ПРОЯВИ ОБАЧНІСТЬ — ПРОЙДИ ОБСТЕЖЕННЯ НА ВІЛ

Епідемія ВІЛ-інфекції в Україні розвивається вже понад 20 років. За цей час поодинокі випадки хвороби переросли в повномасштабну епідемію. За даними міжнародного альянсу «ВІЛ/СНІД» за час, що минув з початку реєстрацій перших випадків інфікування (1987 р.) і дотепер, у країні виявлено більш ніж 130 тисяч ВІЛ-інфікованих, серед них 24 тисячі чоловік захворіло на СНІД. Померло від СНІДу — 13 605 чоловік. За останні три роки рівень інфікування вірусом імунодефіциту щорічно збільшується у два рази. Щоденно в країні ВІЛ-інфекцією заражається 48 осіб і помирає від цієї хвороби 8 українців.
Основною «рушійною силою» на початку епідемії було середовище ін’єкційних споживачів наркотиків.
Поступово ВІЛ із середовища наркозалежних стає поширюватися на їх статевих партнерів у благополучні щодо ризику інфікування версти населення, що призвело до зростання кількості інфікованих серед вагітних і народжених ними дітей.
На сьогодні ВІЛ-інфекція реєструється в усіх регіонах України.
Найвищий рівень інфікування населення відмічається в південних областях країни, значно менше інфіковано населення західних регіонів.
Житомирська область за рівнем розповсюджень ВІЛ-інфекції знаходиться на 19 місці.
У період з 1995 року по 1.07.2008 року в області було зареєстровано 1733 ВІЛ-інфікованих, захворіло на СНІД — 374 чоловіка, померло від СНІДу — 206 чоловік.
Новоград-Волинський район за кількістю ВІЛ-інфікованих по Житомирській області знаходиться на 3 місці.
У період з 1995 року по 1 липня 2008 року в Новоград-Волинському районі зареєстровано 239 чоловік ВІЛ-інфікованих, з них 196 чоловік по місту та 43 по селу.
Захворіло на СНІД 63 чоловік (53 чол.— місто, 10 чол.-сільського населення), померло від СНІДу — 36 чоловік, з них 30 місцевих жителів та 6 чоловік сільського населення.
Основними шляхами інфікування населення по місту є: парентеральний (переважно при введенні ін’єкційних наркотиків) — 73,2%, статевий шлях — 47%, від матері до дитини (під час вагітності, пологах, вигодовуванні) — 4,7%
Сільське населення в 61,5% випадків заражалось вірусом імунодефіциту статевими шляхами та 19,2% випадків при вживанні наркотичних речовин.
Незважаючи на достатньо високий рівень розповсюдження ВІЛ-інфекції та постійне виявлення нових випадків ВІЛ-інфікування, серед населення існує помилкове судження: «Проблеми ВІЛ/СНІДу мене жодним чином не стосується».
Але всі ми живемо у суспільстві, невід’ємною реальністю якою стане епідемія ВІЛ-інфекції. Ми не можемо ігнорувати проблему ВІЛ/СНІДу і вважати, що вона нас не торкнеться. Кожен із нас ризикує щодо зараження вірусом імунодефіциту, тому проявіть особисту обачність — пройдіть обстеження на ВІЛ. Дізнатись, чи є ВІЛ в організмі людини, можна лише на основі спеціального аналізу крові — тестування на ВІЛ.
Згідно закону відомості про результати медичного огляду, наявність чи відсутність ВІЛ-інфекції в особи, яка пройшла тестування, є конфіденційними та становлять лікарську таємницю.
У Новоград-Волинському міськрай ТМО створена мережа кабінетів, де можна пройти обстеження на ВІЛ-інфекцію:

  • кабінет анонімного обстеження на ВІЛ-інфекцію, працює на базі кабінету інфекційних захворювань;

  • кабінет анонімного обстеження та лікування хвороб, що передаються статевим шляхом, на базі шкірвендиспансеру;

  • кабінет надання консультацій з питань репродуктивного здоров’я на базі жіночої консультації, де можуть отримати консультацію та пройти обстеження особи, які планують вагітність.


При проходженні обстеження ви можете отримати:

  • інформацію щодо шляхів поширення ВІЛ-інфекції та відповідних ризиків інфікування, пов’язаних з кожним із них;

  • ознайомитися із заходами та засобами зменшення ризику інфікування ВІЛ у майбутньому;

  • оцінити індивідуальний ризик інфікування ВІЛ;

  • отримати довідку з результатом обстеження.


Прохання зацікавлених осіб звертатись за додатковою інформацією в кабінет анонімного обстеження на ВІЛ за тел. 2-07-59
І.ДІДИК, лікар-інфекціоніст