробництво екологічно чистої продукції рослинництва та тваринництва. Впродовж останніх трьох років обсяг ефективного використання ріллі зріс від 200 га до 3300 гектарів. Підприємство сертифіковано та атестовано рішенням іноземних та обласних комісій, як виробник високо-репродукційного насіння зернових та хрестоцвітних культур.
Винуватцям свята — представникам малого та середнього бізнесу — керманичі району побажали нескінченної ділової енергії, вдалих бізнесових проектів, збільшення доходів та зростання обсягів виробництва.
Юлія КЛИМЧУК
Фото Віктора ТИМОЩУКА