НА ФЕРМАХ НЕ ВИСТАЧАЄ РОБОЧОЇ СИЛИ

НА ФЕРМАХ НЕ ВИСТАЧАЄ РОБОЧОЇ СИЛИ

Робота в сільському господарстві завжди була і є однією з найтяжчих і при тому — найменш оплачуваних. Тож і не дивно, що нині в сільськогосподарських підприємствах дуже відчутна нестача робочої сили.
Торкнулася ця тенденція і галузі тваринництва.
Саме про найбільш актуальні питання галузі тваринництва та про те, що аграрії сіють цього року на полях Звягельщини, — наша наступна розмова з начальником управління агропромислового комплексу РДА, кандидатом сільськогосподарських наук Р.М.КИРИЛЮКОМ:

— Руслане Миколайовичу, як виглядає галузь тваринництва нашого району у показниках — вони зросли чи, навпаки, скоротились?
— На даний час сільгосппідприємствами ­району утримується 8396 голів великої рогатої худоби, в тому числі — 3206 корів, 1545 голів свиней та 182,7 тис. голів птиці.
На початок року чисельність поголів’я великої рогатої худоби зросла на 439 голів (5,5%), поголів’я корів зросло на 83 голови (2,7%). Поряд із тим, поголів’я свиней скоротилось на 25 голів (1%).
До відповідного періоду минулого року поголів’я великої рогатої худоби скоротилось на 336 голів (4,0%), в тому числі корів — на 11 голів (0,3%), свиней зменшилось на 174 голови (16%), поголів’я птиці збільшилось на 5,5 тис. голів (3%).
З початку року збільшено чисельність поголів’я великої рогатої худоби у ЗВК с.Івашківка — на 108 голів; ПОСП «Перемога» — 93; ПП «Поляна» — 37; СТОВ ім.Б.Хмельницького — 35; СТОВ «Злагода» — 24 голови.
Дещо стабілізовано ситуацію з чисельністю поголів’я великої рогатої худоби, в тому числі корів у сільгосппідприємствах:
П/ПО/СП «Світоч», с.Великий Молодьків; ПП «Оранта», с.Коритища; СТОВ «Оберіг», с.Броники; СТОВ «Птахівник», с.Токарів; ТОВ «Терези-5», с.Гірки.
Надто проблемним госпо­дарством в організації проведення минулої зимівлі ви­явилось ПП «Едельвейс-2008», що в Колодянці, де протягом зимівлі з приміщення, в якому утримується худоба, не видаляється гній, тварини перебувають на голодній «дієті», вкрай виснажені, є значні втрати. За минулий місяць — 18 гол., а за рік — 181 голова.
Значний внесок у збільшення чисельності поголів’я в районі в кількості 604 гол. ВРХ в т.ч. 235 високоселекційного поголів’я корів зроблено Приватним підприємством «Галекс-Агро».
Не втішають показники щодо чисельності поголів’я ВРХ в порівнянні з відповідним періодом минулого року в агроформуваннях: ПСП «Граніт», с.Токарів — зменшено на 330 голів; ПП «Едельвейс-2008», с.Колодянка — на 277 голів; ПП «Оранта» — на 170 голів.
Через наявність дефіциту робочої сили, зокрема телятниць, у деяких господарствах (зокрема, ПП «Поляна» та СТОВ «Оберіг») практично весь новонароджений молодняк ВРХ збувається на ринку без будь-якого дорощування, чим завдаються втрати в ­обсягах вирощування м’ясних ресурсів, а, як наслідок, немає накопичення обігових коштів, зводиться нанівець селекція і відтворення стада. Адже самою природою доведено, що теля народжується для того, щоб на ньому наростити щонайменше 4 ц живої ваги, а не шукати душогуба, який заб’є його у 20-денному віці, попри будь-які закони економіки.
Не менше проблем у питаннях кадрового забезпечення і в решти господарств, проте у ПСП «Граніт», ПП «Оранта», ПОСП «Перемога», практично весь життєздатний молодняк традиційно залишається для подальшого вирощування і відновлення стада.
— Наскільки вигідним є молоко для товаровиробника і по якій ціні його нині закуповують?
— Обсяги валового виробництва молока за січень поточного року становлять 1815 тонн. Це більше до відповідного періоду минулого року на 277 тонн (18%).
У сільгосппідприємствах ПП «Галекс-Агро», ПП «Оранта», П/ПО/СП «Золота нива», СТОВ ім. Богдана Хмельницького, СТОВ «Злагода» обсяги валового виробництва молока збільшено на 10-35%.
Проте, як не прикро, але зменшили виробництво молока наші флагмани: ПОСП «Перемога» — на 59,6 тонн (18%); ПП «Поляна» — 16,9; Стов «Оберіг» — 13,2 тонни.
А у ПП «Едельвейс-2008» — у нинішньому році не вироблено жодного кілограма молока, що збільшило мінус по району на 69,7 тонни. Ще таких 1-2 «горе-інвестори» в район — і від галузі не лишиться й сліду.
На сьогодні середньозважена закупівельна ціна молока по сільськогосподарських підприємствах району складає 3,01 грн./кг, і величина її перебуває у прямій залежності від величини обсягів реалізації молочної сировини. Найвищою вона є в ПП «Галекс-Агро» — 3,40 та ПСП «Граніт» — 3,30 грн./кг, найнижча в ПОСП «Колос», П/ПО/СП «Світоч», ТОВ «Терези-5» — 2,50 грн./кг.
— Які завдання стоять ­перед тваринниками нині?
— Найактуальнішим є питання опрацювання плану зеленого конвейєра на літньо-пасовищний період утримання худоби та закладання фундаменту на успішне проведення наступної зимівлі тваринництва.
Для цього слід чітко продумати план своєчасного посіву кормових культур, зокрема бобово-злакових трав, кукурудзи на силос, підживлення існуючих лук і пасовищ — майбутніх сінокосів, детально обміркувати технологію і терміни скошування трав, що за досвідом цивілізованих країн Європи не повинні бути пізнішими за 20-25 травня, адже традиційно після цієї пори починаються затяжні дощі, і за «нашою традицією» те, що виросло, «успішно» почорніє і зогниє. Тому слід детально продумати технологію заготівлі доброякісного сіна, сінажу, раннього силосу, ретельно підготувати для цього відповідний набір техніки, силосно-сінажні споруди, сіносховища.
— Руслане Миколайовичу, які культури цього року сіють на полях Звягельщини аграрії, і на якому етапі нині знаходиться посівна кампанія?
— Триває посів ярих культур, майже завершений посів ярих зернових на зерно, яких посіяно 12100 гектарів, це — 84% із 13500 тисяч. Тобто, план сільськогосподарськими підприємствами виконано. Хочеться відмітити ряд підприємств, у яких найбільші площі ярих ранніх зернових, — це ПСП «Граніт», с.Токарів, де 970 гектарів засіяно, «Птахівник» — 1710 гектарів зернових, «Галекс-Агро», с.Стриєва — 1362 гектарів. Досить непогані показники має СТОВ «Оберіг», с.Броники, де засіяно 500 гектарів ранніх ярих зернових — 100%.
Поряд із цим продовжуються роботи з посіву кукурудзи на зерно, сої, кукурудзи на силос та однорічних трав. Всього посіяно по району ярих культур 22000 — 88%, і знову ж таки відмічаємо великі площі посіву кукурудзи на зерно — по СТОВ «Птахівник» — 2000 гектарів, ПСП «Граніт» — 500 гектарів та «Галекс-Агро» — 260 гектарів.
Кілька років тому неможливо було б і подумати, що наші підприємства сіятимуть кукурудзу на зерно, але помінявся клімат нашого регіону і у зв’язку з цим степові культури добре, комфортно себе почувають на Поліссі.
3500 гектарів — план посіву сої, з них уже посіяно 3000. Найбільші площі посіву маємо у господарстві «Фаворит Агро», потім у СТОВ «Птахівник» і знову ж таки у ряді сільськогосподарських підприємств, які не займалися цією культурою. Це і СТОВ «Агросоюз», с.Орепи, ПСП «Граніт», с.Токарів.
— На Поліссі завжди садили багато картоплі. Однак більшість сільськогосподарських підприємств нині не займаються цією культурою. Лише одне підприємство у нас спеціалізується саме на картоплі — скільки всього площ виділено під цю культуру?
— Цього року планується виділити під картоплю 500 га, вже посаджено 400 га. Це переважно у ПП «Аделаїда», с.Тупальці, де мені вдалося нещодавно побувати і побачити високу організацію праці на даному підприємстві. За добу там садиться 48-50 гектарів картоплі трьома картоплесаджалками, використовуються нові сорти, завезені з Німеччини та Голландії, впроваджуються новітні технології посадки еліти на насіння для інших регіонів як Житомирської області, так і України. Хочу сказати про те, що 27-28 липня на базі даного підприємства буде проведена всеукраїнська нарада з випробування і вирощування еліти різних сортів картоплі.
— Чи отримають цього року підтримку від держави льонарі?
— У нас є одне підприємство, яке вирощує льон — це «Агросоюз». Цього року там посіяно 402 гектари льону. Хочу сказати, що, згідно з обласною програмою, державою компенсуватиметься по 2000 гривень за гектар посіяного льону.
— А як щодо посіву цукрових буряків — чи ризикнуть цього року аграрії займатися вирощуванням солодки з коренів?
— Ні, у нас призупинено посів цукрових буряків сільсько­господарськими під­приєм­ствами. Тому що заводи, які знаходяться найближче до нас, — Шепетівський та с.Бабино — відмовилися приймати продукцію від юридичних осіб нашого району, а забирають буряк тільки від фізичних осіб. Нашим сільгосппідприємствам недоцільно возити до Ан­дру­шівського району, де найближчий завод знаходиться на відстані 160 кілометрів від Новограда-Волинського. Бо, якщо везти потрібно далі, як за 60 кілометрів, то завод отримує збитки щодо переробки даної цукросировини.
— Чи сприяла погода цього року весняній посівній?
— В цілому посівна кампанія пройшла благополучно, допомогли помірні весняні дощі, що пройшли на території району 1, 2, 3 травня. Вони дали ріст сходам, ріст травостою, а також поправили становище на посівах озимини. З озиминою проводиться відповідна робота щодо подальшого догляду, а це — обробіток гербіцидами та фунгіцидами. Слід наголосити на тому, що озимі культури потребують догляду, тому що ряд сільськогосподарських підприємств району заключили договори з аграрним фондом на продовольчі культури, під це отримали гроші і необхідно буде протягом серпня-вересня розрахуватися за аванс, а саме — продовольчими культурами. Це — зерном пшениці 1-2-3 класу і продовольчим житом. Ряд господарств обробило великі площі зернових, і далі ця робота продовжується.
З пізніх культур прогнозується збільшення посіву гречки у півтора рази, а також збільшення посіву проса. Ці культури є продовольчими і завжди будуть витребувані для реалізації.
Розмовляла Лариса ГЕМБАРСЬКА