МИ — РАЗОМ!

МИ — РАЗОМ!

Під таким гаслом ми, юні новоград-волинці, представляли молодь України в рамках культурного і молодіжного обміну, розвитку дружби і партнерства з молоддю братських слов’янських народів країн СНД в Росії.
«Я люблю свою Батьківщину! Я пишаюся тим, що я — українка! Я зроблю все можливе заради майбутнього своєї країни!» — саме такі думки були в моїй голові під час відкриття профільної зміни ОМЦ «Моноліт». Переді мною гордо розлітались прапори трьох країн — Росії, України і Білорусі, хоча за ці проведені дні під лагідним сонцем курської землі, ми не відчули себе громадянами різних країн, ми — слов’яни, ми — брати і сестри єдиної сім’ї великого слов’янського народу.
Команда «Школи лідера» Палацу шкільної молоді у складі 8 дітей, під керівництвом спеціаліста управління освіти і науки Валентини Іванівни Найдкж та керівника «Школи лідера», завідуючої методичним відділом Палацу шкільної молоді Олени Євгенівни Костюк здобули Кубок Дружби під час Міжнародної табірної зміни дружби слов’янських народів «Кринічка-2008», що проходила з 27 червня по 5 липня 2008 року в м.Рогачів (Білорусь). Саме цей факт і став приводом для запрошення делегації нашого міста керівниками міста Курськ з 14 липня по 3 серпня 2008 року на Міжнародну профільну зміну об’єднаного центру «Моноліт», яка в тринадцятий раз збирала молодь Росії, України та Білорусі.
Керівник Курської регіональної молодіжної громадської організації «Моноліт», депутат Курської міської ради Трубніков Олександр Петрович — координатор та організатор міжнародної профільної зміни «Ми — разом!», яка зустрічала на благодатній курській землі найбільш активних та творчих представників лідерів дитячих і молодіжних організацій братніх народів. Цей захід став яскравим підтвердженням слов’янського єднання, реальних можливостей співробітництва великих слов’янських держав у питаннях молодіжної політики і культури.
ОМЦ «Моноліт» — це не тільки організація літнього відпочинку творчої ініціативної молоді, це — живий організм, який постійно перебуває у пошуку нового, впровадження громадсько активних ідей, інноваційних пропозицій через величезну мережу молодіжних клубів Російської Федерації, Білорусі та України, основою діяльності яких є реалізація молодіжної політики держав шляхом залучення молоді шкільного віку та студентства до активного громадського життя країни. Понад 5 років ОМЦ «Моноліт» співпрацює з Білоруським Республіканським союзом молоді. Декілька років поспіль учасниками профільної зміни табору «Моноліт» були делегації міст Чернігова та Феодосії з України.
Новим відкриттям 2008 року стала делегація м.Новоград-Волинський, молодіжний клуб «Звягель» на чолі зі спеціалістом управління освіти і науки Новоград-Волинської міської ради Найдюк Валентиною Іванівною, до складу якого ввійшли 10 найкращих та найактивніших членів «Школи лідера», органів шкільного самоврядування.
Особливі слова подяки команда висловлює заступнику міського голови Сергію Юрійовичу Колотову та Павлу Вікторовичу Рихальському — генеральному директору ТОВ «Трансметалпродукт» міста Новограда-Волинського за інформаційну та спонсорську підтримку, сприяння в організації поїздки, придбанні сувенірів, подарунків, фінансовому забезпеченню проїзду делегації в місто Курськ: та у зворотньому напрямку. Глибоко переконана у подальшій співпраці з молодим енергійним керівником ТОВ «Трансметалпродукт», який не стоїть осторонь проблем звягельської громади, зокрема розв’язанню проблем молоді.
Багато дипломів, подяк та гран-прі у конкурсі «Танцююче місто» — далеко не весь перелік здобутків юних активістів. Звягельчани проявили себе, як найоригінальніша команда зміни, що брала активну участь у всіх конкурсах та змаганнях. Та головним здобутком команди стали не дипломи та призи, головне те, що діти отримали корисні навички та знання з питань організації різноманітних заходів, розвивали свої лідерські здібності, адже основним завданням профільної зміни було не організація відпочинку молоді, а навчання лідерству, організаційних здібностей, створення єдиної команди. Тому кожного дня ми відвідували ліцеї, заняття, тренінги, музичні години, психологічні ігри тощо. Кожен день мав свою тематичну назву — це і день Сімейної лірики, день Пам’яті, день Ретро, День Олімпійських ігор, Три сестри — Росія, Україна, Білорусь, день російських традицій та ін.
Під час 21 дня перебування в ОЦ «Моноліт» ми мали змогу розповісти всім учасникам табірної зміни про наше древнє місто Звягель, продемонструвати всім відомий український танець «Гопак», заспівати українську пісню та навчити всіх українських забав та ігор, долучитись до історії України. А керівник нашої делегації Валентина Найдюк побувала на багатьох офіційних прийомах та зустрічах в адміністрації міста Курська, на 80-річчі утворення Кореневського району Курської області, де представляла не тільки нашу новоград-волинську громаду, а всю Україну.
Капітан команди — Олександр Широкопояс, учень 11 класу ЗНВО, став членом ради Довіри, проявив себе як один з найкращих капітанів команди, тричі визначався лідером під час рейтингу. Турботливим господарем став Олександр Сільвертюк, учень 9 класу ЗОШ№3, ввійшовши до складу ради Господарства, щоденно дбаючи про порядок та затишок у таборі. Найкращою та найсильнішою спортсменкою серед всіх стала Катерина Титаренко, учениця 8 класу ЗОШ№5, виборовши дипломи першості під час Олімпійських ігор. Завжди у творчості, з патріотизмом у душі — юний талант Едгар Чайковський, учень 10 класу ЗНВО. Переможцями та активними учасниками всіх заходів стали інші члени команди, це — завжди впевнений Олексій Гончарук, учень 11 класу ЗНВО, завзятий Датчук Денис, учень 9 класу ЗОШ №6 оригінальна та завжди весела Даша Михальчук, учениця 9 класу ЗОШ №9, яка, до речі стала лауреатом конкурсу «Лейся песня», та студенти ВНЗ Тетяна Борщ та Дмитро Широкопояс. Щодо мене, то курчанам назавжди запам’ятається ім’я Олени Добровольчої, як скандальної журналістки та творчої особистості.
Маса вражень, багато друзів, нові знання, досвід та напрацювання — ось із чим поверталися наші засмаглі від курського сонця звягельчани. Так хотілося б, щоб цей творчий запал не стих, а навпаки — розгорівся на міському рівні, охопивши всю молодь міста, об’єднуючи лідерів молодіжного руху. Впевнена, що ідея відродження духовності слов’янських народів, дружби між молодими поколіннями країн слов’янської співдружності об’єднає прогресивну молодь міста Новограда-Волинського, зміцнить єднання підростаючого покоління заради щасливого майбутнього.
Олена ДОБРОВОЛЬНА, учасник делегації, член «Школи лідера» Палацу шкільної молоді
Валентина НАЙДЮК, спеціаліст управління освіти і науки Новоград-Волинської міської ради