НЕСКОРЕНІ І… НЕВИЗНАНІ

НЕСКОРЕНІ І… НЕВИЗНАНІ

«11 листопада члени Новоград-Волинської станиці Братства ОУН-УПА, Новоград-Волинської міської організації Конгресу українських націоналістів відвідали поховання воїнів ОУН-УПА, що знаходиться у с.Симони Ємільчинського району. Вшанували героїв, котрі віддали життя у нерівному бою з німецькими окупантами, борючись за українську соборну самостійну державу.
17 жовтня 1943 року три сотні воїнів УПА рейдових груп УПА-Північ після чотирнадцятигодинного бою з німецьким гарнізоном взяли штурмом райцентр Бараші, знищивши при цьому близько 100 гітлерівців. Були спалені у місті всі урядові й поліцейські будинки.

У бою загинуло 5 воїнів УПА. Серед них — сотенний УПА Олеськів Сергій (Негус). Було багато поранених. При відступі тяжкопоранені помирали. Двох із них, імена яких невідомі, поховано на околиці села Симони, де у 1994 році встановлено пам’ятний хрест.
Кожного року патріоти Новоград-Волинського Братства ОУН-УПА приїздять у село Симони, щоб вшанувати пам’ять воїнів УПА, котрі віддали життя за волю України. Слава Україні!

Михайло КОТ, голова Новоград-Волинської станиці Братства ОУН-УПА, голова МО КУН»

…Так вже склалося, що Друга світова війна сприймається значною частиною українського суспільства винятково в розрізі героїчної боротьби радянського народу проти гітлерівських окупантів. Роль Української Повстанської Армії при цьому або не розглядається взагалі, або ж засуджується, з обов’язковим приклеюванням негативних ярликів. У чому причина — небажання детально розібратися у тонкощах історичних подій чи проста людська упередженість — з’ясовувати не беремося. Але історія — одна з тих наук, де одні й ті самі відомості можуть трактуватися абсолютно з різних боків. Часом, залежно від переконань діючої влади, або ж — від особистих уподобань і настроїв кожного з нас. Вищенаведений невеличкий матеріал за авторством Михайла Кота спонукав проглянути деякі сторінки Інтернету. Ось що вдалося знайти щодо згаданої події. Пропонуємо читачам у якості довідки.
Житомирський часопис «Віче» від 15.10.1998 р. друкував розповідь учасника бою, мешканця села Симони Василя Цумана. Він докладно описує хід бою і місце могили воїнів УПА. За свідченням пана Цумана, поховання міститься за селом Неділище, праворуч від шосе «Неділище-Бараші».
Це — не єдина згадка. О.Кузьмін описує події у Барашівському районі у своїй статті у «Книзі пам’яті України». Про збройну сутичку бійців УПА з німецьким гарнізоном повідомляє:
«17 жовтня 1943 року три сотні бійців УПА з рейдових груп УПА-Північ після 14-годинного бою з німецьким гарнізоном взяли штурмом райцентр Бараші, знищивши при цьому близько 100 гітлерівців».
Підтвердження факту бою знаходимо й у вилученому у підпільників примірнику газети «За самостійну Україну» від 10 грудня 1943 року, що зберігався в одному з томів архівних справ, оприлюднених СБУ. Там у розділі «Із дій УПА проти гітлерівських наїзників» написано: «У жовтні ц. р. наш відділ обложив ­районове містечко Бараші на Звягельщині, в якому була сильно озброєна німецька залога. За 14 годин облоги і безперестанного бою ворог втратив 44 особи вбитими і пораненими. Спалено у місті всі урядові та поліційні будинки».
Видання «Україна молода» дає таку довідку: Олеськів Сергій (Негус), член юнацтва ОУН, відбув польське ув’язнення, з березня 1943 р.
— політвиховник сотні УПА, з липня 1943-го — командир сотні Дубецького куреня військової округи «Богун», у вересні 1943 р. — командир куреня в рейді на схід у Житомирську область. Загинув у бою з німцями при штурмі бункера 17 жовтня 1943 року в селі Бараші (нині Ємільчинський район Житомирської області) у віці 25 років.
Підготував Олег БРЮХАНОВ