ЗАВІТАЛИ В ГОСТІ ЕНЕРГЕТИКИ

ЗАВІТАЛИ В ГОСТІ ЕНЕРГЕТИКИ

З метою удосконалення методичної роботи, підвищення фахової компетентності вчителів фізики, ОБЖ, економіки міський інформаційно-методичний центр спільно з міським методичним об’єднанням вчителів фізики розробили та розпочали реалізацію проекту «Встановлення та розвиток співпраці між навчальними закладами міста Новограда-Волинського та Хмельницькою атомною станцією, навчальними закладами міста Нетішина».
Проект почався з візиту 1 жовтня у місто Новоград-Волинський делегації у складі 12 представників Хмельницької атомної станції (м.Нетішин). Делегацію ХАЕС представляли начальник виробничо-технічної служби Весельський В.Ц., начальник відділу охорони навколишнього середовища Левицький О.В., начальник лабораторії зовнішньої дозиметрії цеху радіаційної безпеки Тищенко А.А., заступник начальника навчально-тренувального центру Діордієв Б.Н.
Делегація зустрілася з заступником міського голови В.С.Титяневич, начальником управління освіти і науки О.В.Ільяховою, завідуючим інформаційно-методичним центром П.К.Ліневичем. У теплій та відкритій бесіді сторони обговорили шляхи та форми співпраці між навчальними закладами наших міст. Заступник міського голови Валентина Титяневич розповіла про історію та сьогодення міста Новограда-Волинського, зауваживши, що в нашому регіоні немає такого потужного об’єкта, і тому новоград-волинці по-доброму заздрять хмельниччанам, адже 50% всіх надходжень до обласного бюджету складають кошти ХАЕС.
Представники ХАЕС підтримали пропозиції Новоград-Волинського ІМЦ з налагодження співпраці та проведення ряду заходів у рамках. Зокрема АС фінансуватиме конкурси, поїздки учнів та вчителів Новограда-Волинського на ХАЕС, роботи учнів та студентів у цих рамках МАН, обмін делегаціями педагогів та інші. Матеріальна допомога буде отримана у рамках діяльності атомної станції з покращення поінформування населення про діяльність Хмельницької атомної електростанції. Сторони обмінялися пам’ятними сувенірами та інформаційними матеріалами.
Пізніше у актовій залі ЗНВО відбулася, організована Новоград-Волинським ІМЦ, конференція вчителів, учнів та студентів міста Новограда-Волинського «Розвиток атомної енергетики в Україні та екологія енергетики». Мета конференції – ознайомити з роботою атомної електростанції і показати, що робота станції не впливає на навколишнє середовище.
В.Ц.Весельський докладно розповів про історію будівництва, особливості роботи та привів техніко-економічні характеристики Хмельницької атомної станції. «Альтернативні джерела енергії», «Основні типи ядерних реакторів», «Енергетичний реактор ВВЕР-1000», «Обладнання першого та другого контурів», «Принципова технологічна схема», «Ланцюгова реакція ділення ядер урану», «Вплив АЕС на навколишнє середовище», «Радіаційна безпека» — далеко не повний перелік питань, які розповіли представники ХАЕС учасникам конференції. До речі, представники ХАЕС продемонстрували вимірювання потужності експозиційної дози радіації у різних місцях нашого міста, і вона була на 2-3 мкР/год вище, ніж біля Хмельницької атомної станції. Радіаційний стан на промисловому майданчику атомної станції та у прилеглих регіонах не зазнавав змін, знаходиться на рівні, відповідному нормальній експлуатації енергоблоків і не перевищує природних фонових значень.
Як зазначила Т.С.Лиситчук, до професії приходять різними шляхами: кіно і телебачення, настанови батьків, поради товаришів, дитячі захоплення, шкільні схильності до певних предметів — все це формує свідомість юної людини, яка зрештою обирає собі той чи інший напрямок діяльності. Не останнє місце у формуванні уподобань належить профорієнтаційній роботі. Інформаційний центр Хмельницької АЕС докладає чимало зусиль, аби після «постчорнобильського втраченого десятиліття» повернути прихильність молодих до атомної енергетики. Організатори конференції упевненні, що саме такі зустрічі сприяють свідомому вибору майбутнього країни і власного життєвого шляху. Всі виступи супроводжувалися демонстраціями фотографій таблиць та діаграм.
На конференції П.К.Ліневич докладніше розкрив зміст проекту співпраці ММО вчителів фізики та ХАЕС. «Ми плануємо організувати та провести для учнів та вчителів лекції, зустрічі з фахівцями та екскурсії. Сподіваємося, що ці форми роботи стануть поштовхом до поглибленого знайомства з атомною енергетикою, написання наукових робіт, буде сприяти доброзичливому ставленню до цієї важливої галузі промисловості нашої країни», — підкреслив П.К.Ліневич. В основі успішної реалізації проекту — співпраця освітян міста Новограда-Волинського з ХАЕС.
Питання і відповіді, живе спілкування з представниками ХАЕС, заклало в свідомості учасників конференції певні уявлення про станцію.
Всі етапи реалізації проектів, про участь у ньому ХАЄС, а також питання використання атомної енергії в нашій країні ми плануємо висвітлити у місцевих ЗМІ.
Гості нашого міста також відвідали музей Лесі Українки, здійснили екскурсію містом.
Павло ЛІНЕВИЧ, завідуючий методично-інформаційним центром