ЩИРИЙ ПАТРІОТИЗМ. НАМ БИ ПОВЧИТИСЯ…

ЩИРИЙ ПАТРІОТИЗМ. НАМ БИ ПОВЧИТИСЯ…

У МІСТІ ТА РАЙОНІ ВІДЗНАЧИЛИ ДЕНЬ ПАРТИЗАНСЬКОЇ СЛАВИ
Відзначили із розмахом — впродовж двох днів, 21 та 22 вересня, тривали вшанування місцевих партизанів. І це невипадково, адже Новоград-Волинщина вважається краєм партизанської слави, практично із початком війни тут почав діяти організований підпільний рух. Підпільники допомагали боротися проти фашистських окупантів, а про те, що ця боротьба була дієвою, свідчить водночас промовистий і прикрий факт: у відповідь на диверсії партизанів німці вщент спалили 15 сіл нашого району, ще чотири — знищили частково. Прагнучи знищити підпільні партизанські організації на території міста, фашисти жорстоко страчували наших земляків у катівнях гестапо, розстрілювали цілі сім’ї підпільників, не шкодуючи ані жінок, ані дітей.


Вистояти у цій жорстокій війні, говорять партизани, їм допоміг патріотизм. Те, з якою любов’ю вони говорять про любов до своєї батьківщини, — промовисте свідчення справжніх почуттів. Вони, зокрема, були висловлені у промові учасниці партизанського руху, колишнього директора Палацу шкільної молоді Зінаїди Шлендер — на зібранні у Сквері Слави.
— Це був дуже складний і важкий час, — розповіла Зінаїда Олександрівна. — Але історію не перепишеш, вона — хороша чи погана — залишається історією. І сьогодні особливо хочеться нагадати: а хіба у партизанські загони йшли за оголошеннями чи закликами? Ні. Вони створювалися за покликом серця, за великим патріотизмом до свого народу, своєї Батьківщини. І це дало можливість людям злитися у єдине ціле, а лише так можна перемагати…
Очільники міста і району, голови ветеранських рад, учасники партизанського руху та громадськість поклали квіти до пам’ятних знаків місцевим підпільникам та юним месникам. Міський голова Микола Боровець наголосив на необхідності пам’ятати та шанувати подвиги партизанів, оточити увагою тих, хто пройшов через воєнні лихоліття:
— На цьому місці у сквері, де ми зараз стоїмо, де стоять спадкоємці перемоги, у роки війни була шибениця — тут страчували наших земляків. Звірства, які чинили фашисти, змусили людей ще більше згуртуватися і постати проти окупантів. Сила духу партизанського руху заслуговує на довге життя у нашій пам’яті, — промова мера була сповнена щирих та вдячних слів на честь партизанів, які долучилися до боротьби за мирне небо.
Привітав присутніх перший заступник голови РДА Сергій Лавренюк, зупинившись на історичних деталях, пов’язаних із партизанською боротьбою на Новоград-Волинщині. Від учнівської молоді міста виступили учениці 7-го класу третьої школи. Саме цей навчальний заклад вже багато років тримає шефство над територією Скверу Слави, проводить тут уроки мужності для учнів. Після мітингу учасники зібрання відвідали історико-краєзнавчий музей у міському Палаці культури. Міська організація ветеранів війни та праці на чолі з Костянтином Маловим провели урочисте засідання клубу «Ветеран», де окремі винуватці свята були відзначені почесними грамотами міської ради та цінними подарунками.
Наступного дня, 22 вересня, з цієї ж нагоди, але вже на імпровізованій лісовій сцені, біля відомого «партизанського» дуба, також відбулися урочистості. Сюди на автобусах привезли колишніх партизанів — для них організували концерт та солдатський обід просто неба. Очільник району Леонід Мартинюк подякував ветеранам за мужність та героїзм, вручив відзнаки та грамоти партизанам, які проживають у районі. Як і завжди, видовищне дійство показали розвідники — тут у лісових хащах, із залученням військової техніки та зброї, військові зімітували звільнення партизанського заручника.
Юлія КЛИМЧУК
Фото автора