ВІДСУТНІСТЬ КАНАЛІЗАЦІЇ «СПЛИВЛА» НА ПОВЕРХНЮ

ВІДСУТНІСТЬ КАНАЛІЗАЦІЇ «СПЛИВЛА» НА ПОВЕРХНЮ

На розі вулиць Звягельської та Спортивної, що на «Смолківському» масиві, в районі новобудов, постійно стоять величезні смердючі калюжі. Там навіть дитина ненароком втопитися може. Про таке, зателефонувавши до редакції, повідомила жінка, жителька згаданого району. Виїхавши на місце, ми переконалися, що, хоча й із деяким перебільшенням, але інформацію нам повідомили правдиву. З одного боку — головна вулиця мікрорайону, житлові будинки, продуктові магазини, а по сусідству — плавають фекалії. Ось такі наслідки відсутності каналізації, а в даному конкретному випадку — пошкодження вигрібної ями, куди збираються відходи з восьмиквартирного житлового будинку по вулиці Спортивній, 2…
Жителі будинку, з якими вдалося поспілкуватися, неохоче розповідали про ситуацію, журналістів бачити були не раді. Проте один чоловік пояснив, що, коли вели газ, зачепили вигрібну яму, в яку тепер потрапляють грунтові води, і викачувати її доводиться доволі часто. Але й це — не допомагає.
Більше того, рівень стояння грунтових вод у мікрорайоні такий, що вода затопила підвали під’їздів. У цьому ми змогли переконатися — дійсно, останні східці, що ведуть до підвалу, зникають під водою. «Десь сантиметрів 40-50 води», — зауважив чоловік.
Квартири — приватизовані. Тож, вочевидь, долати проблеми жителям слід самотужки. Чи збираються вони цим займатися, — з’ясувати не вдалося. Оскільки на подальше спілкування ті, хто нам трапився, були не налаштовані…
— Згідно з новими Державними правилами планування та забудови населених пунктів, датованими 1996 роком, каналізування шляхом будівництва вигрібних ям заборонено взагалі, — коментує ситуацію заступник головного державного санітарного лікаря району Василь БУДНИК. Втім, для «Смолківського» масиву все ж є деякий виняток.
Масове будівництво житлових будинків у цьому мікрорайоні розпочалося ще в 1991 році, — розповідає передісторію Василь Степанович. Тоді санепідемслужба району дала погодження на централізоване водопостачання і водовідведення. У зв’язку з тим, що не було достатньо коштів на реалізацію такого масштабного проекту, на звернення тодішньої міської влади обласна СЕС погодила тимчасове каналізування мікрорайону водонепроникними вигребами (санітарні правила, що діяли в той час, це дозволяли).
Як стверджує народна мудрість: немає нічого більш постійного, ніж тимчасовий паркан… Ось так і тут. Минуло вже 20 років, мікрорайон розбудувався, а проблема нікуди не зникла. Більше того, вона не просто ховається в землі, а, як у даній ситуації, спливає на поверхню.
Жителі мікрорайонів, де не прокладена централізована каналізація, фактично не мають вибору. Вигрібні ями санітарними правилами заборонені, але жити ж якось треба.
— Жодна вигрібна яма, якою б вона не була, не забезпечує стовідсоткової водонепроникності. А це значить, що відходи таки просочуються в землю, можуть потрапити і до джерел води. Мінімальна відстань від джерела забруднення до криниці має бути щонайменше двадцять метрів, — пояснює Будник. — Однак в умовах щільної міської забудови, навіть якщо господар у себе на подвір’ї витримає таку дистанцію, то навряд чи вдасться так само «відсунутися» від сусідської вигрібної ями. Саме тому генеральним планом забудови міста передбачено тільки централізоване водопостачання і водовідведення.
«Смолківський» район — не поодинокий у такій проблемі. Не мають можливості підключитися до централізованого водовідведення більшість індивідуальних житлових будинків у «Морському», на «Лубчиці», за об’їзною, на нещодавно розпайованій землі за «Болгарбудом», на «Дружбі».
Перший заступник міського голови Микола УСЕНКО завірив, що вже замовлено проектно-кошторисну документацію на каналізування всього «Смолківського» масиву — аж до вулиці Гранітної.
«Поступово це питання буде вирішуватися. Будуть створені кооперативи на зразок тих, що й при газифікації, візьме участь у співфінансуванні робіт і міська влада. По всіх головних вулицях буде прокладено колектор», — запевнив Усенко. На запитання, в які терміни це все планується зробити, прозвучала доволі оптимістична, як для такого проекту, відповідь: «Протягом каденції нинішньої влади».
«Нашому б теляті та вовка з’їсти», — піддаючи сумніву такі прогнози, демонструє офіційного листа за підписом попереднього міського голови Миколи Боровця заступник головного державного санітарного лікаря району Василь Будник. Лист датований ще 2008 роком. У ньому, зокрема, йдеться, що каналізування «Морського» та приватного сектору за «Болгарбудом» розпочнеться у другому кварталі 2008 року, проектні роботи щодо «Дружби» — у другому півріччі того ж року, будівництво колектора — у 2009 році. На «Лубчиці» — проектом мали зайнятися у 2009-му, а проведенням каналізації — у 2010-му. На жаль, наміри, озвучені в листі, так і залишилися на папері. Як воно буде при новій владі — покаже час.
Олег БРЮХАНОВ
Фото Віктора ТИМОЩУКА