ЧИ ВСЕ ТАК ПОГАНО У НАШОМУ МІСТІ?

Питання будівництва та земельних відносин із кожним роком привертають до себе все більше уваги. Зокрема - і на теренах Новограда-Волинського. Про це наша наступна розмова із заступником міського голови Валентином КОСТЮКОМ:
(Закінчення. Початок у №39 від 26.09.08)
— Валентине Андрійовичу, чи можна говорити про те, що Новоград-Волинський активно розбудовується?
— Так, в останні роки в нашому місті зводиться чимало нових об’єктів і міська влада активно сприяла в їх будівництві, реконструкції та відновленні ряду промислових підприємств, інших особливо важливих об’єктів загальноміського господарства: фабрики ТОВ «Новотекс», ТОВ «Новофарм-Біосинтез», ПП «Меблева фабрика «Мірт», ТОВ «Техна», залізничного вокзалу, електрифікації залізниці, капітального ремонту мосту через річку Случ, спорудженні електросилової підстанції в районі масиву „Дружба», житлових багатоповерхових будинків по вул.Житомирській, Толубка, Л.Українки. Вдалося «реанімувати» будівництво середньої школи №8 по вул. Дружби де вже освоєно більше 6млн.грн. та завершити будівництво спортивного комплексу середньої школи №10 в мікрорайоні «Смолка».
Особливо спостерігалася тенденція до розвитку будівельного комплексу у місті напередодні та в рік відзначення його 750-літнього ювілею. Сквери, вулиці, адміністративні будинки, офіси й виробничі приміщення підприємницьких структур, житлові масиви дещо реставровано, відбудовано, відремонтовано та прикрашено.
— За які кошти проводилися всі ці роботи?
— За рахунок спеціальної державної субвенції на виконання узгодженої з Кабінетом Міністрів України Програми відзначення 750-річчя міста в минулому році проведено реконструкцію скверу по вул.Шевченка, 7а (420 тис.грн), приміщення РАГСу (80 тис.грн), стадіону «Авангард» (1 млн.420 тис.грн), відділення відновного лікування з будівництвом котельні (340 тис.грн), Палацу культури (180 тис.грн), пологового відділення міськрайТМО (400 тис.грн), будівництво ЗОШ №8 (1 млн. 400 тис.грн), ремонт світлофорних об’єктів, дорожніх знаків (200 тис.грн), мереж та споруд освітлення вулиць міста (300 тис.грн), твердого покриття доріг (2 млн. 200 тис.грн).
За рахунок коштів бюджету розвитку та державної субвенції (300 тис.грн) проведено комплекс робіт щодо реконструкції міського Парку культури і відпочинку: відновлено роботу фонтану, побудовано дитячий гральний майданчик, реставровано майданчик «Фортеця», прокладено пішохідні доріжки, споруджено пам’ятні архітектурні композиції: «Арка», «Серце закоханих», «Щасливе материнство».
— То з міського бюджету фінансування цих робіт не проводилося?
— Ще раз хочу підкреслити, що на всі зазначені об’єкти місту кошти виділялися Урядом України у вигляді спеціальної субвенції за погодженою з Кабінетом Міністрів України Програмою відзначення 750-річчя міста Новограда-Волинського. Всі ці об’єкти для фінансування вибиралися представниками Уряду і, в першу чергу, — тодішнім першим заступником Прем’єр-міністра України М.Я.Азаровим, який, до речі, зважився на виділення місту 8 млн. спецсубвенції лише за наполегливими, неодноразовими протягом року, зверненнями міського голови М.П.Боровця.
— Чи встановлювалися якісь обмеження по цільовому використанню зазначених сум?
— Нам було задекларовано зазначеною урядовою Програмою здійснити реставраційні роботи в центрі міста, які б підкреслювали зв’язок минулого та теперішнього часу в історії міста. Тут і спорудження «Арки» на вході в Парк культури і відпочинку на місці старої арочної колонади, і реконструкція площі по вул. Шевченка,7а, зі встановленням пам’ятного знаку на честь 750-річчя міста, і реконструкція вхідної фасадної частини Палацу культури, і будівництво стадіону «Авангард», інші історичні та соціально-культурні об’єкти.
— Валентине Андрійовичу, зрозуміло, що розвиваючи будівництво, не обійтися без втручання в ринок міських земель...
— Питання земельних відносин у місті, враховуючи їх виняткову важливість, є об’єктом посиленої уваги в повсякденній роботі міської ради, постійних депутатських комісій, міського голови.
З метою спрощення та прозорості механізму набуття і реалізації права власності, користування землею на території міста міською радою протягом 2007 року внесено суттєві зміни до «Порядку передачі земельних ділянок у власність та користування землею юридичними і фізичними особами». Тож всі «земельні» питання знаходяться під постійним контролем і є відкритими та доступними для громадськості.
І все ж, для більш раціонального використання земель у місті необхідно найближчим часом вирішити такі невідкладні проблеми земельних відносин як: встановлення нових меж міста у відповідності до Генерального плану; розробити план земельно-господарського устрою міста, який дасть можливість провести розподіл земель у місті по категоріях, в тому числі землі природоохоронних, оздоровчих, рекреаційних, водогосподарських та інших об’єктів.
— Валентине Андрійовичу, здавалося б, «не так все й погано в нашому домі», однак, останнім часом все частіше доводиться чути з різних трибун закиди на адресу міської влади. Як ви до цього ставитеся?
— Ще раз підкреслю, що приклади цілеспрямованої роботи ряду підприємців, керівників підприємств, організацій, установ, їх трудових колективів та органів міського самоврядування в черговий раз показують, що в м. Новоград-Волинський за останні роки зроблено багато добрих справ, але з’явилося ще більше нових проблем і завдань, які є невід’ємними складовими сталого послідовного розвитку.
Проблеми мають вирішуватись за участю влади, колективів та кожного мешканця міста. Адже ділові підходи до справи, пропозиції, зауваження, критичні конструктивні виступи лише доповнюють можливості рухатися вперед.
— Отже, критика дозволяє ефективніше вирішувати ті чи інші питання?
— Я підкреслюю — «критичні конструктивні виступи, а не «чорне критиканство, паплюження всіх і всього, абсурдні домисли та інші замовні висловлювання», які останнім часом задурманили голови представникам певних політичних партій та підприємницьких структур нашого міста. Не віддали «ласі» шматки міської землі, не дозволили будувати всупереч чинному законодавству, заборонили продаж алкогольних напоїв у нічний час, або роботу гральних автоматів за принципом «як мені хочеться», то тоді міського голову — геть з посади! Не виконує своїх обіцянок, не поважає ділових людей і так далі...
Хочу таким сказати: «Панове, зупиніться! Подивіться навколо, поспілкуйтеся з розумними, толерантними людьми, яких у нашому місті переважна більшість, та зробіть, в першу чергу, для себе висновок — не все так погано у нашому місті».
Хочу також запевнити всіх, що ситуація у місті контрольована, розбрату немає. А якщо певні сили хочуть його «роздмухати», то це залишається лише на їхній совісті.
Лариса ГЕМБАРСЬКА