ПІЛЬГОВІ ПЕРЕВЕЗЕННЯ У ГОДИНИ ПІК СКАСОВАНО: «ЗА» І «ПРОТИ»

24.09.08 р. виконавчий комітет міської ради на своєму засіданні прийняв рішення, яким затверджується новий порядок перевезень пасажирів на міських автобусних маршрутах загального користування та вводиться в дію 01.10.08 р. У відповідності з ним: 1. Мають право на безкоштовний проїзд у міському пасажирському транспорті загального користування щоденно: — інваліди дитинства з ураженням опорно-рухового апарату та при потребі особа, яка їх супроводжує; — інваліди І групи та при потребі особа, яка їх супроводжує; — інваліди війни; — інваліди по зору І-ІІ груп (члени УТОС); — реабілітовані громадяни, які стали інвалідами внаслідок репресій або є пенсіонерами; — особи, звільнені з військової служби, які стали інвалідами під час проходження військової служби; — жертви нацистських переслідувань; — діти-сироти та діти, позбавлені батьківського піклування. 2. Мають право на безкоштовний проїзд у міському пасажирському транспорті загального користування щоденно, крім неділі, з 9.00 до 15.00 год, та після 19.00 — решта категорій пільговиків.
С.КОЛОТОВ, заступник міського голови

Це рішення викликало чимало дискусій. Тому ми вирішили надати слово різним категоріям пасажирів, які користуються і не користуються пільгами, аби вони прокоментували своє ставлення до цієї проблеми.

Юлія ПРОКОПЧУК, студентка:
— Я вважаю, що це дуже розумне рішення. Адже вранці всі добираються на навчання, на роботу, і чомусь стареньким бабцям теж щодня терміново вранці потрібно кудись їхати, загороджуючи сумками та клунками всі проходи в автобусі. Від цього створюється неймовірна тиснява, купа незручностей. Люди хвилюються, нервують, ситуація стає дуже напруженою, що дуже негативно позначається на початку робочого дня. Вважаю, якщо в ці години пільговикам також доведеться платити за квиток, то бажаючих проїхатися буде значно менше, і це стабілізує обстановку. А ще побажання до перевізників — оприлюднити графіки руху автобусів і повісити їх на кожній зупинці, як це було раніше.
Раїса ВИСКУБ, пенсіонерка:
— Мене, як і більшість людей похилого віку, засмучує поведінка молоді у автобусах. Нам потрібно часто добиратися в лікарню, багато хто не може довго стояти на ногах, однак місцем молоді не поспішають поступатися. Навпаки, дужі і здорові хлопці-контрактники з військового гарнізону нахабно дивляться у вічі стареньким і говорять, що ви безкоштовно їздите, а ми купили квиток за гривню двадцять п’ять і маємо право посидіти за ці гроші. Мабуть, новий графік допоможе розвантажити автобуси у години пік, проте проблеми людей похилого віку не вирішить. Адже нам саме вранці найчастіше доводиться добиратися на прийом до лікаря чи в аптеку, чи вирушати на ринок за продуктами.
Наталія ДАВИДОВА, офіс-менеджер:
— Те, що «розвантажили» автобуси в часи пік, — дуже добре, бо вранці більшість добирається саме автобусами на навчання, роботу, в дитсадки, а транспорт переповнений вщент. І шановні пенсіонери, очевидно, не розуміють, що нам, молодим, саме вранці потрібно вчасно довести дітей в той же дитсадок і школу, щоб не спізнитися потім на роботу.
Олег БІЛЕЦЬКИЙ, пенсіонер:
— У автобусах їжджу рідко, переважно — на велосипеді, бо вважаю, що спортивний спосіб життя додає нам здоров’я. Однак, коли поспішаєш, особливо вранці, в наших автобусах набираєшся лише негативного настрою, бо люди забувають, що не будуть вічно молоді, що і до них прийдуть старість та болячки. Переконаний, що пенсіонери не їздять просто так, аби безкоштовно покататися. Особисто я нічого не маю проти того, що тепер доведеться платити за квиток у години пік. Адже, якщо потрібно, інколи, та ще й поспішаєш — то ця гривня двадцять п’ять — не такі вже й великі гроші. Але якщо заплатиш за квиток, то принаймні не відчуватимеш себе «нахлібником». І на тебе не зиркатимуть скоса, як на того, хто займає чуже місце.
Розмовляла Лариса ГЕМБАРСЬКА