«ЧОРТОВЕ КОЛЕСО» ЗАГРОЖУВАВ ЗВАЛИТИ СИЛЬНИЙ ВІТЕР

«ЧОРТОВЕ КОЛЕСО» ЗАГРОЖУВАВ ЗВАЛИТИ СИЛЬНИЙ ВІТЕР

Колесо огляду таки демонтують. Про це газеті повідомив перший заступник міського голови Микола УСЕНКО. Негода, що вирувала у Новограді наприкінці минулого тижня, знову нагадала владі, що не варто відкладати цю справу під сукно. Пориви вітру обірвали троси, якими було закріплено металевого велетня, і працівникам МНС довелося в екстреному порядку вживати заходів, аби його знову зафіксувати.
Втім, і до цього часу питання «чортового колеса» перебувало у влади «на олівці». Ще — у попередньої. У №15 від 9 квітня 2010 року наша газета писала, посилаючись на інформацію з відділу культури, що є рішення міської ради про відчуження цього атракціону, тобто — про його продаж. Вочевидь, покупців не знайшлося.
— Ще у 2007 році Державною інспекцією з технічного нагляду було складено акт про те, що наше колесо огляду, розташоване в Центральному парку культури і відпочинку, потребує негайного капітального ремонту, у зв’язку зі зношеністю основних механізмів та металевих конструкцій, — розповідає Микола Усенко. — Згідно з експертними висновками, капітальний ремонт атракціону в тодішніх цінах обійшовся б щонайменше у 120 тисяч гривень. На сьогодні, коли минуло вже чотири роки і механізми ще більше вийшли з ладу, цю суму можна збільшувати щонайменше вдвічі.
— Відсутність коштів на проведення капітального ремонту практично не залишає нам вибору. Тільки — демонтаж, — констатує перший заступник міського голови. — У плані приватизації комунального майна на 2011 рік передбачено проведення аукціону на здобуття права на демонтаж і подальший продаж (чи інші дії) щодо конструкцій колеса огляду. Про це було оголошено у місцевій пресі, однак досі не затверджена експертна оцінка щодо вартості об’єкту. Очікується, що це відбудеться вже на найближчій сесії міської ради, наприкінці квітня.
Як зізнаються у владі, наразі поки що ніхто не ­висловив бажання взятися за цю справу. Очевидно, що це повинна бути організація, яка має у своєму розпорядженні спеціальну техніку, адже конструкції колеса — масивні, відтак, — небезпечні. В разі відсутності варіантів демонтажем аварійного атракціону займеться міське комунальне підприємство.
…Автор цих рядків не раз ставав свідком, як дітвора залазить в оглядові люльки, розгойдує їх. Під впливом вітру колесо починає обертатися, і люльки піднімаюся на значну висоту. Словом, не замислюючись про можливі наслідки, хлопчаки наражають себе на небезпеку. Зокрема, й такі факти, і згаданий випадок, що стався під час негоди, спонукають міську владу до більш рішучих дій.
Тим часом, як стало відомо кореспонденту «ЗІ», старт сезону для решти атракціонів, розташованих у Парку відпочинку, намічено на 1 травня. Як повідомив орендар Анатолій Кудрявцев, до кінця квітня він розраховує отримати відповідні погодження від дозвільних інстанцій. Підвищення вартості квитків поки що не планується, оскільки й при таких цінах бажаючих розважитися — обмаль.
Постійне зростання складових собівартості такої послуги ставить під питання подальшу долю стареньких, але таких звичних для новоград-волинців каруселей. Наприкінці літа в нинішнього орендаря атракціонів закінчується термін дії договору оренди. Під чиїм крилом тоді опиниться джерело дитячих розваг, — поки що невідомо, адже Анатолій Кудрявцев, за його словами, ще не визначився, чи клопотатиме перед владою про продовження договору.
Олег БРЮХАНОВ
Фото Віктора ТИМОЩУКА