РОЗПОЧАЛИСЯ ЗМАГАННЯ ЗА КРІСЛО МЕРА

РОЗПОЧАЛИСЯ ЗМАГАННЯ ЗА КРІСЛО МЕРА

Минулого понеділка, 15 вересня, у міському Палаці культури відбулися збори з розгляду діяльності міського голови. Ініціатори цього зібрання оголосили, що це є початком міського референдуму з винесення недовіри меру. Оскільки самому М.П.Боровцю для відповіді на кількагодинні емоційні, часто — безпідставні звинувачення — було надано всього лише 5 хвилин і, зрозуміло, що за цей час неможливо було відповісти, то наступного дня Микола Петрович провів прес-конференцію, де прокоментував ті події та відповів на запитання представників регіональних ЗМІ.
Того ж дня мер зустрівся також і з депутатами міської ради, а в четвер, 18 вересня, провів зустріч з представниками ініціативної групи у присутності депутатів міської ради та журналістів.
— З самого початку хочу висловити своє бачення тих подій. Маю на увазі не лише зібрання, а й події, що відбувалися на сміттєзвалищі, намагання захопити наш комунальний ринок. Все це свідчить про те, що в місті є певне коло людей, які прагнуть будь-яким чином захопити в свої руки владу, переслідуючи при цьому інтереси певних фінансових груп. Прагнуть підірвати авторитет діючої влади. Я не маю на увазі лише себе, як міського голову, а й весь депутатський корпус, адже жодного рішення я не приймав одноосібно — всі їх затверджували депутати міської ради.
Я побачив у залі, куди мене особисто і не запрошували, хоча дали заяву у ЗМІ, що будуть розглядати мою діяльність, керівники деяких приватних підприємств звезли своїх працівників, наповнили ними залу і таким чином намагались зініціювати питання про референдум. Мене там навіть ніхто не слухав, хоча я чітко можу відповісти на всі поставлені питання. Я готовий запросити і неодноразово запрошував усіх цих людей сісти за круглий стіл і вирішити, обговорити всі питання та проблеми. Вони ж, не прийшовши ні разу на жодне з таких засідань, хочуть кинути місто у хаос, нагнітають і породжують у місті нестабільність.
Хто, власне, ці люди, і що вони зробили для міста, аби тепер засуджувати мене і весь наш депутатський корпус? Адже Новоград-Волинський посів перше місце в Україні з соціально-економічного розвитку та є одним з кращих із благоустрою серед міст такого рівня. Тому я хочу, щоб вся громада міста також дала правильну оцінку нашій роботі.
— Чи сприймаєте ви особисто цих людей, як опозицію до міської влади?
— Питання опозиції — це нормальне явище, коли опозиція конструктивна і досліджує всі ці процеси — дійсно вникає у суть всіх питань та проблем. Однак, якщо вносити у життєдіяльність міста хаос, і якби ми так працювали, як зараз працює Верховна Рада, то нас усіх у цьому місті досі, вибачте, кури загребли б. Тому для мене це не опозиція, а знову ж, підкреслю, переслідування власних інтересів певного кола людей та фінансових груп, захоплення влади шляхом рейдерства. І це не може не турбувати серйозно всю громадськість Новограда-Волинського.
Лариса ГЕМБАРСЬКА

Після прес-конференції міський голова зустрівся також з депутатами міської ради, щоб обговорити ситуацію, М.П.Боровець заявив, що у всіх тих подіях, що відбувалися, вбачає рейдерство і захват влади. Усвідомлюючи всю відповідальність і значимість своєї посади, міський голова переконаний, що у залі прозвучало звинувачення не лише на його адресу, а й всієї міської ради, оскільки всі рішення приймалися і затверджувалися спільно з депутатами міської ради. І за те, що нині розвертається на теренах Новограда-Волинського, стає боляче за все місто і за всю міську громаду. Мер також запевнив, що у своїй роботі ні на грам не відійшов проти свого власного сумління та інтересів людей і планує публічно зустрітися з «ініціативною групою», у присутності депутатів та журналістів, щоб розглянути всі питання та обвинувачення по пунктах.
На зустрічі свою думку з приводу всіх цих подій висловили і депутати міської ради:

Василь Борис, фракція «Народної Партії»:
— На жаль, я був присутній на тих зборах, де брутально ображали не лише міського голову, а й весь депутатський склад. Вважаю, що всі ці обвинувачення безпідставні і не толерантні.
Світлана Крутякова, фракція КПУ:
— Я переконана, що все це відбувається не заради якихось принципів чи ідей, а просто для того, щоб певні фінансові групи у місті змогли переділити і перепродати землю, адже вона з кожним роком і з кожним днем все більше в ціні.
Тетяна Соколюк, фракція «Наша Україна»:
— Особисто я вважаю, що ніяких причин немає для того, аби взагалі проводити референдум. Адже на нього підуть кошти з міського бюджету, яких і так дуже недостатньо. Чесно кажучи, не розумію всіх цих обвинувачень, адже рішення не лише приймалися на сесіях, а й попередньо обговорювалися на комісіях, координаційних радах. У цих обговореннях кожен міг взяти участь. То чому лише тепер з’явилися незадоволені.
Василь Матвійчук, Соціалістична партія:
— Як на мене, то все це планувалося заздалегідь, і вже давно можна було спостерігати за тим, що йде підготовка певних акцій, які просто були сплановані. Переконаний, що їх спеціально фінансують і підтримують певні кола громадян.
Олег Журбенко, голова фракції «Партії регіонів»:
— Все, що нині відбувається, — це далекоглядні особисті фінансові інтереси, за якими ті, хто хоче забрати владу і землю в місті. До мене також зверталися окремі політичні сили, але я сказав прямо, коли з’явиться претендент на посаду мера кращий за Боровця, то таку кандидатуру можна було б і розглянути. Але нині поки що такого не бачу. Мером разом з депутатами зроблено багато, однак мало про це було розказано в засобах масової інформації. Тож ми, депутати, самі винні у тому, що, по суті, не можемо захистити свою честь і гідність. Саме над цим потрібно працювати, щоб довести тим людям, які виступають за референдум, що за ці три роки нашим депутатським складом разом з міським головою було зроблено для міста багато. Ну, а якщо навіть справа дійде до референдуму, то переконаний, що лише витратяться гроші з міського бюджету. А результат перевиборів буде той же — оберуть Боровця.
Леонід Савченко, депутат фракції «Наша Україна»:
— Ми дозволяємо судити себе тим, хто сам нічого не зробив для свого міста. То про що взагалі можна говорити з такими людьми, якщо вони навіть не орієнтуються у всіх тих процесах, що відбуваються на теренах Новограда-Волинського?
Віктор Довгалюк, фракція БЮТ:
— Мабуть, хтось позаздрив на те, що досі наше місто було нормальне і благополучне: всі політичні партії мирно співіснували між собою, завжди толерантно спілкувалися депутати — представники різних політичних сил. Як на мене, то цю стабільність і виваженість потрібно зберегти, інакше може постраждати вся міська громада.
Сергій Канюка, фракція «Народної Партії»:
— Я згоден з думкою В.М.Бориса з приводу того, що на зборах не толерантно віднеслися до міського голови, перетворили їх просто на балаган. А якщо говорити відверто, то міському голові варто було б прислухатися не тільки до власної думки, а й до думок тих людей, які його оточують, які працюють у його команді. Адже тільки спільними зусиллями можна приймати єдиноправильне рішення.
Наступного дня міський голова запросив на зустріч ініціативну групу, депутатів міської ради, представників громадських організацій та журналістів, аби відкрито обговорити ситуацію і дати принципову відповідь по всіх дванадцяти зазначених у листівці звинуваченнях. Однак, на початку зустрічі, ініціативна група, до якої переважно входили представники партії «Свобода», офіційно оголосила про те, що ніяких переговорів з міською владою вести не буде, оскільки вони недоцільні. Далі всі ці люди демонстративно вийшли із залу, хоча міський голова попросив хоча б вислухати його відповіді і обговорити ситуацію відкрито. На жаль, так не сталося.
Така акція обурила всіх присутніх, адже це є вияв неповаги не лише до мера, а й до найактивніших представників громадськості, які зібралися у тому залі. Все ж таки М.П.Боровець, взявши до рук листівку «опозиції», детально і виважено дав пояснення по кожному пункту, що переконало присутніх у безпідставності цих звинувачень.
Також цими днями до нашої редакції звернулося чимало людей, які попросили висвітлити на сторінках газети власне бачення тих подій, що розвиваються навколо ймовірного референдуму.
Сергій Колотов, заступник міського голови:
— У зв’язку з відомими подіями, певне коло осіб спробувало зініціювати проведення у місті референдуму щодо висловлення недовіри міського голови і проведення позачергових виборів. У розрізі цього на одній із зустрічей серед можливих кандидатів на посаду мера на позачергових виборах, крім інших, прозвучало і моє прізвище, що, чесно кажучи, виявилося для мене несподіванкою і неприємно вразило. Чи, швидше, шокувало.
Тому хочу офіційно заявити, що переговорів на цю тему зі мною ніхто не вів, жодних консультацій я ні з ким не проводив, і вважаю, щонайменше, не коректним використання мого прізвища без моєї згоди.
Хочу зазначити, що за даних умов, на мою думку, перевибори взагалі неможливі, адже вони, згідно Закону України, мають відбутися щонайменше за два роки до планових, до яких, як відомо, зосталося півтора року. Тож, навіть якщо припустити, що референдум відбудеться і припустити, що міському голові висловлять недовіру (в чому я маю великий сумнів), то його обов’язки надалі виконуватиме секретар міської ради. То про які кандидатури на посаду мера взагалі можна говорити.
Галина Степанюк, пенсіонерка:
— Все, що відбувалося в залі, мене обурило і здивувало. По-перше, я помітила серед учасників зборів багатьох жителів села, де знаходиться моя батьківська хата і куди я часто їжджу. Багато молодих хлопців були напідпитку і поводилися неадекватно. По-друге, хоч би дали слово міському голові, який мав право відповісти на все, що до нього говорилося. Однак у іронічній формі йому виділили лише п’ять-сім хвилин. Навіщо ж так знущатися з людини? Якщо ці люди вважають себе опозицією, то до цього їм ще рости і рости.
Любов Возняк, приватний підприємець:
— На жаль, особисто мені не доводилося бути присутньою на цих зборах, а лише по телебаченню бачила, як виступав пан Остапчук за недовіру М.П.Боровцю. Він же навіть не став вислуховувати мера, чим показав власну безкультурність. До речі, ці люди вже не вперше рвуться до влади. Хай би краще сказали, що вони зробили для міста і для міської громади. Особисто зверталася до нього за допомогою, але отримала відмову. Тому вважаю, що поки ще нам немає ким замінити Боровця, та й немає такої потреби.
Лариса ГЕМБАРСЬКА, депутат міської ради