ПРИЗНАЧЕННЯ СУБСИДІЙ

У зв’язку з підвищенням тарифів на житлово-комунальні послуги усе більше громадян буде звертатися за призначенням субсидії.
У разі затвердження нових тарифів і цін на житлово-комунальні послуги субсидії призначають протягом двох місяців. Якщо громадяни з незалежних від них причин (відрядження, хвороба, смерть близької людини), що підтверджують відповідні документи, не змогли своєчасно звернутись за призначенням субсидії, в окремих випадках субсидії можуть призначати від дня виникнення права, але не більше, ніж за три місяці до звернення за призначенням субсидій.
Проте мають місце випадки, коли виникають складні ситуації щодо призначення житлових субсидій малозабезпеченим сім’ям. Тому для вирішення цих питань надано право комісії при міськвиконкомі, яка згідно з положенням про призначення та надання населенню субсидій та положення про комісії може приймати відповідні рішення як виняток.
Одержання субсидії на ЖКП дозволяє платити за ці послуги не більше 15-20% від їхнього загального доходу. Розмір субсидії залежить від розмірів платежів за житлово-комунальні послуги та доходу сім’ї. Приклад: сім’я складається з однієї особи, середньомісячний розмір доходу 600 грн., обов’язкова частка плати становить 90 грн. (600 грн х 15%), а розмір платежів у межах норм споживання (є газова колонка, споживає 75 кВт електроенергії, пільг немає, загальна площа квартири 48 кв.м) становить 228,22 грн.(утримання житла — 31,50 грн., електроенергія — 18,27 грн., газопостачання — 9,29 грн., водопостачання і водовідведення — 22,68 грн., теплопостачання — 146,48 грн.). Субсидія — 138,22 грн.
Якщо в неопалювальний період субсидію не призначено, — це не означає, що сім’я не має права на її подальше призначення. З початком опалювального сезону їм необхідно звернутись у відділ субсидій.
Працівники міського управління праці та соціального захисту населення сприятимуть тому, аби всі громадяни, які звернулись за субсидіями, могли безперешкодно їх отримати.
Т.МОВЧАН, начальник відділу прийому одержувачів усіх видів соціальної допомоги управління праці та соціального захисту населення