БІЛЯ ЧИЖІВКИ КРАДУТЬ КОРИСНІ КОПАЛИНИ?

БІЛЯ ЧИЖІВКИ КРАДУТЬ КОРИСНІ КОПАЛИНИ?

На цих фото — околиці села Чижівка, одне з улюблених місць грибників. Саме вони й повідомили у редакцію «Звягель-Інформу», що в цій місцині вже тривалий час ведеться доволі масштабний видобуток піску.
Як бачимо, рівчаки вже досягають глибини в кілька метрів. Видно свіжі сліди від ковша екскаватора та коліс вантажівок. Виникло питання: чи санкціоновано черпаються корисні копалини, чи, може, хтось метикуватий без дозволів і ліцензії безкарно наживається на природних багатствах Звягельщини?
Припущення підтвердили в управлінні Держкомзему в Новоград-Волинському районі, куди ми звернулися за коментарем. Державний інспектор сектору з контролю за охороною та використанням державних земель Андрій Паламарчук одразу відповів, що видобуток піску на даних землях проводиться незаконно.
Однак, щоб притягнути винуватців до відповідальності, потрібно застати їх «на гарячому». Лише тоді можна буде скласти протокол. У цьому працівники управління Держкомзему сподіваються на допомогу небайдужих громадян.
— Якщо хтось стане свідком незаконного видобутку піску чи інших корисних копалин, — одразу телефонуйте: 5-25-64. Бажано також записати номерні знаки автотранспорту. Від вашої оперативності залежатиме, чи встигнемо ми вчасно виїхати на місце й перехопити порушників, — закликав громадян до спільної боротьби з несанкціонованою розробкою надр інспектор управління Держкомзему.
…З усього видно, що околиці Чижівського дачного масиву вже давно приваблюють бажаючих заробити на незаконному видобутку піску. Крім свіжих ям, повсюди видніються порослі травою рівчаки — вочевидь, сліди торішнього копання. На їхньому дні застоюється вода, поступово перетворюючи поле і підлісок на болото. Якщо вчасно цей процес не зупинити, то важко навіть уявити, якої шкоди буде завдано навколишньому середовищу.
Олег БРЮХАНОВ
Фото Віктора ТИМОЩУКА