Голова обласної ради Володимир ФЕДОРЕНКО: «Взяв на олівець Чижівський міст і ганебну «реставрацію» Музею Лесі Українки»

Голова обласної ради Володимир ФЕДОРЕНКО: «Взяв на олівець Чижівський міст і ганебну «реставрацію» Музею Лесі Українки»

У голови Житомирської обласної ради Володимира Федоренка язик не повертається назвати дорогою об’їзну дорогу до Чижівки на час ремонту мосту.
«Долаючи смугу перешкод, яку язик не повертається назвати дорогою, доїхав із Новограда-Волинського до Чижівської громади. Продовжую обіцяні мною візити до громад. Проблеми 2 із 66 сьогодні вже взяв на олівець», — написав голова облради на своїй сторінці у Фейсбуці 12 січня за підсумками робочої поїздки в Новоград і Чижівку.

«Дорога до Чижівки — це жах. Це — не дорога і навіть не напрямок... По-людськи співчуваю місцевій громаді та водіям! На жаль, це — тягар та головний біль громади, адже її бюджету на дорогу не вистачить. Подивимося, що можна зробити.
Показали мені й будівництво мосту. За словами сільського голови Аркадія Ратушнюка, міст мали завершити ще 20 грудня, але підрядник зупинив роботи через погодні умови. Тепер виникає питання: а коли ж міст закінчать? Доручив нашим юристам вивчити документацію і таки встановити дедлайн. Беру ситуацію під особистий контроль!» — дав оцінку Володимир Федоренко.
Перебуваючи в Новограді, він удруге від початку року відвідав Музей Лесі Українки. Під час першого візиту різко розкритикував ремонті роботи, приурочені до ювілейної річниці народження поетеси, назвавши реставрацію музею «ганебною».
Цього разу Володимир Федоренко мав план дій і його прогнози звучать оптимістичніше:
«Сьогодні провели в будівлі виїзне засідання робочої групи з відзначення 150-річчя з дня народження Лесі Українки! Хоча об’єкт мали здати ще 20 грудня, він зовсім не готовий. Ми маємо дуже мало часу, щоб виправити ситуацію. У майбутньому до таких проєктів будемо залучати винятково професійних реставраторів.
А поки вирішили підписати додаткову угоду з підрядником, у якій будуть визначені кінцеві терміни виконання робіт. Саме виконання робіт, а не їх імітації. Нова дата — 5-7 лютого.
Експозицію музею до 150-річчя Лесі Українки створюватиме народний художник Анатолій Гайдамака. За його словами, у меморіальній частині потрібно передати настрій і дух епохи, у якій жила Леся. Відвідувач має перенестися в позаминуле століття, як на машині часу, і побачити велику поетесу не тільки як шкільного класика, а як живу людину зі своїми мріями, історіями й надіями.
Щодо ознайомлення з літературною спадщиною, то є хороший приклад експозиції літературного музею в Одесі.
У день народження Лесі Українки, 25 лютого, проведемо камерний захід, а влітку, після скасування локдауну, організуємо масштабні урочистості за участі великої кількості учасників.
Сподіваюся, що ювілей Лесі підштовхне рух на відновлення нашої культурної спадщини й депутати підтримають комплексну модернізацію й трансформацію музею.
Розвиваємо культурну Житомирщину!».
Володимир Федоренко демонструє відкритість і комунікабельність у соцмережі, реагуючи на зауваження й відповідаючи на запитання, де йому нагадали тривалий і неякісний ремонт вулиці Соборності в Новограді, що проводився, як і ремонт у музеї, за субвенційні кошти. Що робити? «Будемо переробляти та притягувати до кримінальної відповідальності тих, хто таке неподобство робить!» Разом із тим «хто винен» і «кого притягувати» — поки що не конкретизує.
Голова обласної ради зустрівся з міським головою Миколою Боровцем, його заступниками та секретарем міської ради Оксаною Гвозденко.
«Почну з приємного. Міська влада представила концепцію, як в умовах карантинних обмежень провести урочистості до 150-річчя з дня народження Лесі Українки. Це — не просто «місцевий ювілей», це — подія для всієї України і наша можливість показати Новоград-Волинський і Житомирщину великій кількості туристів. Подієвий туризм — надзвичайно популярний у світі. Поетеса сама багато подорожувала за життя, а тепер її батьківщина повинна стати туристичною меккою.
Багата історія, видатні постаті, чудова природа Житомирщини роблять її перлиною Європи.
Але турист не залишиться надовго в умовах обідраних готелів і бідної інфраструктури. Йому має захотітися повернутися, і не раз. Тому ми маємо стимулювати інвесторів: будувати сучасні готелі й тематичні ресторани, облаштовувати визначні пам’ятки й затишні «інстаграмні» місця.
Як і більшість міст, Новоград-Волинський сьогодні живе темою пандемії. Захворюваність на коронавірус зменшується, лікарні мають вільні ліжка й забезпечені киснем.
Житомирські міста загалом швидко включилися в боротьбу з COVID-19, у тому числі, будуючи публічно-приватне партнерство.
Торік фабрика «Леся» пошила захисні костюми з тканини, яку закупили на благодійні кошти підприємців. Таким чином, усі 10 лікарень, які прийняли першу хвилю пацієнтів, були забезпечені захистом для медичних працівників.
Ще однією гарячою темою в місті є підвищення цін на газ та електроенергію. Проблему тарифів не вирішити на місцевому рівні, але ми повинні долучатися до пошуку рішення.
Монополії штовхають ціни вгору, і поки не буде конкуренції, ми будемо заручниками кількох постачальників. Зараз уряд розглядає різні варіанти зниження цін, які є непідйомними для більшості сімей. Народні депутати вже подали законопроєкт про перегляд тарифів. Стежимо за ситуацією.
З іншого боку, ми знову повертаємося до теми доходів наших громадян. Субсидії — це тимчасове рішення, треба підвищувати доходи. Потрібно розвивати економіку, інвестиційні проєкти, створювати індустріальні парки, які працюватимуть на капіталізацію Житомирщини.

Чекаю за завершення Стратегії розвитку Житомирщини до 2035 року — такий документ зараз розробляє Інститут майбутнього.
Стратегія визначить наші сильні сторони та потенціал інвестицій. Ми зможемо представляти бізнесу переваги області й готові рішення, будемо направляти кошти й людські ресурси на створення умов для підприємництва.
Нова економіка Житомирщини — це не тільки нові робочі місця і зростання зарплат, це — й наповнення місцевих бюджетів. Це допоможе нам виконати соціальні програми, підтримати учасників АТО та їх сім’ї, інші вразливі категорії.
У Новограді-Волинському я побачив, що місцева влада розуміє ці завдання і готова співпрацювати. Вдалий початок року, хороший старт для об’єднання громад», — написав за підсумками зустрічі Володимир Федоренко.
Він підкреслив, що цього року має намір об’їхати всі 66 громад Житомирщини, знайомлячись ближче з проблемами та налагоджуючи контакти з новообраними представниками місцевого самоврядування.
Підготував Олег БРЮХАНОВ
Фото з особистої сторінки Володимира Федоренка у Фейсбуці