ХОЧЕТЕ БУТИ УСПІШНИМИ — НОСІТЬ ІЗ СОБОЮ ЛЯЛЬКУ-ОБЕРІГ

ХОЧЕТЕ БУТИ УСПІШНИМИ — НОСІТЬ ІЗ СОБОЮ ЛЯЛЬКУ-ОБЕРІГ

Новоград-Волинський — місто, в якому живе багато творчих людей. Однією з них є Альона Ющенко — майстриня, котра власними руками створює ляльки-мотанки. Вона розповіла нам про своє захоплення, яким, до речі, нині мало хто захоплюється.
— Я вже 2 роки займаюся ганчірковими ляльками. Вони, у свою чергу, діляться на ігрові, обрядові та обереги. Лялька-мотанка здавна була оберегом в українській родині. Вважають, що вона є посередником між живими й тими, кого на цьому світі вже немає.
— Пані Альоно, а звідки взагалі з’явилася ідея займатися цією вже призабутою справою?
— Коли я працювала у Палаці дітей та молоді, їздила у Житомир на майстер-клас. Саме там народна майстриня навчила мене цьому заняттю. До речі, тоді і з’явилася на світ моя перша лялька, яку я зберігаю й досі.
— Чи має лялька-мотанка якісь особливості?
— Вважають, що лялька-мотанка повинна бути безлика, а та, яка служить берегинею, — ще й з хрестом на обличчі. Не можна малювати обличчя ляльці, вона не повинна ні на кого бути подібна, щоб не завдати шкоди.
— Пані Альоно, а чи існують якісь вимоги до виготовлення ляльок?
— Наприклад, при виготовленні тіла ляльок-оберегів нічого не можна проколювати голкою — все примотується і прив’язується. Голівка ляльки робиться окремо, після чого на ній вимотується сакральний хрест, і чим більше у ньому смуг, тим складніше його зробити. Потім змотується і прив’язується тулуб, ручки та усе інше. Всі перемотування повинні бути зроблені нитками і тканиною, теж хрестом, тільки потрібно ретельно рахувати вузлики — їх кількість повинна бути непарна. Голку можна брати в руки, коли починаєш прикрашати та наряджати. Навіть волосся до голови не бажано пришивати. Я, наприклад, кріплю хустками та іншими головними уборами. У мене всі до єдиної ляльки зроблені за правилами.
— Скільки часу займає виготовлення лялечки? Чи потрібно для цього мати натхнення, настрій?
— Насправді, ляльку-мотанку може зробити кожен. Для цього необхідно лише трішки часу, фантазія та мінімальні знання вишивки свого регіону. Мені для виготовлення маленької лялечки необхідно 20-30 хвилин, а для великої — трохи більше. Та найважливіше, що варто запам’ятати, — якщо у вас поганий настрій, не варто починати роботу, бо лялька вбирає у себе негативну енергію.
— Пані Альоно, а куди ви діваєте свої роботи?
— Я беру участь у різних виставках. Дуже люблю дарувати свої ляльки, особливо діткам. Я кожну із них люблю по-своєму, розмовляю з ними, а одна завжди мене супроводжує. Тому мені важко розлучатися з ними.
— Що ви порадите тим, хто зацікавився цим заняттям?
— Лялька сама обирає собі образ, головне — відповідний настрій. Пам’ятайте, що лялька, зроблена власними руками, значно тепліша та добріша, ніж куплена пластмасова, адже вона наша, автентична...
Людмила ПЕТРУК, студентка 2 курсу факультету журналістики ЛНУ ім.І.Франка