ПРОБЛЕМИ «ІНДІАНЦІВ» ШЕРИФА НЕ ХВИЛЮЮТЬ

Зупинка «Смолка», що знаходиться на маршруті слідування дизель-потяга сполученням «Новоград-Волинський – Житомир», схоже, окрім пасажирів, нікому не потрібна. Нагадаємо, що один із жителів міста на сторінках газети «Звягель-Інформ» нещодавно порушив питання щодо можливості перенесення згаданої зупинки у більш прийнятне для пасажирів місце, оскільки туди, де зараз знаходиться зупинка, складно дістатися – дорога в жахливому стані, освітлення немає тощо.
«Укрзалізниця» в особі начальника Коростенської дирекції залізничних перевезень В.В.Яременка на наш запит відповіла, що зупинку перенести неможливо, бо тоді виникне загроза для безпеки руху потягів та пасажирів. Натомість порадили пасажирам звернутися до органів місцевого самоврядування з проханням благоустроїти під’їзні шляхи до зупинки.
Можна не сумніватися, що зупинкою користуються і жителі міста, і району. Тому за коментарями щодо цього питання ми звернулися як до представників міської, так і до очільників районної влади.
Сергій КОЛОТОВ, заступник міського голови, відповів, що зупинка «Смолка» розташована за межами міста Новограда-Волинського. Тому всі питання, що стосуються благоустрою на згаданій території (будівництво чи ремонт дороги, облаштування освітлення), знаходяться у компетенції райдержадміністрації та Суслівської сільської ради (конкретно на землях цієї сільської ради перебуває зупинка та під’їзні шляхи до неї).
Сергій Колотов вказав на ще один важливий аспект — на сьогодні всі податки від діяльності залізничної станції Новоград-Волинський-І надходять до бюджету міста Коростень, адже там розміщена Коростенська дирекція залізничних перевезень, якій підпорядковані новоград-волинські залізничники. А це – близько двох мільйонів гривень щорічно. Якби ці кошти залишалися в місті і районі, то можна було б більше грошей направляти на вирішення проблем з благоустрою, — пояснив заступник міського голови. І також додав, що на сьогодні тривають переговори з керівництвом Коростенської дирекції залізничних перевезень щодо можливості сплати згаданої суми податків за місцем розташування станції, тобто в Новограді-Волинському. За словами Сергія Колотова, є всі підстави для позитивного вирішення цього питання.
Від імені районної влади ситуацію прокоментував заступник голови РДА Василь Степанюк. Василь Іванович, детально оглянувши карту Новоград-Волинського району та проконсультувавшись із сільським головою села Сусли, повідомив, що зупинка «Смолка», хоча й розміщена на землях, підпорядкованих Суслівській сільській раді, перебуває поза межами населеного пункту. Відтак, дорога, що веде до зупинки, не входить у мережу доріг комунальної власності сільської ради. До того ж, ця дорога не включена навіть у мережу доріг загального користування. Тому виділити гроші на її ремонт не можна, бо це буде «нецільовим використання коштів».
Виходить, що вирішувати проблему нікому. Можливо, й не так багато пасажирів користується цією зупинкою, аби переводити проблему у ранг актуальних. Але ж зупинка пасажирського потяга призначена, в першу чергу, для зручності пасажирів. А зручності цієї – немає. Тому й дивно, чому станція знаходиться в стороні від доріг, і чому залізничні чини не подбали про обладнання нормального під’їзду, коли у свій час визначалися з місцем для станції?..

Олег БРЮХАНОВ