«ЯКБИ НЕ ДОЩІ, ТО ВЖЕ СВЯТКУВАЛИ Б ОБЖИНКИ»

«ЯКБИ НЕ ДОЩІ, ТО ВЖЕ СВЯТКУВАЛИ Б ОБЖИНКИ»

Наближається до свого фінішу збирання ранніх зернових — пшениці, жита. Чи виправдали ці жнива сподівання хліборобів — саме про це наша наступна розмова з начальником управління агропромислового розвитку Новоград-Волинської райдержадміністрації, кандидатом сільськогосподарських наук Р.М.КИРИЛЮКОМ:
— Руслане Миколайовичу, з якою середньою урожайністю цього року хлібороби Звягельщини завершують жнива?
— Слід відзначити, що урожайність зернових — значно вища, ніж торік і станом на 11 серпня складає 34 центнери з гектара (торік — 27). Лідер у нас в цьому плані Токарівський СТОВ «Птахівник», де середня урожайність склала 58 центнерів з гектара і де маємо найбільший вал зерна — 6 тисяч тонн. По 4,5 тисячі тонн вже намолочено у ПСП «Граніт» та ПП «Агросоюз».
На жаль, цілий ряд підприємств ярунської зони втратили час і не скористалися потужністю всієї тієї техніки, яку можна було використати. Це було економічно і стратегічно невірне рішення, не прораховано, адже сьогодні ці послуги вдвічі дешевші, ніж минулими роками. За 1 гектар обмолоту власники техніки виставляли ціну всього 330-350 гривень.
Урожайність пшениці цього року практично у всіх сільськогосподарських підприємствах дуже гарна і якість її краща, ніж тими роками. Хоча яра група (овес, ячмінь) не порадувала. Пов’язано це зі специфічними умовами весняної погоди — було досить жарко і посушливо.
— Чи достатньо відповідно до потреб регіону буде зібрано зерна?
— Як і передбачалось, продовольчого зерна зібрано більше 30 тисяч тонн і вистачить для задоволення потреб продовольчих запасів міста та району, вистачить для розрахунків із Аграрним фондом і виплати земельних паїв.
Слід відзначити, що у доброму стані нині знаходяться пізні зернові — гречка, просо, а особливо розкішна в цьому році — кукурудза на зерно. Тож сподіваємося, що на кінець жнив отримаємо прогнозовані показники — 86 тисяч тонн зернових.
Маючи нагоду, хочу щиро подякувати керівникам сільськогосподарських підприємств за хорошу організацію праці — Ю.Ф.Борецькому («Агросоюз»), В.Д.Гальчук («Птахівник»), В.А.Назарову (ЗВК«Новоград-Волинський»), В.В.Осіпчуку («Перемога»), С.Р.Павлюку («Золота нива»).
— Коли можна сподіватися на обжинки?
— Жнива дійсно підходять до свого завершення, і якби не дощі, то деякі господарства на даний час вже могли б святкувати обжинки. Опади стали хліборобам на заваді: були такі дні, коли при місячній нормі 70 мм, випадало 49 мм на добу. Тому і відбулася деяка затримка.
— А які ціни пропонують нинішнього року аграріям за вирощений урожай?
— На жаль, закупівельні ціни на зерно поки що штучно стримують на рівні минулого року. Все подорожчало за рік, окрім ціни на зерно. Тож, без сумніву, виграють ті виробники, котрі зможуть притримати хліб хоча б до кінця року.
Розмовляла Лариса ГЕМБАРСЬКА
Фото Віктор ТИМОЩУКА