НЕЗАЛЕЖНІЙ УКРАЇНІ — РЕКОРДНІ ВРОЖАЇ!

НЕЗАЛЕЖНІЙ УКРАЇНІ — РЕКОРДНІ ВРОЖАЇ!

Вже традиційно, до святкування Дня незалежності України хлібороби починають святкувати обжинки. І це є надзвичайно символічно, адже хліб — це візитівка нашої держави, це — її гордість і одне з найбільших її надбань. Якщо буде хліб на столі, то і всі інші плани та задуми обов’язково здійсняться! А цього року, як свідчать цифри, жнива досить успішні, тож будемо сподіватися, що вони дадуть гарний почин і на відродження економіки, і на покращання добробуту кожного пересічного українця. Вже і в нашому Новоград-Волинському районі збиральна кампанія врожаю ранніх зернових вийшла на фінішну пряму. Так, нині намолочено майже 45 тис. тонн зерна, що становить більш як 90% до плану. Середня урожайність по району складає 31 ц/га. Наскільки успішним є цей практично фінішний ривок для новоград-волинських хліборобів і як змінилися показники відповідно до минулого року, — прокоментував начальник управління агропромислового розвитку РДА, кандидат сільськогосподарських наук Руслан Миколайович КИРИЛЮК:
— Варто відзначити, що цього року ми маємо гарні показники, а подекуди — просто рекордні. Так, загалом по області Новоград-Волинщина за урожайністю займає п’яте місце, а за валом — четверте. За урожайністю ми додали більш як 7% відповідно до минулого року. Це — загалом по області, а якщо брати господарства перехідної зони, до якої належить наш регіон, то тут взагалі не маємо конкурентів. Ті райони, що йдуть у рейтингу відразу після Новограда-Волинського, декларують значно менші показники. Так що нашим хліборобам є чим гордитися цього року.
Деякі господарства вже відсвяткували обжинки. Завершено збір ранніх зернових на площі 1210 га в СТОВ «Птахівник», с.Токарів, яке очолює кавалер ордена «За заслуги» III ст. Валентина Дмитрівна Гальчук, котрій вдалося за короткий період сформувати та очолити команду зі справжніх фахівців своєї справи. І, як результат, — СТОВ «Птахівник» сьогодні є флагманом в аграрному секторі економіки району. У цьому господарстві врожайність ранніх зернових склала 56,2 ц/га, намолот зерна становить 6795 тонн. Це — найвищий, практично рекордний для нашої Поліської зони, показник!
Серед кращих господарств району, що сьогодні йдуть в авангарді жнив, також варто відзначити ПСП «Граніт», с.Токарів — 47 ц/га, СТОВ «Агросоюз», с.Орепи — 45 ц/га, ТОВ «Фаворит-Агро», с.Пищів — 38 ц/га, ФГ «БАУР-ММ», с.Груд — 35 ц/га, ПП «Галекс-Агро» — 31 ц/га, ЗВК «Новоград-Волинський», с.Івашківка та ПОСП «Перемога», с.Нова Романівка — по 30 ц/га.
Підготувала Лариса ГЕМБАРСЬКА