ЧУПАКАБРА В ОРЕПАХ?

ЧУПАКАБРА В ОРЕПАХ?

Кілька місяців тому поширилися чутки про існування дивної тварини в Україні і, зокрема, на Львівщині, Одещині та в інших областях. Та, як виявилося згодом, фотографії чупакабри в Україні були знайдені в Інтернеті. Але факт лишається фактом, чупакабра в Україні нагнала страху на мешканців тих районів, де почали знаходити десятки вбитих качок, курей, кролів і собак. Місцева влада відразу переписала все на диких тварин, але чиновники не змогли дати відповідь на деякі запитання: з яких пір собаки навчились відривати металеві скоби від замків, і з яких пір собаки стали випивати кров жертв.
Люди боялися за худобу, курей, гусей. Але, що саме головне, ніхто тої дивної тварини не бачив. Люди тільки констатують факти. Приходять зранку, а кролів вже нема. Нещодавно читав статтю, що чупакабра напала на людину в Черкасах, але ви-явилося, що це дикий кіт.
Однак вперше згадка про чупакабру з’явилася в середині 70-х років у Америці і Пуерто-Ріко. Тоді були різні версії, що таке чупакабра. Зріст її — близько метра, оранжева, тіло без чітких форм, морда тупа, ходить на задніх лапах, має великий слід, довгі пазурі. Висмоктує у тварин (переважно кролів) кров. Повідомлялося навіть, що невідома тварина їла масово худобу. Але фактів її існування так і не знайшли. Вчені говорили тільки, що знайдено сліди невідомої тварини. На двадцять років про неї забули, аж поки в 90-х роках знову не спалахнула нова серія вбивств тварин. Чупакабра вбивала кролів, кіз, курей у Мексиці, Чилі, Перу, Нікарагуа та на сході США.
Відомо, що чупакабри вперше з’явилися весною 1975 року, коли роздертих тварин почали знаходити у Пуерто-Ріко. На шиї залишилися сліди від зубів. Спостереження активізувалися в 1990-х роках, коли апетит чупакабри почав рости. У деяких випадках фермери повідомили, що буквально сотні їх тварин були вбиті невідомим створінням. Зазвичай у мертвих тварин були вигризені внутрішні органи та висмоктана кров. Найчастіше жертвами ставали кози. Тому жителі Пуерто-Ріко прозвали тварину чупакабра — та, що висмоктує козячу кров.
Отака тварина. Може, вона в Америці й була, а от у нас, в Україні, її ніхто не бачив і закликають не вірити в чутки.
А ось минулими вихідними мисливці підстрелили — вперше! — в Орепах Новоград-Волинського району дивну тварину (самця), котра пересувалася полем разом із лисицею. Спочатку подумали, що то так звана чупакабра. Тому незвичайного звіра доставили до міста.
Аби з’ясувати, що то за диво-звір, у якого лисяча голова, а окраска вовка, зустрівся із Станіславом М’ясковським, головою районного Українського товариства мисливців та рибалок, Віктором Зубовським, міжрайонним державним мисливствознавцем та Леонідом Салком, начальником управління ветеринарної медицини — головним інспектором ветеринарної медицини у Новоград-Волинському районі. Вони зазначили, що нічого тут дивного немає. Просто собака схрестилася з вовком і такі тварини сьогодні поширені в Радомишльському, Овруцькому районах, а також у Чорнобильській зоні. Ось і мігрують вони до нас. А що стосовно чупакабри, то все це вигадки.
До речі, в Суховолі є крупна самка, яка (коли приходить час), бігає на злучення до вовка. Подібні випадки, як констатують знавці, траплялися завжди. А чому нині таких гібридів побільшало? Причиною, мабуть, є Чорнобильські простори, є де розгулятися вовкам і здичавілим собакам. Але не чупакабрам, яких вигадали, певно, крадії.
Підготував Микола МАРУСЯК