ВИВЕЗЕННЯ СМІТТЯ ВИЙШЛО НА НОВИЙ РІВЕНЬ

ВИВЕЗЕННЯ СМІТТЯ ВИЙШЛО НА НОВИЙ РІВЕНЬ

А ЩЕ ВЛАДА МРІЄ ПРО СМІТТЄПЕРЕРОБНИЙ ЗАВОД
На початку червня на майданчиках для збору сміття, розташованих у дворах багатоповерхових будинків, з’явилися нові контейнери. Вони замінили колишні, подекуди діряві й роздовбані, баки. Також ми вже не бачимо колишніх сміттєвозів. Замість них вивезення побутових відходів здійснюється сучасними машинами фірми «Івеко», зі значно більшим об’ємом кузова та вантажопідйомністю. Детальніше про ці нововведення газеті «Звягель-Інформ» розповів перший заступник міського голови Микола УСЕНКО.
— Ще в своїй передвиборній програмі ми наголошували, що одним із пріоритетів влади буде покращання санітарного стану міста, його благоустрою. Це досягатиметься шляхом створення конкурентного середовища. Було задекларовано, що питаннями прибирання, вивозу, утилізації побутових відходів, ремонтом доріг, будинків тощо займатимуться ті підприємства, незалежно від форми власності, що матимуть відповідну матеріальну базу. На сьогодні ми вже робимо перші кроки до вирішення цих проблем, — зазначив Микола Григорович, далі роз’яснивши, у чому саме полягають ці кроки.
— На початку року міська влада оголосила конкурс для визначення підприємства, що виконуватиме роботи щодо вивезення сміття. Хоча претендентів було декілька, тоді переможцем конкурсу було визнано КП «Міськкомунсервіс» — підприємство, що займалося цим і раніше. Іншим учасникам конкурсу пояснили, що вони повинні створити належну матеріальну базу, якщо бажають у подальшому займатися цим видом діяльності.
Депутат міської ради, приватний підприємець Р.А.Седлецький, котрий брав участь у конкурсі, отримав право обслуговувати мікрорайон «Смолка». Підприємець на практиці переконався, що для того, щоб якісно надавати послуги, потрібно мати відповідне обладнання. Ним було придбано два потужних сміттєвози та близько двохсот контейнерів. Тим часом було помітно, що «Міськкомунсервіс», стан матеріальної бази якого, на жаль, не відповідає сучасним вимогам, не справляється на належному рівні із ввіреною йому задачею. Тому влада провела ще один конкурс, за підсумками якого переможцем був оголошений ПП Седлецький.
Місткість сміттєвоза «Івеко» становить 18 кубометрів, що приблизно у п’ять разів більше за аналогічну характеристику колишнього сміттєвоза. До того ж, у кузові нової машини сміття пресується. Це дозволяє його наповнювати на сто відсотків, а не возити повітря. Навіть враховуючи, що відстань до нового полігону суттєво більша, вдалося дещо зменшити тариф для ОСББ. Зараз очевидно, що ситуація на контейнерних майданчиках покращилася, порядку стало більше. Хоча не обходилося й без прикрих ситуацій: вже на третій день після появи нових контейнерів із шести з них було вкрадено колеса… — в цілому позитивно характеризує співпрацю із новою фірмою перший заступник міського голови.
На найближче майбутнє у влади — амбітні плани. «Наступним кроком стане встановлення у приватному секторі індивідуальних невеличких контейнерів. Вони знаходитимуться у дворах або ж поблизу них. Населенню запропонуємо викупити контейнери чи дамо їх у довгострокову оренду. Цей механізм відпрацьовується», — повідав Усенко.
Крім цього, розповів далі Микола Григорович, на сесії міської ради було ухвалено рішення щодо створення спільного підприємства, яке б взяло на себе комплексне вирішення питань щодо збору, вивезення й цивілізованої утилізації побутових відходів. Для цього планується поєднати зусилля вищезгаданого приватного підприємця і КП «Міськкомунсервіс». Причому, частка міської громади у спільному підприємстві складатиме 51%. Воно буде сформоване на таких засадах: до статутного фонду включать майно (механізми, машини, обладнання), що зараз є на балансі «Міськкомунсервісу», приватник до цього додасть два сміттєвози, двісті контейнерів, виробничу базу площею 1200 кв. м.
На полігоні для твердих побутових відходів планується будівництво сміттєпереробного заводу. Як тільки це станеться, місто відійде від нещодавно впровадженої практики роздільного збору сміття, оскільки сортування відбуватиметься в кінцевій точці збору — на полігоні ТПВ.
Щодо рекультивації колишнього сміттєзвалища по вулиці Лянгуса, яке ще кілька років тому було чи не найбільшою виразкою на тілі міста, роботи в цьому напрямку плануються, але не в першу чергу. «Насамперед нам потрібно добудувати новий полігон, оскільки його введена в експлуатацію частина вже вичерпує свої можливості. До речі, як свідчать аналізи, проведені санстанцією, якість води у Смолці після закриття старого звалища покращилася в десятки разів», — підвів підсумок перший заступник міського голови Микола Усенко.
Олег БРЮХАНОВ
Фото Віктора ТИМОЩУКА